“OVO IDE ZA POTPALU”: Njima su ove bilježnice koje je općina podijelila sporne?!

Extra

Osnovnoškolce u Dardi, općini iznad Osijeka, na školskim klupama dočekale su bilježnice s motivom hrvatske zastave, vojnika i natpisom “Uspravno stojimo, ne klečimo ni pred kim, nismo mi nikoga tlačili, nemamo ništa s tim”.

Poklon je to od Općine kojom od 2005. godine upravlja HDZ-ovac Anto Vukoje.

Na svom privatnom Facebook profilu prikaz bilježnice objavila je sestra jedne od učenica i pritom se usudila kritizirati dizajn korica, na što joj se u komentarima javio HDZ Općine Darda sa svoje službene Facebook stranice i poručili su da joj da je to što joj se dizajn ne sviđa – njena sramota.

“Gospođo, to je vaša sramota i vaš odraz poštovanja prema državi u kojoj živite! Ako vas vrijeđa hrvatska zastava i hrvatski vojnik, onda vam nije jasno gdje živite i nije vam jasno da manjine moraju poštovati državu u kojoj žive na isti način na koji većinski narod poštuje prava tih istih manjina koje se sada bune! Lp”, napisali su joj u komentaru.

A evo i njene objave u kojem je ispričala što planira s bilježnicom napraviti.

“Dakle, prvi dan škole, dolazi moja sestra (12) kući i kaže: ‘Dobili smo bilježnice u školi.’ Pogledam ja te bilježnice, kad ono imam što i vidjeti. Na ovoj fotografiji je bilježnica koju je moja dvanaestogodišnja sestra, a istu takvu i drugi njezini vršnjaci, dobila u školi. U školi koja vrvi od nacionalnih manjina (ne samo ovih problematičnih, strašnih Srba, već nekih desetak manjina), što učenika što profesora i ostalih zaposlenika škole. Ako su se slučajno zalomili neki roditelji (poput mojih) koji nisu svoju djecu naučili koja je razlika između ‘naših’ i ‘njihovih’, Općina se pobrinula da se djecu ipak upozna s gore navedenim pojmovima. S ponosom kažem da ova bilježnica ide za potpalu, moja sestra to sigurno neće nositi u školu”, poručila je Kristina Dobi.

Za pojašnjenje su iz Indexa kontaktirali ravnatelja osnovne škole, Janoša Bonija.

“Ja sam bez komentara na to. Obratite se Općini, oni su dizajn odobrili i dijelili, mogli su tako dijeliti i ispred zgrade škole, ja sam im samo dao prostor. Dogovor je da oni to dovezu i da se da djeci. Škola s tim nema ništa, jedino sam dao mjesto da se to podijeli. Iz Općine nas samo pitaju brojno stanje učenika od 1. do 8. razreda, oni to financiraju, i udžbenike i sve ostalo, pa tako i bilježnice. Škola nema s tim ništa, ama baš ništa”, naglasio je Boni.

Za Jutarnji list je još dodao kako u navedenom dizajnu ne vidi ništa sporno.

– Ništa strašno, zastava i silueta vojnika. Ja u tome ne vidim ništa loše, to je izraz domoljublja. Nova školska godina počinje s pogledom na hrvatsku zastavu i s himnom. Ne odobravamo politička obilježja, ali općinska su svake godine bila istaknuta na koricama novih bilježnica. Prethodnih godina imali smo fotografije naše Općine, dvorac, uz hrvatsku zastavu… – rekao je

U općini su novinarima odbili dati broj načelnika.

Objava “OVO IDE ZA POTPALU”: Njima su ove bilježnice koje je općina podijelila sporne?! pojavila se prvi puta na Portal Priznajem.