Novosti iz Ministarstva hrvatskih branitelja

Extra

Iz Ministarstva hrvatskih branitelja izvijestili su o nizu raznih aktivnosti provedenih tijekom rujna i listopada ove godine.

Identificirani su posmrtni ostaci još četiriju osoba koje su se vodile nestalima od Domovinskog rata te Ministarstvo sad traga za još njih 1853. U suradnji s Gradom Dubrovnikom dodijeljeno je 65 stanova hrvatskim vojnim invalidima s tog područja te je s predstavnicima 100%-tnih ratnih vojnih invalida obiđen šibenski veteranski centar kako bi se provjerilo je li objekt u potpunosti prilagođen osobama s najvišim stupnjem invaliditeta. Također, obilježena je sedma godišnjica početka prosvjeda hrvatskih branitelja koji je trajao 555 pred zgradom Ministarstva u Zagrebu.

Identificirani posmrtni ostaci četiri osobe

U rujnu i listopadu 2021., na Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku Medicinskog fakulteta u Zagrebu identificirani su posmrtni ostaci sveukupno četiri osobe koje su se vodile nestalima i smrtno stradalima od Domovinskog rata.

Završna identifikacija posmrtnih ostataka žrtava Domovinskoga rata provedena je u organizaciji Ministarstva hrvatskih branitelja, a analizirani su ostaci pronađeni u asanacijskim grobnicama na području Šibensko-kninske i Karlovačke županije.

Rezultati prve identifikacije objavljeni su 22. rujna, druge 28. listopada 2021. godine, a nakon njih, Republika Hrvatska traga za još 1853 osobe.

„I ovom prilikom upućujemo apel svima koji mogu pomoći u pronalasku nestalih osoba da svoja saznanja podijele s Ministarstvom hrvatskih branitelja ili drugim nadležnim tijelima Republike Hrvatske kako bi pridonijeli u rješavanju ovog prioritetnog humanitarnog pitanja posljedica velikosrpske agresije na Republiku Hrvatsku“, priopćili su iz Ministarstva hrvatskih branitelja.

Stambeno zbrinuti hrvatski ratni vojni invalidi iz Dubrovnika

U utorak 28. rujna 2021., Ministarstvo hrvatskih branitelja i Grad Dubrovnik dodijeli su stanove 65 hrvatskih ratnih vojnih invalida s područja Grada Dubrovnika koji su podnijeli zahtjev za stambeno zbrinjavanje i sukladno kriterijima ostvarili pravo na dodjelu stana.

Šezdeset i petorici hrvatskih ratnih vojnih invalida ključeve novih stanova uručili su potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved i dubrovački gradonačelnik Mato Franković. Od Domovinskog rata, u Dubrovačko-neretvanskoj županiji stambeno je zbrinuto sveukupno 704 stradalnika.

„U mandatu ove Vlade, putem Ministarstva hrvatskih branitelja i Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje, stambeno je zbrinuto 4727 braniteljskih obitelji, među kojima i 106 s ovog područja. Ponosan sam i sretan što će se taj broj povisiti za još 65 obitelji, kojima ćemo danas uručiti ključeve stanova. Vjerujem kako se svaka kuna uložena u izgradnju ovih zgrada višestruko isplati jer za sve buduće stanare ovo je novi dom,“ izjavio je ministar Medved.

Za potrebe realizacije ovog projekta, Grad Dubrovnik darovao je zemljište za izgradnju zgrade, snosio troškove komunalnog opremanja i doprinosa te financijski stimulirao izgradnju.

„Danas stojimo ovdje ponosno znajući da smo ispunili dano obećanje. Dodjelom ovih ključeva danas se uvelike mijenjaju životi 65 naših sugrađana, hrvatskih branitelja, koji konačno dobivaju svoj krov nad svojom glavom. Ovo je još jedan načina da im svima zajedno svi mi skupa kažemo još jednom hvala za njihov veliki doprinos u obrani naše domovine, hrvatskim braniteljima koji nas čine ponosnima i kojima nikada ne smijemo zaboraviti njihovu žrtvu kako bi mi danas mogli vijoriti naš hrvatski barjak i našu zastavu Libertas. Ovo je danas mjesto bolje budućnosti i vraćanja dugova iz prošlosti. Nadam se i vjerujem da će svi u budućnosti biti zadovoljni na ovome mjestu novog življenja, smijeha, sreće i zadovoljstva,“ poručio je dubrovački gradonačelnik Franković.

Okupljenima se obratio i župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić.

 „Nama je Domovinski rat svetinja, to je najsvjetliji dio naše hrvatske povijesti, a u Domovinskom ratu su bili najzaslužniji naši branitelji, kojima i na ovaj način vraćamo dug za njihovu žrtvu, ustrajnost i hrabrost kojom su branili i obranili našu domovinu i krajnji jug Hrvatske“, rekao je župan Dobroslavić.

Uz spomenute, dodijeli stanova nazočili su direktor Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama Dragan Hristov, predstavnici izvođača radova, braniteljska udruga iz Domovinskog rata te župnik don Marinko Šljivić koji je blagoslovio stanove i buduće stanare.

Podsjetimo, Grad Dubrovnik i Ministarstvo hrvatskih branitelja su još 2018. godine, nakon zaključivanja Sporazuma o međusobnim pravima i obvezama i potpisivanja Ugovora o građenju, položili kamen temeljac za izgradnju 108 stambenih jedinica u četiri stambene zgrade, od čega njih 65 pripada Ministarstvu, a 43 stana Gradu Dubrovniku. Ukupna vrijednost projekta iznosi 95.356.267,54 kuna, od kojih je Grad investirao 48.800.000,00 kuna, a Ministarstvo hrvatskih branitelja 46.556.267.54 kuna. Radovi su završili u kolovozu 2021. godine.

Izvođač radova je tvrtka Lavčević d.d. Split, projektant Arhitektonski projektni zavod Vukovar, stručni nadzor obavila je tvrtka Orto d.o.o.,  a voditelj projekta bila je tvrtka Gin – Company d.o.o. Zadar, navodi Ministarstvo hrvatskih branitelja.

Ministar Medved s predstavnicima 100%-tnih vojnih invalida obišao šibenski veteranski centar

U nedjelju 17. listopada 2021., ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved i predstavnici Udruge 100%-tnih hrvatskih ratnih vojnih invalida I. skupine, obišli su šibenski veteranski centar kako bi provjerili jesu li uvjeti prilagođeni najtežim vojnim invalidima.

Izgradnja šibenskog veterinarskog centra završila je u rujnu ove godine, šest mjeseci prije ugovorenih rokova, a trenutno je u tijeku faza opremanja i uređenja centra. Početak rada se očekuje u prvom kvartalu 2022. godine, a uz hrvatske branitelje i ratne vojne invalide te članove njihovih obitelji, obitelji smrtno stradalih i nestalih hrvatskih branitelja i civilne žrtve Domovinskog rata, usluge centara moći će koristiti i osobe stradale u mirovnim misijama te stradali pirotehničari i članovi njihovih obitelji.

Nakon zajedničkog obilaska šibenskog veteranskog centra, ministar Medved je zaključio da je objekt u potpunosti prilagođen osobama s najvišim stupnjem invaliditeta, no s potrebnim minimalnim korekcijama.

„Iznenađeni smo ovim što smo imali priliku vidjeti, ovo je centar za budućnost. Vodilo se računa o onome što će nam biti potrebno sutra, a ne danas. Zahvaljujemo Ministarstvu hrvatskih branitelja što smo bili upućeni u projekt i njegovu realizaciju te što se vodilo računa o potrebama najtežih hrvatskih ratnih vojnih invalida, kako o onih invalidskim kolicima tako i slijepih i drugih invalida,“ komentirao je Đuro Glogoški, predsjednik Udruge 100%-tnih HRVI I. skupine.

Podsjetimo, veteranski centar u Šibeniku, koji se gradi na mjestu bivše vojarne Bribirskih knezova, jedan je od četiri veteranska centra u Hrvatskoj, a drugi se grade u Daruvaru, Petrinji i Sinju. Centar će sadržavati bazen, nogometno, košarkaško i tenisko igralište, boćalište te parkiralište, a u njemu će se pružati psihosocijalna pomoć i osnaživanje korisnika centra te će se provoditi razne aktivnosti, poput simpozija i skupština braniteljskih udruga i Ministarstva hrvatskih branitelja. Centar u Šibeniku moći će primiti oko 2700 korisnika godišnje sa smještajnim kapacitetom od 142 ležaja, dok ukupni kapacitet svih veteranskih centara u HR može primiti oko 12 tisuća korisnika godišnje sa 620 ležajeva.

Veteranski centri se grade na temelju projekta čiji je nositelj Ministarstvo hrvatskih branitelja u sklopu Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.“, a ukupna vrijednost projekta iznosi gotovo 329 milijuna kuna, od čega je 85 posto sufinancirano iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Očekuje se da će projekt biti proveden do 1. siječnja 2023. godine.

Obilježena sedma godišnjica prosvjeda hrvatskih branitelja pred Ministarstvom

U srijedu 20. listopada 2021., ispred Ministarstva hrvatskih branitelja obilježena je sedma godišnjica početka prosvjeda hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji u Zagrebu koji je trajao 555 dana.

Kod spomen-obilježja podignutog u sjećanje na Nevenku Topalušić, hrvatsku braniteljicu i 100%-tnu HRVI koja je preminula tijekom prosvjeda, položeno je cvijeće i zapaljene su svijeće te je odana počast svim poginulim i umrlim hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata.

„Neizmjerno je važno očuvati sjećanje na našu Nevenku Topalušić kao simbol vremena i okolnosti koje su dovele do toga da hrvatski branitelji i najteži ratni vojni invalidi prosvjeduju pred resornim ministarstvom. Sve što smo postigli u proteklih pet i pol godina, rezultat je našeg zajedništva. Mi smo jedan tim, partneri i prijatelji. Puno toga smo zajedno postigli, a puno nam još predstoji,“ izjavio je tom prigodom ministar Medved.

Okupljenima se obratio i Đuro Glogoški, predsjednik Udruge 100%-tnih HRVI I. skupine,

„U proteklih sedam godina bilo je mnogo događaja značajnih ne samo za hrvatske branitelje, nego i za hrvatsko društvo u cjelini, no unatoč svim izazovima i poteškoćama s kojima smo se suočavali naše ministarstvo radilo je u korist hrvatskih branitelja,“ poručio je Glogoški.

Uz navedene, na obilježavanju su prisustvovali i predstavnici drugih braniteljskih udruga proizašlih iz Domovinskog rata.

 

Autor: Mario Macan

Foto: snimka zaslona Grad Šibenik

Projekt Razvoj informativne platforme „Hrvatski branitelj“ UP.02.1.1.10 sufinancira Europska unija sredstvima Europskog socijalnog fonda. Trajanje projekta je dvije godine, a ukupna vrijednost iznosi 1.302.730,93 HRK.

Sadržaj članka isključiva je odgovornost Udruge Priznajem.

Objava Novosti iz Ministarstva hrvatskih branitelja pojavila se prvi puta na Portal Priznajem.