OVE LJEPOTICE SU NEKADA BILE MUŠKARCI

Extra

Promjena pola još je tabu tema u mnogim zemljama širom svijeta, pa je za ovako veliku životnu odluku potrebno mnogo hrabrosti, ali i podrške porodice i prijatelja.

Medicina i hirurgija razvijaju se nevjerovatnom brzinom i u nekim slučajevima skoro je nemoguće i primijetiti da su neke od ljepotica nekada bile muškarci. Svakako, javnim ličnostima je teže jer mediji prate svaki njihov korak, a milionski auditorijum im sudi.

Dok neki podržavaju njihovu borbu za “svoje mjesto pod suncem”, drugi, posebno muškarci, koji ne podržavaju promjenu pola, uplaše se, najviše činjenice da u mnogim slučajevima ne bi ni pomislili da nije riječ o ženi rođenoj kao takvoj.

1. Đina Rosero

Printscreen Instagram

Američki supermodel filipinskog porijekla Đina Rosero nekada je bila dječak. Danas je uspješna manekenka, zastupnik transrodnih osoba i osnivač medijske kompanije Gender Proud, koja zagovara pravdu, jednakost i prava transrodnih osoba. Da nije rođena kao žensko Đina je otkrila tek 2014. godine u jednoj poznatoj emisiji.

2. Džez Dženings

Printscreen Instagram

Džez je poznati jutjuber, govornik i najmlađi LBGT aktivista. Kada je imala samo devet godina, nakon što je izbačena iz ženskog toaleta u školi (tada je bila dječak) snimila je video poruku za tadašnjeg predsjednika Amerike Baraka Obamu i objasnila problem nerazumijevanja i neodobravanja transrodnih osoba.

3. Lea Ti

Printscreen Instagram

Poznata manekenka i zvijezda modne kući Živanši, ikona pop kulture i zastupnik za prava trasrodnih osoba, ćerka je poznatog brazilskog fudbalera Toninja Sereza. Ona je prva transrodna osoba koja je prikazana na ceremoniji otvaranja Olimpijskih igara – povela je brazilsku fudbalsku reprezentaciju na stadion tokom OI u Riju 2016. godine.

4. Kendis Kejn

Printscreen Instagram

Američka glumica Kendis Kej rođena je 1971. godine na Havajima. Po završetku srednje škole preselila se u Njujork, gdje je saznala šta to znači biti transrodna ličnost, a shvatila je da se i ona sama uklapa u tu odrednicu.

Pol je promijenila 1996. godine, a zahvaljujući ulozi u seriji, Kendis je postala prva transrodna glumica koja se pojavila u igranom programu u udarnom terminu.

5. Karmen Karera

Printscreen Instagram

Za modela i glumicu Karmen Karera prije nekoliko godina pisana je čak peticija da se pojavi na modnoj reviji brenda Victoria’s Secret. Peticiju je potpisalo skoro 50.000 ljudi, ali to ipak nije bilo dovoljno da Karmen dobije krila kao Victoria’s Secret anđeo.

6. Klaudija Čairez

Klaudija je postala poznata po učešću u takmičarskom rijalitiju „America’s Next Top Model“, a iz emisije je eliminisana u polufinalu jer nije rođena kao žena. Nažalost. Povukla iz javnog života.