Ogromne pare stižu na Marakanu

Extra

Crvena zvezda je fabrika fudbalskih talenata koji potom u velikim evropskim klubovima stasavaju u igrače velikog kalibra, pa ne čude vesti kao ona jučerašnja da će Marko Lazetić karijeru nastaviti u redovima slavnog Milana.

Crveno-beli “žive” od prodaje mladih nada i ovakva transfer politika se u prošlosti bogato isplatila srpskom šampionu.

U medijima se pojavila informacija da će Crvena zvezda prodati 17-godišnjeg Marka Lazetića za pet miliona evra u Milan, ali Zvezdan Terzić je to oštro demantovao uz komentar da može da napusti “Marakanu” samo uz rekordan transfer.

– Znamo da veliki klubovi prate Marka Lazetića i mnogi su nas već kontaktirali. Svima smo rekli isto – Marko Lazetić nije na prodaju. On tek treba da se formira kao igrač u seniorskom fudbalu i da ode iz Crvene zvezde uz rekordan transfer. Od Marka Lazetića očekujemo mnogo više u svakom smislu, i sportskom i finansijskom- rekao je Terzić.

1. Goran Drulić – 13 miliona evra

Bila je to najveća zarada od jednog transfera na “Marakani” kada je Drulić prodat španskoj Saragosi. Međutim, ispostavilo se da se nekadašnji as crveno-belih, čije golove navijači još uvek pamte, nije snašao tamošnjem šampionatu, ključni je bio i problem sa povredom, pa se ova odluka kasnije ispostavila kao veliki promašaj.

2. Dejan Stanković – 12,39 miliona evra

Sadašnji trener Crvene zvezde Dejan Stanković je debitovao za crveno-bele sa 16 godina, a prodat je u sezoni 1998/99 u italijanski Lacio gde se odmah nametnuo treneru Svenu Jeranu Eriksonu. Ukupno je zabeležio 137 nastupa za “nebeskoplave” i postigao 22 gola. Dalje ga put odveo u milanski Inter gde je doživeo najveći uspon karijere.

3. Nemanja Radonjić – 12 miliona evra

Radonjić je jedan od rekordnih transfera u novoj fudbalskoj eri, prešao je redove francuskog Olimpika iz Marseja u sezoni kada je bio najveća uzdanica crveno-belih.

Srpski reprezentativac je najavljen kao veliko pojačanje, ali nikad se nije nametnuo na pravi način u redovima Marseja, iako je zabeležio nekoliko sjajnih partija u Ligi 1.

Na 51 nastupu je zabeležio 7 golova, da bi potom usledile pozajmice u berlinsku Hertu, a potom u portugalsku Benfiku.

4. Darko Pančev – 12 miliona evra

Legendarni Darko Pančev i jedan od tvoraca najvećeg uspeha u istoriji Crvene zvezde je prodat Interu 1992. za tada vrtoglavih 12 miliona. Za tim iz Milana je nastupao tri sezone, zabeležio 19 nastupa uz 3 gola.

5. Perica Ognjenović – 8 miliona evra

On je u januaru 1999. u samoj završnici roka prešao u Real Madid, a prostor za legendarnog Ognjanovića je napravljen kada je Samjuel Eto prsleđen na pozajmicu. Međutim, u dresu “kraljevića” je zabeležio 11 prvenstvenih nastupa, i uglavnom je ulazio sa klupe.

Jedini gol je postigao protiv Saragose u osmini finala Kupa Španije. Nakon što se rastao sa Realom bio je jedno vreme bez kluba, da bi se potom otisnuo u Nemačku.

6. Robert Prosinečki – 8 miliona evra

Zvezdina legenda koja je sa crveno-belima osvojila tri šampionske titule (1988, 1990, 1991), nacionalni Kup 1990, i Kup evropskih šampiona 1991, prelazi u Real Madrid gde je zabeležio 55 nastupa uz 10 postignutih golova. Prosinečki skoro godinu dana nije igrao za “kraljeviće” zbog povrede, a potom je u Španiji igrao za još tri kluba Real Ovijedo, Barselonu i Sevilju.

7. Marko Grujić – 7 miliona evra

Jedna od skupljih akvizcija crveno-belih u novoj eri je Grujić koji je 2016. potpisao ugovor sa engleskim velikanom Liverpulom, da bi jednu sezonu ostao na pozajmici Zvezdi. U Engleskoj je debitovao u avgustu 2016, za “Redse” je zabeležio 8 nastupa, a potom su usledile redom pozajmice u Kardif, Hertu, Porto, koji je na kraju rešio da ga otkupi.

8. Dejan Rambo Petković – 6.5 milona evra

Petković je prodat Realu u zimu 1995, međutim on je posle samo tri meča pozajmljen Sevilji i nikada nije dobio pravu priliku u Madridu. Ksnije ga je put odveo u Brazil gde je posle Zvezde stekao najveću slavu.

9. Nikola Žigić – 6 miliona evra

Žigić je po odlasku sa “Marakane” u Rasingu iz Santandera samo nastavio da trese mreže. U dva navrata je nastupao u španskom klubu gde je ukupno stigao do kote od 30 golova.

Valensija ga je otkupila za 20 miliona, ali tamo nikada nije dobio pravu šansu, odigrao je 26 mečeva i sedam puta se upisao u listu strelaca.

10. Branko Bošković – 6 miliona evra

Bošković je sjajne partije u dresu Crvene zvezde naplatio transferom u Pari Sen Žermen gde je proveo dve sezone od 2003. do 2005, a saigrač mu je bio slavni Ronaldinjo. U prvoj sezoni je uspeo da zabeleži tri pogotka, dok u drugoj nije bio tako uspešan, pa ga je put preko drugog tima francuskog velikana odveo do Rapida iz Beča gde je imao zapaženiji učinak.

Izvor: Republika.rs