OVA SVETSKA SILA GUBI POLITIČKU MOĆ! Promenile se uloge velikih igrača, posle Ukrajine NIŠTA više neće biti kao pre

OVA SVETSKA SILA GUBI POLITIČKU MOĆ! Promenile se uloge velikih igrača, posle Ukrajine NIŠTA više neće biti kao pre

Info

Sukob između Ukrajine i Rusije totalno je promenio međunarodne odnose, ali i čitav svetski poredak, promenivši pozicije velikih igrača, pre svega Rusije, Amerike i Kine.

Rusija je i dalje dominantna nuklearna sila, zato se ne može isključiti iz globalnog rasporeda snaga, ocenjuju sagovornici Kurira. U budućnosti se očekuje da će Rusija dodatno politički slabiti, rivalstvo između Kine i Amerike ostaje na snazi, a NATO će podići još veći zid prema Ruskoj Federaciji, ocenjuju sagovornici. Kako kažu, sigurno je – čeka nas nova podela sveta.

Bivši ambasador Milisav Paić jasnog je stava – svet će nakon sukoba u Ukrajini izgledati sasvim drugačije.

“Zapad pod pritiskom SAD, koje učestvuju u ratu, pokušava da vojno, ekonomski i finansijski iscrpi Rusiju, što se neće dogoditi. Svet će nakon ove invazije na Ukrajinu svakako izgledati drugačije. Imaćemo novi svet u kome SAD neće biti ono što su dosad bile, neće imati monopol vojne i političke moći, oni ovo i rade ne bi li zaustavili ekonomski razvoj Rusije i Kine. No, Rusija će verovatno jedno vreme biti oslabljena, ali dugoročno se stvari stavljaju na nove osnove i američka arogancija će na kraju doživeti krah” ocenjuje Paić.

Kako navodi, cilj je i bio da SAD, preko Ukrajine, naprave uporište za destabilizaciju Rusije i nastave dalje širenje NATO ka Kini.

“Ovo je deo jedne dugoročne strategije SAD. Ali Kina je ekonomski najjača zemlja sveta, sa realnom ekonomijom, koja se zasniva na proizvodnji. S druge strane, SAD upravljaju MMF, Svetskom bankom, i to može da ima velike posledice po Kinu, zato se ona i drži uzdržano. Istovremeno, Kina, Rusija i zemlje Briksa rade na formiranju novog finansijskog sistema koji bi bio imun na Zapad, čije jedinstvo je na vrlo klimavim nogama i već se polako osipa” konstatuje Paić.

“Kako će tačno izgledati, još uvek nije sasvim jasno i izvesno. SAD sa Velikom Britanijom i Australijom već imaju savez AUKUS na Pacifiku, koji pokriva i Južnu Ameriku, Kina ostaje velika ekonomska sila kao i do sada, ali zasad izvan većeg političkog uplitanja. Rusija je na putu da postane izolovana, iza nove gvozdene zavese koja se podiže od Baltika do Crnog mora. Evropa se konačno probudila, izlazi iz birokratske nemoći i pokušava da se geostrateški pozicionira, kao što je nova Evropska komisija i obećala pre dve godine, kad je preuzela dužnost” rekla je Suzana Grubješić iz Centra za spoljnu politiku

Karijerni diplomata Zoran Milivojević kaže da ovaj rusko-ukrajinski sukob potvrđuje da je svet definitivno multipolaran i da SAD nisu više dominantna sila u svetu.

“To je nesporna činjenica. I dalje su dominantne tri sile – SAD, Kina i Rusija – i postoji dobar deo regionalnih sila koje igraju značajnu ulogu u međunarodnom poretku – Britanija, Turska, a koje ne slede do kraja politiku NATO, zatim Indija, Japan i niz velikih država koje nisu sledile politiku SAD u vezi sa sankcijama Rusiji. Prema tome, jedan od ishoda je i nova podela sveta” rekao je on.

Biće podignut zid u Evropi, ali i u svetu, ocenio je on. “Ne zid u pravom smislu, već očigledna podela. U Evropi između NATO i Rusije, a na svetskom planu između dve trećine čovečanstva koje nisu uvele sankcije Rusiji. Tu je tvrdo jezgro, SAD, Britanija, Kanada, Južna Koreja, Australija i EU, zasnovano na ideologiji liberalne demokratije, i ostatak sveta koji je neopredeljen a koji se i dalje zalaže za novi svetski poredak koji u osnovi ima povelju Ujedinjenih nacija i međunarodno pravo, koji je bliži nacionalnom suverenističkom konceptu”, rekao je Milivojević.

Rusija će oslabiti u političkom smislu ali se ne može isključiti iz globalnog rasporeda snaga jer je dominantna nuklearna sila. Ono što sigurno ostaje je ključno rivalstvo između SAD i Kine, naglasio je on.

(MONDO/KURIR)