PAKLENI PLAN PFIZERA: Prodaja će eksplodirati, cijepiti sve starije od 12 godina protiv korone

Extra

U Toledu, gradu s oko 150 tisuća stanovnika na jugozapadu Brazila, farmaceutski div Pfizer cijepit će sve tamošnje stanovnike starije od 12 godina svojim cjepivom protiv Covida-19 kako bi proveli studiju o njegovoj sigurnosti i učinkovitosti, piše New York Times.

U tom gradu, inače, ne vlada skepticizam oko cjepiva. Gradski dužnosnici ističu kako je skoro 98 posto stanovnika koji ispunjavaju uvjete primilo bar jednu dozu cjepiva protiv Covida. Većina ih je primila upravo Pfizerovo cjepivo pa je ta farmaceutska kompanija u tome vidjela priliku za provedbu svoje studije, prenosi Danas.hr

Gradonačelnik: Mi ovdje vjerujemo u znanost

Pfizer će, naime, s lokalnim zdravstvenim djelatnicima, bolnicom, sveučilištem i uz podršku brazilskog nacionalnog programa cijepljenja provesti studiju nadzora prijenosa koronavirusa u “stvarnom scenariju” nakon što svo stanovništvo Toleda primi cjepivo Pfizer-BioNTech. U sklopu studije svi će sudionici biti praćeni godinu dana kako bi se utvrdilo koliko traje zaštita cjepivom protiv Covida-19 i od novih varijanti virusa SARS CoV-2.

“Mi ovdje vjerujemo u znanost i žalimo zbog gotovo 600.000 smrtnih slučajeva od Covida-19 u Brazilu”, rekao je gradonačelnik Toleda Beto Lunitti.

Sličan eksperiment već proveo kineski Sinovac

Pfzerova studija slijedi nakon eksperimentalnog cijepljenja svih odraslih osoba u brazilskom gradu Serrani kineskim cjepivom Sinovac. To cijepljenje u Serrani, gradu s oko 45 tisuća stanovnika, bilo je prvo takvo masovno ispitivanje u kojemu je cijeli jedan grad cijepljen protiv Covida-19. Eksperiment u Serrani proveden je tijekom tri mjeseca prošle zime i proljeća, pokazao se ogromnim uspjehom jer je nakon toga zabilježen strmi pad novih slučajeva zaraze, hospitalizacija i smrti dok je ostatak zemlje bio pod najtežim udarom pandemije.

Brazil je s oko 600 tisuća smrtnih slučajeva drugi u svijetu, omdah iza SAD-a gdje je zabilježeno više od 710.000 smrtnih slučajeva povezanih s koronavirusom. Brazilski predsjednik Jair Bolsonaro bio je vrlo sumnjičav spram važnosti cjepiva i mnogi su Brazilci prosvjedovali zbog toga što je vlada sporo nabavljala cjepiva i provodila kampanju cijepljenja.

Objava PAKLENI PLAN PFIZERA: Prodaja će eksplodirati, cijepiti sve starije od 12 godina protiv korone pojavila se prvi puta na Portal Priznajem.