OPASNA IGRA: Vučić pozvao Srbe u Hrvatskoj na kršenje zakona

Extra

U srijedu, 15. rujna, u Srbiji se obilježava Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave. Ondje taj dan nije državni praznik, ali tamošnja vlada poziva sve građane da tog dana na kućama izvjese srpske zastave. Riječ je o datumu kada je u Prvom svjetskom ratu probijen Solunski front što se u kolektivnom sjećanju Srba smatra iznimno važnim događajem za njihov nacionalni identitet.

Ideja potekla od Vučića

Sredinom srpnja, ministar vanjskih poslova Srbije Nikola Selaković na Samitu srpske omladine i studenata Balkana, javno je pozvao sve građane Srbije, ali i Srbe u regiji i dijaspori da spomenuti dan obilježe isticanjem srpske trobojnice. Usto je rekao kako bi trebalo “više raditi na izgradnji kutla srpske zastave”.

“Zajedničke nacionalne vrijednosti se promoviraju proslavljanjem značajnih datuma iz naše prošlosti, a Vlada Srbije je na prijedlog predsjednika Aleksandra Vučića, što je učinila i Vlada Republike Srpske, lani odredila 15. rujna kao Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave”, naveo je Selaković.

Bit će zanimljivo vidjeti hoće li se inicijativi predsjednika Vučića i pozivu šefa srpske diplomacije da u srijedu izvjese srpske zastave odazvati i Srbi u Hrvatskoj.

Krši li se zakon?

Zakon precizira ‘tko istakne zastave strane države bez općeg poziva društveno-političke organizacije ili bez odobrenja organa uprave nadležnog za unutrašnje poslove, kaznit će se za prekršaj novčanom kaznom’.

Objava OPASNA IGRA: Vučić pozvao Srbe u Hrvatskoj na kršenje zakona pojavila se prvi puta na Portal Priznajem.