Po jedan roditelj 21.000 djece u Zagrebu ostaje BEZ PRIMANJA: TOMAŠEVIĆ UKIDA MJERU RODITELJ-ODGOJITELJ

Extra

Skupština Grada Zagreba sastaje se u četvrtak, 26. kolovoza, i tada će, prema svemu sudeći, biti izglasan Prijedlog odluke o dopuni Odluke o novčanoj pomoći za roditelja odgajatelja, koji je izazvao veliki interes otkako je najavljen prije dva mjeseca. “Oko toga smo se dogovorili i sigurno ćemo to izglasati”, neslužbeno javljaju iz zeleno-lijeve koalicije.

Prema važećoj odluci o novčanoj pomoći za roditelja odgojitelja, mjeru može koristiti roditelj koji u zajedničkom kućanstvu ima troje ili više djece te, između ostalih uvjeta, ako ne prima rodiljnu naknadu. To znači da žene koje su sada trudne i rode svoje treće ili sljedeće dijete 5. rujna, odnosno nakon tog datuma, ne mogu podnijeti zahtjev dok god su u obveznom primanju rodiljne naknade.

21.000 djece

Roditelja odgojitelja koji koriste ovu novčanu pomoć danas ima 5586 s više od 21.000 djece. Od 2016. godine, kada je donesena, mjera je narasla s 21,175.918 kuna na 440,770.237 kuna u 2020. godini. U prvih šest mjeseci ove godine za nju je izdvojeno 246,670.192 kune. No u proračunu grada Zagreba teškom 14 milijardi kuna, to je nešto preko tri posto.

Sve je više roditelja s troje ili više djece koji žele ostati doma – lani su do 30. lipnja podnesena 403 zahtjeva, a ove godine 474. Tomaševićeva ekipa upozorava kako je ta mjera jako skupa, a nije potaknula demografski oporavak, dok s druge strane, stižu optužbe da se tako ugrožavaju brojne obitelji, i definitivno onemogućava rast stanovništva. Broj rođene treće djece u obitelji u Zagrebu demantira Tomaševića.

Zamjenica gradonačelnika Danijela Dolenec izvijestila je prošli tjedan da Grad Zagreb, nakon provedene javne rasprave, neće mijenjati prijedlog odluke da se od 6. rujna do evaluacije mjere, obustave prijave za mjeru roditelj odgojitelj. Sudionici rasprave, dodala je, predložili su i određena poboljšanja te mjere, koja će se razmotriti jednom kada se završi njezina evaluacija.

Veći broj trećerođenih

Inače, prije dvije godine i tadašnja ministrica obrazovanja Blaženka Divjak zatražila je preispitivanje te mjere, koja je podsjetila da su sličnu mjeru ukinule Švedska, Njemačka i Norveška jer se pokazalo da djeca koja ostaju kod kuće s roditeljima, kasnije postižu lošije rezultate u školovanju. U javnoj raspravi jedni žestoko kritiziraju, a drugi snažno podržavaju ukidanje naknada.

“Govoreći o brojkama, moramo se zapitati gdje će djeca, ako se mjera ukine. I statistika je pokazala da se broj trećerođene djece ipak povećao za 28%, dakle, mjera je ipak postigla rezultat“, napisala je jedna građanka, dok je drugi imao primjedbe “na sve članke ove odredbe jer diskriminira buduće roditelje koji bi željeli biti doma sa svojom djecom”.

Nasuprot takvim stavovima, ima onih koji su podržali novu zagrebačku vlast, kao građanka koja je napisala kako “Ovo treba ukinuti jer ne vodi ničemu. Imaju 4900 kn, dok mi, radnici minimalca, još moramo doći kući i obaviti sve poslove za koje oni imaju cijeli dan”, a neki su predlagali “da se mjera roditelj odgojitelj ne ukida, već da se skrati do 7. godine najmlađeg djeteta”.

Bez obzira na sadržaj, odbijeni su svi prijedlozi, osim jednog u kojem je upozoreno da se u dnevnom redu Skupštine, umjesto termina “stavak” pogrešno koristi termin “članak”.

Objava Po jedan roditelj 21.000 djece u Zagrebu ostaje BEZ PRIMANJA: TOMAŠEVIĆ UKIDA MJERU RODITELJ-ODGOJITELJ pojavila se prvi puta na Portal Priznajem.