NJEMAČKA: Održan kongres žrtava komunizma, ovo su projekti hrvatskog izaslanstva

Extra

Međunarodna savez Inter-Asso (Internationale Assoziation ehemaliger politischer Gefangener und Opfer des Kommunismus e.V.)  (Međunarodni savez nekadašnjih političkih zatvorenika i žrtava komunizma) održao  je svoj 24. kongres od 05.do 07.rujna 2021. u njemačkom gradu Erfurtu, u pokrajini Tiringiji. Iako su pozvani predstavnici udruga iz ostalih post-komunističkih zemalja istočne Europe, mnogi, iz zdravstvenih i raznih epidemioloških mjera  nisu mogli doći, te su se priključili  radu putem interneta.

Hrvatsku su predstavljali predsjednik Hrvatskog društva političkih zatvorenika (HDPZ) mr.sc.Marko Grubišić i članica upravnog odbora HDPZ-a  Prof. Mirna Sunić-Žakman.

Predsjednik Inter–Asso g. Dr.Wolfgang Christian Fuchs  zaželio je svim sudionicima dobrodošlicu.  Članovi saveza Inter-Asso izvijestili su nazočne o najvažnijim projektima u njihovim zemljama.U radu kongresa sudjelovali su direktorica Savezne zaklade za proučavanje komunističke diktature nekadašnje Njemačke demokratske republike (DDR), izaslanica Bundestaga gđa. Evelyn Zupke, kao i nekadašnja ministrica pokrajinskog parlamenta Tiringije gđa. Christine Lieberknecht (CDU) koja je govorila o izgradnji spomenika žrtvama komunizma, a koji bi trebao biti postavljen u Berlinu.

Hrvatsko izaslanstvo iznijelo je svoje projekte: potrebu leksikona sa imenima svih hrvatskih političkih zatvorenika u bivšoj komunističkoj Jugoslaviji, kao i izgradnja muzeja  za žrtve komunističkog terora, kao što je to već slučaj u Rumunjskoj i Madžarskoj.  Posebnu pozornost s hrvatske strane izazvala je molba talijanskih predstavnika udruge „ Associazione Dalmata“ za primitak u članstvo. Udruga se bavi talijanskim žrtvama jugoslavenskih partizana koji su nestali i pobacani u jame –„fojbe“  uz jugoslavensku granicu sa Italijom, a  čak i na talijanskoj strani granice. Ime Josipa Broza Tita, glavnog krivca za komunističke zločine, više je puta spomenuto. Nazočna gosti iz  „Associazione Dalmata“ primljeni su jednoglasno u Inter-Asso.

Budući da je predsjedniku Inter-Assa  Dr.Wolfgangu Christianu Fuchsu istekao mandat, jednoglasno je izabran pastor g. Christian Dietrich, nekadašnji zastupnik pokreta za građanska prava u bivšoj komunističkoj Istočnoj Njemačkoj (DDR). Od 2013. do 2018. g. Dietrich je bio poslanik pokrajine Tiringije za proučavanje komunističkih diktatura u istočnoj Europi.

U predsjedništvo Inter-Asso izabrana je kao zastupnik za Republiku Hrvatsku, Mirna Sunić-Žakman. U svom govoru na njemačkom jeziku gđa Sunić Žakman se  zahvalila njemačkom Društvu za ljudska prava (Gesellschaft fuer Menschenrechte na pomoći hrvatskim političkim zatvorenicima tijekom jugoslavenske komunističke diktature. Ona je kratko opisala i predočila dokumente o stradanju hrvatskih žena u logorima komunističke Jugoslavije  od 1945. do 1990., kao i na tragediju njemačke narodne skupine („folksdojčeri“). Posebno se zahvalila Ministarstvu hrvatskih branitelja RH na njegovom radu.

Na kongresu, po riječima predsjednika HDPZ-a g. Marka Grubišića,  „neokomunizam je danas u Hrvatskoj i dalje vidljiv u svim sferama života,“ no također i u zemljama koje su mislile da je toj nemani došao kraj nakon pada Berlinskog zida. U današnjoj Hrvatskoj veliki broj političara proizlazi iz bivšeg jugoslavenskog komunističkog sustava koji također nisu skloni  lustraciji hrvatskog društva.

Prof. Mirna Sunić-Žakman

Objava NJEMAČKA: Održan kongres žrtava komunizma, ovo su projekti hrvatskog izaslanstva pojavila se prvi puta na Portal Priznajem.