Nije dobro: Proveli su test, 30% ispitanika u Hrvatskoj 6 mjeseci nakon cijepljenja ima neželjen efekt

Extra

Branko Kolarić u suradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo i Veterinarskim fakultetom i Gradskim uredom za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom proveo je serološko istraživanje u jednom domu za starije u Zagrebu, piše Večernji list. Kako navodi N1, korisnici su u istraživačke svrhe darovali uzorke krvi šest mjeseci nakon druge doze cijepljenja, a u istraživanju su se koristila standardna metoda određivanja protutijela (ELISA), ali se radio i dosta zahtjevniji test detekcije neutralizacijskih protutijela.

“Od početka epidemije bavim se populacijom starijih osoba, a posebice onima u domovima za starije. To je skupina koja je najugroženija: u dubokoj su starosti (prosjek godina 83), imaju mnoge druge bolesti, a i nalaze se u zatvorenom kolektivu gdje se epidemija efikasnije širi. Ako se sjećate, prvo cijepljenje bilo je u domu za starije 27.prosinca prošle godine, a korisnici domova bili su najviša kategorija prioriteta. Žao mi je da već tada nismo krenuli s ovakvim istraživanjem, no sada su me potakle rasprave kolika je dužina zaštite od cjepiva. Bilo je predviđanja od toga da će se razviti doživotni imunitet do onih da će zaštita trajati dva do tri mjeseca”, rekao je dr.sc. Branko Kolarić, nadodajući  kako se ovdje radi o preliminarnim rezultatima koji govore da nakon šest mjeseci oko 30% korisnika domova za starije više nemaju zaštitu od virusa.

‘Cjepivo je nefikasno’

Na pitanje znači li to da cjepivo nije efikasno, kazao je ne. „Cjepivo je efikasno! To smo vidjeli po razlici pobolijevanja i umiranja u drugom i trećem valu. Nakon cijepljenja 80% korisnika broj umrlih u trećem valu bio je 20 puta manji. No starije osobe imaju slabiji, sporiji i kratkotrajniji imuni odgovor. To se naziva imunosenescencija. Još uvijek je vrlo malo rezultata ovakvih istraživanja te će i naše istraživanje doprinijeti odluci o uvođenju treće doze cjepiva za populaciju korisnika domova. Također smo radili i test neutralizacijskih protutijela. Taj test se provodi na Vero E6 stanicama, stanicama epitela bubrega afričkog zelenog majmuna, na kojima se u posebno zaštićenim uvjetima uzgaja živi koronavirus potreban za istraživanja. Ti rezultati su vjerodostojniji od rutinskog testiranja i zbog zahtjevnosti se ne provode u puno centara”, rekao je Kolarić.

Osvrnuo se i na treću dozu cjepiva.

“Procjenjujem da će za osobe u domovima za starije to biti relativno brzo, u pitanju su tjedni a ne mjeseci. Za mlađe se još neće donositi takve preporuke. Vode se i rasprave da li za treću dozu dati isto cjepivo kao u prve dvije. Korisnici domova za starije cijepljeni su mRNA cjepivo pa sam stava da bi u booster dozi mogli dobiti adenovirusno cjepivo kako bi se na malo različit način potaknuo imunološki odgovor”, rekao je Kolarić.

Objava Nije dobro: Proveli su test, 30% ispitanika u Hrvatskoj 6 mjeseci nakon cijepljenja ima neželjen efekt pojavila se prvi puta na Portal Priznajem.