MONTGOMERY: “Mogli smo spriječiti rat na Balkanu, ali nije bilo volje. A vjerojatno će ovdje biti još ratova, ništa nije riješeno”

Extra

Gost emisije HRT-a “1 na 1” Romana Bolkovića je bio bivši veleposlanik SAD-a William Dale Montgomery. Može se pohvaliti bogatom i dugogodišnjom karijerom, tijekom koje je doživio i proživio mnogo toga – kako u privatnom, tako i u političkom smislu. O svojoj diplomatskoj karijeri i svom životu započeo je pisati i knjigu.

O Vijetnamskom ratu

Jedna od tema u Montgomeryjevoj knjizi je i Vijetnamski rat u koji je unovačen u kolovozu 1968. godine, na početku karijere.

– Sada razmišljam više o tome nego prije 20-30 godina. Nisam siguran zašto. Mi smo ubijali ogroman broj vojnika Sjevernog Vijetnama i Vijetkonga . Na kraju rata objavili su da je poginulo više od milijun njihovih vojnika. A mi smo izgubili samo 58.000. Bili smo uvjereni, da neće moći podnijeti takav tempo žrtava, da će se morati zaustaviti. A ironija je u tome što su nas poznavali bolje nego što smo mi poznavali sami sebe, ispričao je Montgomery i dodao kako je već početkom 1968. godine američki ministar obrane znao da Amerika ne može pobijediti Vijetnam, što je javnosti otkrio tek mnogo kasnije.

– Od trenutka kad je on to shvatio, pretrpjeli smo više žrtava nego prije te njegove spoznaje. A ipak smo se nastavili boriti još četiri-pet godina kako bismo sačuvali obraz, rekao je. Događaj o kojem priča Montgomery samo je jedan od primjera nerazumijevanja SAD-a o situaciji u koju se ulazi, te neshvaćanja sredine u koju se angažira.

Objava MONTGOMERY: “Mogli smo spriječiti rat na Balkanu, ali nije bilo volje. A vjerojatno će ovdje biti još ratova, ništa nije riješeno” pojavila se prvi puta na Portal Priznajem.