Nakon PETE vantjelesne oplodnje konačno kući doveli blizance

Extra

U trebinjskom naselju Prljača u domu Marije (46) i Budimira (59) Stajića smjenjuju se dječiji plač i suze radosnice. Oni su nakon pete vantjelesne oplodnje i 23 godine pokušavanja za potomstvo, postali roditelji.

Vantjelesna oplodnja obavljena je u Češkoj Republici.

Stajići su iz UKC Banja Luka helikopterom Helikopterskog servisa RS stigli u Trebinje, a majka Marija je u naručju donijela dva čeda.

-“Prvu noć u svom domu Nikola i Snežana su bili mirni, nisu nas puno budili, a ja sam celu noć bila budna, od pomešanih osećanja, sreće što smo dobili decu i zdravi došli svojoj kući, ali i onog početničkog straha koji, pretpostavljam, imaju sve majke” – kaže sa zadovoljnim osmjehom na licu Marija.

Iako ima “tvrd san” tata Budimir kaže da se prvu noć pored svoje djece često budio. Ni sa čim se ne može porediti osjećaj koji imate kada nakon više od dvije decenije postanete roditelji, složni su oboje.

Oni nikada nisu odustajali i kroz svašta su prolazili u proteklim godinama, kaže srećna majka.

-“Kad sam u Budjojevicama u Češkoj saznala da sam trudna, prvi put u petom pokušaju, shvatila sam da ćemo se ostvariti kao roditelji. To je neopisivo, u prvom momentu sam samo stajala kao kip, nisam mogla da plačem, da se radujem, da izgovorim nijednu reč, jer sam mislila da to nije moje. Kad mi je došao suprug upitala sam ga da li je moguće, a tek kad sam se vratila kući u Trebinje počela sam plakati”- seća se ona najsrećnijeg saznanja u životu.

Blizanci su, nakon što su rođeni kratko vrijeme bili u inkubatoru.

-“Kad sam se nakon carskog reza probudila polusvesna sam čula da su ćerka i sin. Nisam želela da mi doktori govore pol pre nego što se rode deca. Kad sam saznala šta smo dobili samo sam rekla „odličan paketić“. Treći dan sam ih videla i dodirnula, a ni tada nisam mogla da verujem da su moji” – priča kroz suze radosnice Marija.

Od prvog dana otac Budimir je verovao da će sve proći kako treba.

-“Spreman sam da radim sve oko svoje dece i nemam nimalo treme, to smo čekali decenijama” – poručuje srećni otac.

Mariji pored Budimira pomaže i sestrična Milica, koja je sretna što je dobila rođake.

-“Milica je tu, njena sestra, tu su nam tetka i seke, biće ruka za pomoć, samo da smo zdravo” – poručuje srećna majka.

Pomoć roditeljima pružili su bivši gradonačelnik Trebinja Luka Petrović, kao i sadašnji Mirko Ćurić. Ovo je još dokaz da se isplati ulagati u porodicu, rekao je gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić.

-“Ovo je 23. vantelesna oplodnja koju je pomogao grad Trebinje. Na raspolaganju smo bračnim parovima i ubuduće, ukoliko im je potrebna naša finansijska pomoć” – poručio je on.