NOVA CAPAKOVA PRAVILA: U kafićima samo sjedeća mjesta, nema stajanja za šankom

Extra

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak izjavio je u utorak kako se obaveza sjedećih mjesta u kafićima, koji od srijede mogu ponovno nakon 9 mjeseci raditi u zatvorenom prostoru, usmjerena na sprječavanje okupljanja većeg broja ljudi.

“Obaveza je da trebaju biti sjedeća mjesta. To ne znači da za šankom ne mogu biti sjedeća mjesta, ali mora biti osiguran razmak od 1,5 metra, osim za članove istog kućanstva”, pojasnio je Capak gostujući na RTL televiziji.

Rekao je kako se planira produljenje važenja covid potvrda na razdoblje duže od devet mjeseci a intenzivno se razgovara o mogućnosti docjepljivanja trećom dozom cjepiva protiv covida, ponajprije kronično bolesnih i starijih osoba, o čemu će uskoro biti donesena odluka.

“Dobro bi bilo da dođe nova varijanta cjepiva pa da onda sve docijepimo s trećom dozom. Informaciju kad bi to moglo biti još uvijek nemamo ali imamo informaciju da će Pfizer vrlo skoro predati dokumentaciju za docjepljivanje Europskoj agenciji za lijekove. Vidjet ćemo kakvi su rezultati studija koje su proveli, pa ćemo znati više”, kazao je.

Upitan ima li smisla obaveza covid potvrda ili negativnog PCR testa za roditelje koji vode djecu na navikavanje u vrtić dok i neki odgajatelji nisu cijepljeni, Capak je naglasio kako se to odnosi na boravak roditelja u instituciji dulji od petnaest minuta, koji se u tom slučaju mora tretirati kao ulazak nekoga izvana u “stabilnu sredinu”.

“Boravak roditelja u vrtiću do 15 minuta normalno će se odvijati kao i do sada, uz klasične epidemiološke mjere, dok odluku o obaveznom PCR testu za odgojitelje nema nitko u Europi, pa tako ni Hrvatska”, napomenuo je.

Capak je ocijenio kako je epidemiološka situacija u Hrvatskoj drugačija nego u rujnu prošle godine jer iako imamo dvostruko više oboljelih imamo i značajan postotak cijepljenih i preboljelih.

“Sada imamo 50 posto odraslih cijepljenih, odnosno 42 posto ukupne populacije. Imamo puno preboljelih, pa si na određeni način možemo dopustiti da popustimo neke mjere”, kazao je.

Objava NOVA CAPAKOVA PRAVILA: U kafićima samo sjedeća mjesta, nema stajanja za šankom pojavila se prvi puta na Portal Priznajem.