Ovo su snimke pluća dva pacijenta s koronom, jedan se cijepio, drugi nije. Liječnik pojasnio u čemu je najveća razlika

Extra

Neki cijepljeni s dvije doze također mogu završiti u bolnici, ali s mnogo nižom razinom zagušenih pluća.

One koji se još nisu cijepili jer smatraju da se ionako mogu zaraziti možda će na to ponukati ove dvije rendgenske snimke pluća dvoje pacijenata zaraženih covidom. Jedan je bio cijepljen, drugi nije, a razlika je očigledna čak i laiku.

“Ozbiljno obolijevaju jedino necijepljeni. Njima često trebaju kisik ili moraju na respirator. Cijepljeni pacijenti zaraženi covidom imaju bolji protok zraka u plućima i veći dio pluća obojen im je u crno na ovim snimkama, što znači da je šteta na plućima mala ili nikakva”, objasnio je doktor Sam Durrani, šef Hitne pomoći Medicinskog centra Deer Valley u Phoenixu u Arizoni za Mirror.

”Kad primimo zaraženog, ali cijepljenog pacijenta, njegovi nalazi na CT-u nisu ni približno tako loši kao kod necijepljenih pacijenata. Neki cijepljeni s dvije doze također mogu završiti u bolnici, ali s mnogo nižom razinom zagušenih pluća u usporedbi s onima bez ikakve zaštite cjepivom”, napominje dr. Durrani.

Podaci američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) pokazuju da je rizik smrti od Covida-19 čak 11 puta veći kod necijepljenih odraslih osoba, nego kod onih koji su cijepljeni.

Izvor RTL

Objava Ovo su snimke pluća dva pacijenta s koronom, jedan se cijepio, drugi nije. Liječnik pojasnio u čemu je najveća razlika pojavila se prvi puta na Portal Priznajem.