Plenković: Svi ti cirkusi su nepotrebni u situaciji kad je Vlada djelovala odgovorno, fino, osjetljivo dok su druge države mjesecima zatvarale sve

Extra

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je u subotu na konferenciji “2. Dani poljoprivrede, ribarstva i šumarstva” u hotelu Sheraton Zagreb uz ministricu poljoprivrede Mariju Vučković, piše N1.

“Predstavljaju se nacrti strateških dokumenata, pokrenuli smo pregovore s Europskom komisijom”, rekla je Marija Vučković i objasnila koji su sve projekti predstavljeni.

Komentirajući rast cijene goriva i utjecaj na industriju rekla je: “I poljoprivrednicima i ribarima se sufinancira trošak goriva. Sektor stočarstva je najpogođeniji.”

Premijer je čestitao ministrici na organizaciji događanja. “Svaki pogrešan korak u pogledu klimatskih promjena utjecat će na poljoprivredenu proizvodnju i zato o tome treba voditi računa”, rekao je.

“Reagirali smo munjevito”

Komentirajući cijene goriva i odluku Vlade rekao je:

“Svi razgovori s kolegama u EU svode se na temu što se radi s plinom, strujom, koje se mjere poduzimaju… Glede plina i struje stabilni smo. Glede cijena naftnih derivata, tržište nam određuje cijenu goriva u potpunosti. Procijenili smo kao Vlada ako smo prebrodili najveću zdravstvenu i financijsku krizu u proteklih 600 dana bez vala otpuštanja, stečajeva itd., nećemo dopustiti dođe do pada standarda građana zbog cijene energenata. Prvo se osjeća cijena goriva i dizela, reagirali smo munjevito, mislim da smo zatekli sve koliko smo brzo donijeli odluku. Ako se stvar bude smirivala, imamo mjere za ići nazad, ako ne, imamo dodatne alate za kalibriranje cijena.”

“Proizvođači plina i nafte dižu cijene ovisno o tome kakva je situacija s HDZ-om, isključivo radi toga se događa. Da nije HDZ-a, ne bi narasle cijene nigdje, ni u SAD-u, ni u Europi”, dodao je sarkastično.

“Nepotrebni prosvjedi pred domovima”

Komentirajući prosvjede pred domovima članova Stožera, Plenković je rekao: “Svi ti cirkusi su nepotrebni u situaciji kad je Vlada djelovala odgovorno, fino, osjetljivo dok su druge države mjesecima zatvarale sve. Ne vidim koji je to trenutak koji nekoga pikne da on sad mora ići kod Beroša ili Markotić doma, ništa mi od toga ne djeluje racionalno.”

“Do terorističkog napada lani, mi smo svi bili “na izvolite”. Gdje su to bile dramatične barikade? Mi smo mala, kulturna zemlja, nismo mi divlji. Nije hrvatski narod nasilan, nisam to primijetio, ovo su iznimke. Ima puno gorih situacija”, dodao je.

Objava Plenković: Svi ti cirkusi su nepotrebni u situaciji kad je Vlada djelovala odgovorno, fino, osjetljivo dok su druge države mjesecima zatvarale sve pojavila se prvi puta na Portal Priznajem.