PLENKOVIĆ O ZAHTJEVU OPORBE ZA OSTAVKOM: “Nas su građani birali da vladamo, ne njih”

Extra

Premijer Andrej Plenković, referirajući se na zahtjeve koji su uslijedili nakon uhićenja u sklopu afere Softver, ustvrdio je kako je normalno da oporba želi srušiti parlamentarnu većinu no i dodao kako je cilj Vlade da Hrvatska ide naprijed te da građani izabiru njih, a ne oporbu.

U sklopu afere Softver jednomjesečni istražni zatvor određen je bivšoj ministrici Gabrijeli Žalac, ravnatelju SAFU-a Tomislavu Petricu te poduzetnicima Mladenu Šimuncu i Marko Jukiću, a sumnjiči ih se da su malverzacijama novcem iz EU fondova oštetili EU i RH za 1,8 milijuna eura.

Klub Mosta u kontekstu tih uhićenja danas je krenuo s prikupljanjem potpisa kako bi se saborska rasprava o izvješću glavne državne odvjetnice održala što skorije, a inače je na dnevnom redu u travnju, dok SDP traži osnivanje istražnog povjerenstva o radu Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije (SAFU).

“Kad napišu, vidjet ćemo, pročitati i onda im odgovoriti”, prokomentirao je u petak Plenković zahtjeve oporbe nakon sjednice Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem, odgovarajući na pitanja novinara.

“Pa nismo mi tu da skačemo radi njih. Vlada ne postoji radi oporbe, nego radi hrvatskih građana”, dodao je Plenković.

Podsjetivši na aktivnosti Vlade usmjerene na gospodarski oporavak nakon covid krize, očuvanje radnih mjesta te povećanje minimalne i prosječne plaće, poručio je kako je, naravno, uloga oporbe da kritizira, a da je njegov te cilj Vlade i parlamentarne većine “da Hrvatska ide naprijed, da ne propada”.

A cilj je oporbe, dodao je, da propadne HDZ i parlamentarna većina. “E sad, mi ćemo u svom cilju nastaviti, jer imamo povjerenje, znamo kuda idemo i što radimo, imamo dobar smjer. A ako se događaju neki detalji koji su neke greške, koji zahtijevaju da pravosudna tijela djeluju, ona će djelovati”, rekao je.

“Oporba će činiti svoje, a ljudi izabiru nas da vladamo, ne njih. I to je to”, rekao je Plenković.

Potvrdio je da će Upravno vijeće smijeniti ravnatelja SAFU-a koji je uhićen, a rekao je i kako mu je, naravno, žao da je došlo do uhićenja Žalac.

Ponovio je da za nju, kao i za bilo koga drugoga vrijedi preusumpcija nevinosti kao i da ju je za ministricu izabrao zbog sposobnosti i znanja koje je pokazala.

“Nismo nju našli zato što je, ne znam, igrala badmiton na prvenstvu u Pleternici”, rekao je premijer te dodao kako nikoga ne treba osuđivati prije nego što nadležna tijela odluče.

“Meni je žao da se ovo dogodilo, jako mi je žao, pa zar to nije očito. Što bih trebao, biti sretan?”, rekao je.

Komentirao je i situaciju vezanu uz procijepljenost građana protiv bolesti covid-19 i  rekao da u ovome trenutku bolje zaštite od cjepiva nema te dodao da će i dalje građane poticati na cijepljenje i pridržavanje temeljnih epidemioloških mjera.

“Svi pretendenti da korone nema, da je to gripa, da je to karijes – to je sve neistinito, krivo, netočno i nepametno. Ljude lažu, uvjeravaju ih u nešto što nije. Nema nikog od nas tko ne bi bio sretniji da nije bilo ove epidemije, ali je tu i moramo se čuvati. Zato slušajte one koji o tome nešto znaju. A ne one koji nemaju pojma”, poručio je.

Objava PLENKOVIĆ O ZAHTJEVU OPORBE ZA OSTAVKOM: “Nas su građani birali da vladamo, ne njih” pojavila se prvi puta na Portal Priznajem.