Obilježavanje ključnih događaja iz Domovinskog rata

Extra

Hrvatski državni i lokalni dužnosnici, predstavnici braniteljskih udruga, hrvatskih redarstvenika i vojske, te brojne obitelji, zadnjih tjedana obilježile su ključne događaja iz Domovinskog rata.

Hrvatska javnost posljednjih dana prisjetila se gubitaka brojnih civila i branitelja tijekom Domovinskog rata te vojnih akcija i napada koji su odvijali u to vrijeme.

U duhu odavanja počasti stradalnicima Domovinskog rata, proteklih dana obilježene su pogibije radio tehničara Đure Podboja, hrvatskih redarstvenika Zdravka Vukovića, Vinka Krznarića, Drage Toljana i Milana Vranića, te snimatelja HRT-a Žarka Kaića. Nedavno, 10. kolovoza 2021., obilježena je i pogibelj još jednog snimatelja HRT-a Gordana Lederera.

Također su svečanim programom obilježene 30. obljetnica od prvog napada na grad Petrinju  te dvije vojne akcije – napad na vojarne bivše JNA koje su se nalazile na sinjskom području te operacija Medački džep.

Trideseta obljetnica pogibije Đure Podboja

U ponedjeljak 23. kolovoza 2021., u Popovcu u Osječko-baranjskoj županiji, održana je komemoracija povodom tridesete obljetnice pogibije Đure Podboja. Komemoracija se odvila u krugu odašiljača „Belje Đuro Podboj“, posthumno nazvanom po poginulom, gdje je Đuro radeći kao radio tehničar 1991. godine izgubio život čuvajući taj strateški položaj od agresora. Tada su u objektu Belje bili smješteni televizijski i radijski odašiljači koji su emitirali hrvatski informativni program na području Slavonije, Srijema, Baranje i dijela Podravine.

„Jedna od tih vrijednosti dogodila se i ovdje, prije 30 godina, na našem objektu gdje je Đuro radio i branio svoje. Znao je on dobro što bi značilo zauzimanje ovog objekta za cijelo područje istočne Slavonije, Baranje i dijela Podravine, a time i za cijelu Hrvatsku. A dao je ono najviše i najvrjednije što je imao – svoj život“, poručio je okupljenima izaslanik Uprave Odašiljači i veze Marijan Pavić za Hinu.

Uz izaslanstvo Uprave OIV, u spomen Đuri vijence su položili i svijeće zapalili Đurina uža obitelj te ostali suborci

Trideseta obljetnica pogibije četvorice hrvatskih redarstvenika

U utorak 24. kolovoza, u Žutoj Lokvi kod kapelice poginulim hrvatskim braniteljima, obilježena je 30. obljetnica pogibije četvorice hrvatskih redarstvenika – Zdravka Vukovića, Vinka Krznarića, Drage Toljana i Milana Vranića, koji su poginuli prilikom napada iz zasjede tijekom izvršavanja rutinske patrole.

„Upravo ovim ljudima koji su na početku rata 1991. godine položili svoje živote možemo, trebamo i stalno ćemo dolaziti i zahvaljivati na njihovoj žrtvi koja nam je omogućila život u vlastitoj, demokratskoj hrvatskoj državi“, izjavio je tom prigodom ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, piše Hina.

Uz izaslanstvo MUP-a, na komemoraciji su nazočili članovi obitelji poginulih policajaca, drugi predstavnici hrvatske Vlade, ministarstva unutarnjih poslova i hrvatskih branitelja, regionalne i lokalne vlasti, policijskih uprava Ličko senjske, Primorsko goranske  te Karlovačke.

Podsjetimo, za ratni zločin ubojstva četvorice hrvatskim policajaca podnesena je kaznena prijava još prije trideset godina, međutim osumnjičenici i dalje nisu dostupni hrvatskom pravosuđu. Tome je negodovao Darko Murat, jedini redarstvenik koji je preživio napad.

„Hrvatske institucije nisu, i nikad neće, prestati raditi svoj posao u smislu istraživanja svih okolnosti koje su dovele do ovakvih tragičnih događaja, ali za procesuiranje počinitelja potrebna je suradnja najmanje dviju strana”, komentirao je ministar Božinović aludirajući na vlasti Republike Srbije.

Godišnjica pogibije snimatelja HRT-a Žarka Kaića

Krajem mjeseca, 28. kolovoza 2021., u Osijeku kod spomen-obilježja “Posljednji kadar”, obilježena je godišnjica pogibije snimatelja HRT-a Žarka Kaića, koji je usmrćen 1991. g. dok je s ostatkom novinarske ekipe snimao prolazak tenkova Jugoslavenske armije kod naselja Brijest. Tada je teško ranjen tonski snimatelj Dragan Krička, a napadu je svjedočio i novinar Saša Kopljar.

U spomen Kaiću vijence su položili članovi obitelji, izaslanstva Ministarstva hrvatskih branitelja, HRT-a, Osječko-baranjske županije i grada Osijeka. Tom prigodom osječki dogradonačelnik Dragan Vulin prisjetio se svih medijskih djelatnika koji su dali svoje živote kako bi doprinijeli širenju istine.

Trideset godina od prvog napada na grad Petrinju

U četvrtak 2. rujna u Nebojanu, u sklopu petrinjskih Dana sjećanja 2021., obilježeno je trideset godina od prvog napada na grad Petrinju. Događaj je obilježen kod „skele spasa“ na desnoj strani rijeke Kupe, mjestu koje je 1991. godine služilo kao koridor do sigurnije strane obale, a danas stoji kao simbol stradanja i otpora agresoru. Ondje su predstavnici braniteljskih udruga i HV-a su simbolično s jedne na drugu obalu čamcima dovezli i na jarbol podigli hrvatsku zastavu.

„Hrvatska je napadnuta iznutra i izvana, i slobodu smo ostvarili u nametnutom ratu. Ova skele je simbol vremena i događaja i zahvaljujem svima koji su je spasili od zaborava i ostavili je kao simbol spasa tisuća stanovnika tzv. Nebojanskog džepa“, izjavio je tom prigodom general Drago Matanović, izaslanik ministra obrane Marija Banožića, za Hinu.

Uz obitelji poginulih, predstavnika braniteljskih udruga, HV-a i ministarstva obrane, na odavanju počasti prisustvovali su petrinjska gradonačelnica Magdalena Komes, drugi predstavnici državnih dužnosnika i institucija, Sisačko-moslavačke županije, grada Petrinje, te brojnih udruga i stranaka.

Trideseta obljetnica napada na vojarne JNA

U srijedu 25. kolovoza 1991. u Sinju je obilježen napad hrvatskih branitelja na tadašnje vojarne JNA „Kula“, „Tadija Anušić“ i „Kukuzovac“, kao odgovor na napade JNA i srpskih paravojnih formacija ranije tog dana u Kijevu i Vrlicič. Tim događajem ujedno je započela i oružana obrana hrvatskih snaga u Domovinskom ratu.

Obljetnica je obilježena polaganjem vijenaca na posljednjim počivalištima dvojice branitelja koji su poginuli u napadu – Luke Ercega i Ivana Kambera te ispred biste prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana na gradskom trgu u Sinju, dok je u dvorani Muzeja Sinjske alke organizirana dodjela plaketa zahvalnica, izvijestili su iz Hine. Od državnih i lokalnih predstavnika vlasti događaju su prisustvovali gradonačelnik Sinja Miro Bulj te državni tajnik Darko Nekić.

Dvadeset i osma obljetnica VRO Medački džep

U četvrtak 9. rujna 2021., u Gospiću je svečano obilježena vojno-redarstvena operacija Medački džep. Prigodom 28. obljetnice, u katedrali Navještenja Blažene Djevice Marije održana je misna svetkovina za sve stradale hrvatske branitelje te su zapaljene svijeće kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima i položeni su vijenci u vojarni 9. gardijske brigade Vukovi te kod spomen-obilježja Velebitskim junacima u Rizvanuši.

Na svečanosti su nazočili izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministar obrane Mario Banožić s izaslanstvima Ministarstva obrane i Glavnog stožera Oružanih snaga RH, izaslanik predsjednika Republike Hrvatske i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga RH načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj, izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora Anita Pocrnić-Radošević, izaslanica ministra unutarnjih poslova Irena Petrijevčanin Vuksanović, izaslanik ministra hrvatskih branitelja Darko Nekić, predstavnici Ličko-senjske županije i Grada Gospića, predstavnici braniteljskih udruga i drugi, izvijestili su iz MORH-a.

Tom prilikom hrvatskim braniteljima se obratio ministar obrane Banožić.

„I dan danas ste aktivni na mnogim poljima što i sam mogu posvjedočiti unutar Ministarstva obrane gdje pokazujete svoj interes za modernizaciju i opremanje Hrvatske vojske. U istome sudjeluje i Vlada Republike Hrvatske. Naši odnosi i komunikacija su izvrsni i vjerujem kako će se isto nastaviti i dalje.

S jasno završenom operacijom dali ste snagu svim ostalim hrvatskim braniteljima u drugim okupiranim dijelovima Hrvatske da imaju nadu kako će se i kod njih ta priča jasno završiti. Pokazali ste da je naša vojska formirana i snažna unatoč brojnijem neprijatelju. Upravo je u tim trenucima trebalo pronaći volju i hrabrost da se pribavi sve ono što je služilo za obranu naših domova”, izjavio je ministar obrane.

Govor je održao i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH.

„Ova operacija je primjer uspješno izvedene, besprijekorno vođene operacije koja je ostvarila sve svoje postavljene zadaće i ostat će zabilježena kao vrlo važna operacija u povijesti hrvatskog naroda i države. Ona je potvrdila da Hrvatska vojska izrasta u moćnu organizaciju, sposobnu i spremnu za izvršenje zadaća koje su pred njom stajale”, poručio je admiral Hranj.

VRO Medački džep komentirao je njen sudionik, hrvatski dragovoljac i ratni vojni invalid umirovljeni brigadir Miodrag Hećimović.

„Hrabro, odlučno i munjevito smo napali svaku otpornu točku ili bunker, potukli se takoreći čelom u čelo”, kazao je brigadir Hećimović te istaknuo kako je u akciji  poginulo 13 hrvatskih branitelja, dok su 53 bila ranjena.

Danas s ovoga mjesta sve skupa pozivam na zajedništvo. Da se više uvažavamo i puno više razgovaramo, da zajedno izgradimo bolju, pravedniju i prosperitetniju državu i društvo za naše mlade, da žrtva ne bi bila uzalud nego kao što sjaji naša pobjeda i Domovinski rat, tako da sjaji i kompletna država”, kazao je Hećimović.

 

Autor: Mario Macan

Projekt Razvoj informativne platforme „Hrvatski branitelj“ UP.02.1.1.10 sufinancira Europska unija sredstvima Europskog socijalnog fonda. Trajanje projekta je dvije godine, a ukupna vrijednost iznosi 1.302.730,93 HRK.

Sadržaj članka isključiva je odgovornost Udruge Priznajem.

Objava Obilježavanje ključnih događaja iz Domovinskog rata pojavila se prvi puta na Portal Priznajem.