Moderna počinje testiranje eksperimentalnog mRNA cjepiva protiv HIV-a na ljudima

Extra

Tvrtka Moderna počinje testiranje eksperimentalnog cjepiva protiv HIV-a na ljudima. U prvoj fazi testiranje sudjelovat će 56 zdravih osoba koje nisu zaražene HIV-om, stare između 18 i 50 godina, a cilj je procjena sigurnosti cjepiva koje je bazirano na mRNA tehnologiji te pratiti odgovor imunološkog sustava. Testiranje dolazi nakon višegodišnjeg istraživanja potencijala mRNA cjepiva, a Moderna i Pfizer su prve tvrtke čija se mRNA cjepiva koriste na ljudima te su se pokazala uspješnim u borbi protiv koronavirusa, prenosi Klix.ba.

Testiranje u prvoj fazi trajat će oko deset mjeseci, nakon čega slijede druga i treća faza s naglaskom na učinkovitost cjepiva i sprečavanje zaraze virusom HIV-a. Znanstvenici su optimistični, posebno jer je riječ o mRNA cjepivu, nakon čijeg ubrizgavanja stanice počinju stvarati specifične proteine koji se inače nalaze na vanjskom dijelu virusa. Kada pravi virus dospije u organizam, tijelo prepoznaje povećanje tog proteina i aktivira brzi odgovor imunološkog sistema s ciljem uništavanja virusa, čime se sprečavaju teža stanja oboljelih.

Objava Moderna počinje testiranje eksperimentalnog mRNA cjepiva protiv HIV-a na ljudima pojavila se prvi puta na Portal Priznajem.