Od 1. rujna velika novost u kafićima: Jeste li čuli što je Stožer tražio od ugostitelja?

Extra

Nacionalni stožer Civilne zaštite danas je objavio da se od 1. rujna otvaraju zatvoreni dijelovi ugostiteljskih objekata, ali uz preporuke o pridržavanju propisanih epidemioloških mjera. Ministar Božinović kazao je da su na prethodno održanom sastanku s predstavnicima ugostitelja postigli dogovor o otvaranju unutrašnjih dijelova, ali uz obećanje ugostitelja da će se i zaposlenici u tim objektima ponašati strogo prema propisanim mjerama, a da će također to isto tražiti i od gostiju.

“Izuzetno smo zadovoljni što su konačno shvatili da se mora početi raditi i u zatvorenim dijelovima ugostiteljskih objekata. To nam jako znači, jer ti su dijelovi zatvoreni od 28. 11. 2020.“, rekla je za Slobodnu Dalmaciju Jelena Tabak, predsjednica Nacionalne udruge ugostitelja.

Propuhom protiv širenja virusa

Dodala je kako su u stalnom kontaktu sa Stožerom, pa će se prema razvoju situacije dalje razgovarati o radu diskoteka.

Tabak je rekla i da se još čekaju detalji o tome kako će raditi unutrašnji prostori u kafićima.

“Koliko smo mogli zaključiti nakon sastanka sa Stožerom, velika novost je prozračivanje prostora. Zapravo, trebat će se raditi propuh. Nikakve posebne uređaje, nego samo propuh. A sve ostalo će najvjerojatnije biti kao i lani, uđete s maskom, operete ruke dezinficijensom, sjednete s maskom za stol koji oko tebe ima razmak od 2 metra i kad vas konobar posluži, možete skinuti masku…“, pojasnila je.

Vlasnici noćnih klubova ljuti

S ovom odlukom nisu zadovoljni noćni klubovi, a Domagoj Petričević, predsjednik hrvatske Udruge noćnih klubova i barova, rekao je za Slobodnu Dalmaciju da ne zna “je li ovo situacija za smijanje ili za plakanje“.

“Zašto su klubovi izuzeti od ove odluke po kojoj unutrašnji dijelovi kafića mogu početi s radom? Ne radimo već 18 mjeseci, od 34 zaposlena u mojem klubu neki su već otišli vani raditi, uređaji se nisu palili, nešto se i pokvarilo, sve to treba obnoviti pa nama i ne odgovara da Stožer kaže da sutra možemo početi raditi“, kaže.

Istaknuo je da su razočarani jer u zapadnoj Europi rade svi noćni klubovi.

“I mi bismo radili za cijepljene ili testirane goste. Svi zaposleni u mojem klubu su cijepljeni, a ne možemo raditi. Ljuti smo na dvostruka pravila. Kafići se tako pretvaraju u noćne klubove…“, istaknuo je.

Ukidaju se mjere potpore

Ministar Josip Aladrović danas je gostovao u Dnevniku Nove TV, gdje se između ostalog govorio i o ukidanju potpora za pojedine poduzetnike. Ministar je rekao da će potpore za poduzetnike ostati samo za one koji su najnezaštićeniji, te da zbog popuštanja mjera ne vidi razlog da i dalje stimuliraju pojedine poslodavce.

“Ostaju organizatori sportskih događanja, kulturnih događanja, event industrije, putničke agencije, dakle relativno male segmente našeg društva, ali one koji su najizloženiji”, rekao je ministar.

Aladrović je istaknuo da ako dođe ponovno do ekonomskih poremećaja, za što se nadaju da neće, da su oni i dalje spremni pomoći onima kojima se taj poremećaj dogodi.

Aladrović poziva na cijepljenje kao najbolji način očuvanja zdravlja i ekonomije.

Objava Od 1. rujna velika novost u kafićima: Jeste li čuli što je Stožer tražio od ugostitelja? pojavila se prvi puta na Portal Priznajem.