NI TREĆA DOZA NIJE DOVOLJNA: Pfizer objavio, ako 3. doza ne bude štitila od korone, napravit ćemo sljedeću stvar…

Extra

Učinkovitost postojećih cjepiva protiv Covida, barem kad je riječ o zaštiti od zaraze, ponešto je pala pojavom novih sojeva, pokazala su neka istraživanja. Iako cjepivo i dalje odlično štiti protiv teških oblika bolesti i smrti, mnogi strahuju da bi se i to moglo promijeniti ako se pojavi neka nova dominantna mutacija.

Francesca Russo iz Pfizerova odjela za odnose s javnošću poručila je za Slobodnu Dalmaciju da su, u slučaju da se utvrdi da treća doza s trenutačnim cjepivom BNT162b2 ne štiti od delta varijante ili drugih budućih varijanti, u mogućnosti razviti i proizvesti poboljšano cjepivo u roku od oko 100 dana.

“Dok Pfizer i BioNTech vjeruju da treća doza BNT162b2 ima potencijal očuvanja najviše razine zaštitne učinkovitosti u odnosu na sve trenutačno poznate varijante, uključujući deltu, tvrtke su i dalje na oprezu i razvijaju ažuriranu verziju cjepiva Pfizer-BioNTech koja cilja na proteine s punim šiljcima varijante delta. Prva serija mRNA za pokus već je proizvedena”, dodaje Russo.

Sprej za nos nije u planu

Iako se proteklih mjeseci govorilo o spreju za nos koji bi pomogao u borbi protiv Covida, Russo je odgovorila kako trenutačno nešto takvo nemaju u planu.

Prije davanja odobrenja za stavljanje cjepiva u promet, najvažnije je kliničkim podacima dokazati da su koristi puno veće od bilo kojih nuspojava ili potencijalnih rizika.

“Sigurnost svih cjepiva intenzivno se prati, kako u ispitivanjima prije davanja odobrenja, tako i kroz različite studije te sustave spontanog prijavljivanja nuspojava koji se provode nakon što se cjepivo nađe na tržištu”, kaže za Slobodnu Maja Bašić, glasnogovornica HALMED-a.

Nuspojave su očekivane

Budući da cjepiva često koriste na velikom broju ljudi, različite nuspojave mogu se očekivati.

“Stoga europsko zakonodavstvo zahtijeva praćenje sigurnosti svih lijekova, uključujući cjepiva, dok god su u primjeni”, dodaje Bašić.

Objava NI TREĆA DOZA NIJE DOVOLJNA: Pfizer objavio, ako 3. doza ne bude štitila od korone, napravit ćemo sljedeću stvar… pojavila se prvi puta na Portal Priznajem.