Njemački automobilski div nudi zaposlenicima do 400.000 eura za napuštanje tvrtke

Extra

Automobilski div Daimler AG suočavao se s velikim promjenama tijekom restrukturiranja. Naime, s jedne strane, grupa će se ove godine podijeliti u dvije nove, neovisne tvrtke: Mercedes-Benz za automobile i kombije i Daimler Truck za kamione i autobuse.

Proizvođač automobila, s druge strane, želi postati klimatski neutralan prije 2039. godine i mora svoju proizvodnju potpuno pretvoriti u elektromobilnost. No kako bi mogao financijski podnijeti velika ulaganja, Daimleru slijedi stroga štednja i to će imati dalekosežne posljedice na zaposlenike Grupe.

Samo u šest njemačkih tvornica postoji rizik od 20.000 otpuštanja radnika. Izvršn direktoric Daimlera Ola Källenius prošle je godine najavio program otpremnina koji je, prema tvrdnjama tvrtke, dobrovoljan.

Inženjer u ranim 40-ima koji je u tvrtku došao nakon završetka studija može se nadati otpremnini do 400.000 eura, a ponudu za odlazak već je prihvatilo više od 3.500 zaposlenika, doznaje Business Insider, prenosi Fenix-magazine.

Glasnogovornik tvrtke naglasio je da ovaj broj ne uključuje zaposlenike koji su napustili Daimler u djelomičnoj mirovini ili su otišli u mirovinu. Inače bi broj bio znatno veći, rekao je glasnogovornik.

Nisu svi oduševljeni programom otpremnina.

“Ne želimo otpremnine”, rekao je za njemačke medije zaposlenik u Untertürkheimu, koji bi radije vidio novac uložen u daljnji razvoj. Posao trenutačno ide dobro. Odlazak nekih kolega stoga bi napravio “rupe”.

Objava Njemački automobilski div nudi zaposlenicima do 400.000 eura za napuštanje tvrtke pojavila se prvi puta na Portal Priznajem.