OVA PREPORUKA ZAVODA ZA JAVNO ZDRAVSTVO ĆE SIGURNO IZAZVATI REAKCIJE: Evo otkad treba cijepiti djecu

Extra

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je najnovije preporuke za dobrovoljno cijepljenje djece protiv COVID-a 19 u dobi od 12 i više godina, a preporučena su dva registrirana cjepiva – proizvođača Pfeizer-BioNTecha i Moderne. Prema podacima HZJZ-a, od lipnja ove godine, kada je počelo cijepljenje uglavnom djece s kroničnim bolestima a potom i ostalih, do 27. rujna cijepljeno je ukupno 11.387 osoba mlađih od 18 godina.

To nije veliki broj, usporedbe radi, u Francuskoj je dosad cijepljeno oko 60 posto tinejdžera. HZJZ, pak, u najnovijim uputama preporučuje dobrovoljno cijepljenje osoba od 12 godina naviše, a posebno snažnije skupine djece s kroničnim bolestima, onih koji dijele kućanstvo s osobama koje boluju od kroničnih bolesti, maturanata, učenika srednjih škola koji odlaze na stručnu praksu te učenika smještenih u učeničkim domovima i drugim oblicima kolektivnog smještaja.

I MATURANTI NA SPISKU

– Djeca imaju znatno manji rizik od teških oblika bolesti i smrti od COVID-a 19 nego odrasli. No tijekom školske godine nužna su okupljanja i grupiranja djece i mladih što povećava rizik za širenje bolesti COVID-19. Omjer koristi i rizika cijepljenja djece u dobi od 12 i više godina je povoljan – poručuju, među ostalim, iz HZJZ-a.

Zašto su među preporučenim skupinama za cijepljenje nalaze učenici završnih razreda srednjih škola iz HZJZ-a objašnjavaju time što su za njihovu dob uobičajeni kontakti s više osoba, kao i organiziranje važnih događaja, poput završnih ispita, prijemnih ispita, državne mature (pozitivni ne mogu pristupiti ispitu). Tu su i maturalna putovanja, maturalne večere, norijade, proslave 18. rođendana, na kojima ne mogu sudjelovati pozitivni i oni u samoizolaciji. Ističe se i važnost sudjelovanja na nastavi u učionici jer cijepljeni ne podliježu samoizolaciji.

Među učenicima srednjih škola cijepljenje se preporučuje i onima s praktičnim oblicima nastave koji podrazumijevaju kontakt s većim brojem ljudi, poput zdravstvenih, ugostiteljskih, turističkih, trgovačkih, uslužnih i drugih smjerova obrazovanja, kao i onima s terenskim i izvanučioničkim oblicima nastave koji uključuju kolektivni smještaj i boravak učenika.

Cijepljenje protiv COVID-a 19 je za sve skupine djece, ponavljamo, dobrovoljno. Djeca, odnosno njihovi roditelji, koja se žele cijepiti trebaju se javiti nadležnom školskom liječniku, a mogu koristiti i sve druge dostupne mogućnosti, poput punktova za cijepljenje bez najave (popisi su objavljeni na mrežnim stranicama Zavoda za javno zdravstvo), izabranog liječnika obiteljske medicine i slično. Ako učenici cijepljenju pristupaju sami moraju imati pisanu suglasnost roditelja/skrbnika, a mogu doći i u pratnji roditelja/skrbnika. Punoljetni učenici mogu sami donijeti odluku o cijepljenju te se smatra da su suglasni s cijepljenjem svojim dolaskom na cijepljenje – poručuju iz HZJZ-a.

U preporukama se poziva i svu ostalu djecu od 12 i više godina da se odazovu cijepljenju. Iz HZJZ-a navode moguće nuspojave cjepiva, ali naglašavaju kako su one izuzetno blage i prolazne te nastaju zbog uboda na mjestu primjene i reakcije na stvaranje protutijela, a prolaze i bez posebnog liječenja, najčešće unutar jednoga do dva dana. Mogu biti lokalne, poput boli, crvenila te otekline na mjestu primjene cjepiva, ili opće, kao što su umor, glavobolja, bol u mišićima, zimica i povišena temperatura.

Iako ističu da se cjepivo diljem svijeta pokazalo sigurnim, navode kako ipak bilo koji lijek može uzrokovati ozbiljan problem poput teške alergijske reakcije.

– Međutim, rizik razvoja ozbiljne nuspojave nakon primjene bilo kojeg cjepiva je izuzetno malen, a životno ugrožavajuće reakcije nakon cijepljenja su vrlo rijetke. U slučaju razvoja takvih reakcija, koje se obično dogode u roku od nekoliko minuta do nekoliko sati nakon cijepljenja, neophodno je zatražiti liječničku pomoć – upozoravaju iz HZJZ-a. Također, kažu kako se neke osobe ne bi trebale cijepiti protiv COVID-a 19 ili je cijepljenje potrebno odgoditi, što se posebno odnosi na osobe koje su imale reakciju opasnu za život na bilo koju komponentu cjepiva protiv COVID-a 19 ili na prethodnu dozu cjepiva protiv COVID-a 19.

Rijetke nuspojave: Upale se brzo povlače

Iz HZJZ-a ističu kako su zabilježeni vrlo rijetki slučajevi miokarditisa i perikarditisa (upale srčanog mišića i srčane ovojnice) u adolescenata i mladih odraslih osoba i to češće nakon primanja druge doze. Procjene učestalosti miokarditisa i perikarditisa razlikuju se ovisno o izvoru, kažu iz HZJZ-a, te navode kako trenutno raspoloživi podaci za Sjedinjene Američke Države govore o 75 slučajeva na milijun primijenjenih doza, dok je najveći rizik procijenjen na 200 slučajeva na milijun cijepljenih muških adolescenata u dobi od 16 i 17 godina.

– Iako su neki slučajevi miokarditisa/perikarditisa združenih s cijepljenjem zahtijevali skrb u intenzivnoj njezi, prema zasad dostupnim podacima koji se temelje na kratkom razdoblju praćenja, u većine osoba dolazi do povlačenja znakova bolesti i oporavka konzervativnim liječenjem – zaključuju u HZJZ-u.

Objava OVA PREPORUKA ZAVODA ZA JAVNO ZDRAVSTVO ĆE SIGURNO IZAZVATI REAKCIJE: Evo otkad treba cijepiti djecu pojavila se prvi puta na Portal Priznajem.