“OTVORENO” O DESANTU SPC NA CETINJE: “HOĆE LI SE SLIČAN SCENARIJ PONOVITI U ZAGREBU, Porfirije je još uvijek mitropolit zagrebačko-ljubljanski”

Extra

Žestoki sukobi obilježili su vikend u Crnoj Gori uoči ustoličenja novog mitropolita Srpske pravoslavne crkve Joanikija u Cetinju. Građani koji se protive ustoličenju u povijesnoj crnogorskoj prijestolnici probili su nekoliko policijskih blokada. U obračunu prosvjednika i policije više je osoba ozlijeđeno. Joanikije je ustoličen, a u Cetinje je stigao helikopterom, jer su ceste bile blokirane. Što se zapravo događa u Crnoj Gori?

– Ovo je jedan ozbiljan ideološki sukob, dviju dijametralno suprotnih politika, ideja, programa i projekata. Ovo je borba ne samo za opstojnost Crne Gore kao nezavisne države, već i za opstojnost crnogorske nacije s posebnim etničkim, kulturološkim i crkvenim identitetom zbog toga jer druga strana, koja je trenutno na vlasti, uz evidentnu pomoć Vučićeva režima i Srpske pravoslavne crkve te logističku pomoć Moskve žele vratiti ‘bludnog sina’ – Crnu Goru – pod skute Srbije – rekao je u “Otvorenom” na HRT-u Vlado Vurušić, novinar Jutarnjeg lista.

Naglasio je kako unutar prosrpske koalicije na vlasti vladaju veliki sukobi i antagonizmi koji će, smatra, prije ili kasnije isplivati na površinu. Održava ih, dodaje Vurušić, jedino činjenica da bi u slučaju novih izbora mogli izgubiti vlast.

– Zbog toga režim u Srbiji i SPC sa sadašnjom vlasti u Podgorici žele iskoristiti tu situaciju da Crnu Goru vrate u krilo Srbije negirajući opstojnost crnogorske nacije. Imamo primjere da se s najviših političkih, vjerskih i drugih nivoa o Crnogorcima govori kao o nekakvoj zavičajnoj definiciji, da su izmišljena nacija, otpadak srbstva – kaže Vurušić.

Dodaje kako se Crnogorce u provučićevskim medijima naziva “Milogorcima” da bi se pokazao umjetni karakter crnogorske nacije.

– Odlaskom Đukanovića i njegove politike nestaje taj problem Crnogoraca koji su zapravo ništa drugo nego Srbi. Zbog toga SPC ima jaku političko-ideološku poziciju i moć u Crnoj Gori radi te srbizacije Crne Gore. Sve je to u sklopu priče oko ‘srpskog sveta’ o kojemu govore Vučić i Vulin, a to je ništa drugo nego povratak na ideje Slobodana Miloševića, a znamo što je to bilo i kako je završilo – rekao je.

Upitan hoće li sve ovo ostaviti dublje političke i geostrateške posljedice, Vurušić je rekao da sve ide prema tome.

– Padom Crne Gore i proširenjem ‘srpskog sveta’, Vučić dobiva velika krila i nije teško zamisliti da bi u tom slučaju mogao krenuti na sljedeću točku, a to je BiH. Znamo da tamo postoji Republika Srpska i njezin lider Dodik godinama govori o Bosni kao nefunkcionalnoj državi, cijelo vrijeme prijeti referendumima. Ne treba puno razmišljanja o tome da je Vučić upravo ovime što se događalo posljednjih mjeseci preuzeo politiku Slobodana Miloševića, što znamo da je apsurd jer znamo kako je završila – rekao je Vurušić.

Dodao je kako ga je iznenadila mlaka reakcija Bruxellesa koja nije pokazala razumijevanje za ono što se događa na Cetinju.

– SAD je koncentiran na ono što se događa u svjetlu Afganistana, ako je i bilo nade da će se baviti Balkanom, to više nije. Europski političari pred izbore u Njemačkoj i Francuskoj sigurno se ne mogu baviti osjetljivim temama poput proširenja ili stanja na Balkanu. Treće, postoji ozbiljna dvojba u kvalitetu europskih političara – rekao je Tvrtko Jakovina s Odsjeka za povijest na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Jakovina: ‘Hrvatskoj je u interesu da u Crnoj Gori bude proeuropska vlast’

Tvrtko Jakovina kaže kako se destabilizira regija koja nije niti postala stabilna. Uvjeren je da će se posljednji sukobi reflektirati na izvještaj Europske komisije. Ističe kako je to šteta jer je Crna Gora mogla biti signal za sve zemlje u regiji.

– Imate problem da je propitivanje vlasti i poretka u Crnoj Gori često vođeno od političara koji često dvoje u samu potrebu postojanja Crne Gore kao neovisne države. Imate dio svećenstva, uključujući Amfilohija Radovića koji nije negirao Crnu Goru, ali je negirao crnogorstvo kao posebnu naciju. Ovaj sukob je sad ojačao te suprotstavljene pozicije. Sigurno je da će to djelovati homogenizirajuće na one koji se smatraju Crnogorcima i smatraju to udarom na temelje države i negiranje njihova identiteta, ali i na one sa srpskim zastavama koji su smatrali da je to isključivo regionalno crnogorsko ime – rekao je Tvrtko Jakovina.

Istaknuo je kako je Hrvatskoj, kao prvom susjedu, najveći interes da u Crnoj Gori na vlasti bude proeuropska i prozapadna vlast.

– Ono što je Porfirije Perić dobro učinio i za odnose Srba i Hrvata je bio koncilijantni ton, on je učinio pozitivne geste. Manjini koja je bila ranjena u Hrvatskoj trebalo je pokazati da je Hrvatska njihov dom i da se trebaju osjećati normalno, pogotovo 30 godina nakon rata. Pretpostavljam da bi gospodinu Žigmanovu bilo dobro kad bi se u Suboticu ili Vojvodini događalo nešto slično – rekao je u “Otvorenom”.

Jakovina je izjavio kako se zalaže za strogo odvojenu državu od vjerskh zajednica, ali i kako ne misli da su se druge vjerske zajednice pokazale osobito uspješne posljednih 30 godina, pogotovo ne SPC.

Vujović: ‘Crnogorska vlada je marioneta srpskog režima’

Zlatko Vujović s Fakulteta političkih nauka u Podgorici rekao je da su postojali snažni pritisci na ministra unutarnjih poslova i šefa policije, da se bez obzira na sve sigurnosne procjene uđe u proces nasilnog probijanja puta i ustoličenja mitropolita Jaonikija.

– Akcija je proizvela dublju podjelu, teške posljedice za odnose, a vidjet ćemo kako će se to reflektirati na politički život. Treba imati u vidu da je Cetinje u političkom značenju za Crnu Goru, ne samo u tradicionalnom smislu državnosti i identiteta važno, već je to bilo i središte otpora ratnim događanjima na području bivše Jugoslavije. To je bio centar antiratnog otpora kad je Hrvatska napadnuta. Odatle se pjevalo ‘Oprosti nam, Dubrovniče’. To se pamti i u velikosrpskom razumijevanju srušiti Cetinje znači otvoriti put integiranju Crne Gore u Veliki Srbiju – rekao je Vujović.

Naglasio je kako je crnogorska vlast pod punom kontrolom SPC-a.

– S obzirom da Vučić kontrolira SPC, Vučić kontrolira i najveći dio poteza vlade. Nekad se potezi članova vlade i premijera sukobljavaju s intersima zapadnih partnera pa imamo intervenciju nekih ambasada, ali kad se dođe u direktnu koliziju s interesima Vučića, vrlo je teško da crnogorska vlada može pokazati integritet. Ona je postala marioneta srpskog režima – ustvrdio je Vujović.

Dodao je kako je nakon posljednjih sukoba atmosfera u Crnoj Gori mirna, ali i da su ljudi razočarani i bijesni.

– Dolazi do homogenizacije dvaju blokova. Raščišćava se politička scena, razne političke opcije pozivaju na izvanredne izbore, ali također svjedočimo i velikoj krizi unutar vladajuće koalicije koja se samo produbljuje. Mogući su svi scenariji – rekao je Vujović.

Smatra kako će na političkoj sceni Crne Gore ubuduće biti vrlo turbulentno.

– Očekuje nas kriza, produbljivanje podjela, destabilizacija zemlje i vjerojatno snažnije uključivanje zapadnih partnera u pregovore. Mogući su i izvanredni parlamentarni izbori ukoliko se kriza odrazi na pokret URA. Vjerujem da ako ova vlada ostane u punom mandatu, onda će Crna Gora gotovo potpuno biti kooptirana u ‘srpski svet’, ako izostanu reakcije stranih partnera, SAD-a i članica NATO-a – rekao je Vujović.

Šeki Radončić, novinar, publicist i član crnogorskog Helsinškog odbora, rekao je kako se provodi plan stvaranja Velike Srbije.

– Htio bih ukazati na jedan zlokoban plan napravljen u ovalnim sobama Beograda, Moskve i SPC-a koje je na Cetinju trebalo izazvati građanski rat, da bi u konačnici i Đukanović bio optužen, da je izazvao ubojstva na Cetinju. Taj dan pokazuje da je SPC prešla granicu i postala egzekutor i agresor u Crnoj Gori i postala klasična vojna i politička organizacija. Nemojmo zaboraviti vladu Crne Gore koja je bila lokomotiva europskih integracija, a pretvorila ju je u vagon i ona je stvorila kaos. On je počeo onoga trenutka kad je Irinej došao u Podgoricu i rekao da Srbi u Crnoj Gori žive gore nego pod NDH i da im je kao da su u Jasenovcu. Onda su slijedili izbori, Crkva je postavila Krivokapića, izabrala sve šefove policije, ministre.

Nemojmo zaboraviti rusku komponentu i da je Lavrov samo nekoliko dana prije događaja na Cetinju izjavio da Amerika ruši SPC. Sve to govori da je to pokušaj urušavanja Crne Gore i NATO članice.

Radončić tvrdi da postoji plan za smjenu i uhićenje Đukanovića jer bi se tako obezglavila suverena Crna Gora.

– Crnu Goru čeka turbulentno vrijeme. Na malu Crnu Goru su krenuli Velika Srbija i Velika Rusija. Jedini izlaz su novi izbori – izjavio je u “Otvorenom”.

Darko Pavičić, novinar Večernjeg lista, rekao je kako je hrvatski vrh oko svega bio dosta neodređen.

– Mi sada pred očima imamo tri Porfirija, to je bio Porfirije zagrebački, nakon toga smo vidjeli Porfirija beogradskog, a sada imamo prilike vidjeti Porfirija cetinjskog. Porfirije Zagrebački je bio uglađen, vrlo razgovorljiv i susretljiv. Sada ga vidite na Cetinju s pancirkom, je li to taj isti Porfirije? Imali smo Porfirija beogradskog koji se vrlo brzo okrenuo protiv Stepinca i katoličke crkve. I sada imamo Porfirija cetinjskog koji na nasilan način ustoličuje svog mitropolita. Tko vodi pravoslavnu crkvu danas?

– Imate situaciju da Zagreb još nema novog mitropolita, odnosno da je patrijarh Porfirije još uvijek mitropolit zagrebačko-ljubljanski. Postavljam sad pitanje, hoće li se sličan scenarij jednog dana ponoviti u Zagrebu – upitao je.

Objava “OTVORENO” O DESANTU SPC NA CETINJE: “HOĆE LI SE SLIČAN SCENARIJ PONOVITI U ZAGREBU, Porfirije je još uvijek mitropolit zagrebačko-ljubljanski” pojavila se prvi puta na Portal Priznajem.