PO OVOM ISTRAŽIVANJU SMO – U SVJETSKOM VRHU! Evo što se mjerilo…

Extra

Hrvatska je na visokom sedamnaesetom mjestu na indeksu najmirnijih država na planeti. Island je bio najmirnija zemlja u 2020. u svijetu po podacima objavljenim u istraživanju “Global Peace Index”, što je pozicija koju drži od 2008., a slijede ga Novi Zeland, Danska, Portugal i Slovenija.

Globalni mir pogoršan je devetu godinu zaredom, ove godine za 0,07 posto. Međutim, to je drugo najmanje pogoršanje zabilježeno u dosadašnjim istraživanjima.

Afganistan je i dalje najmanje mirna država na svijetu. Nadalje, u ovogodišnjem izvješću osam od deset najmirnijih zemalja svijeta nalazi se u Europi, što taj kontinent čini najmirnijom regijom na svijetu.

Od zemalja bivše SFRJ najbolje je rangirana Slovenija na četvrtom mjestu, Hrvatska je na 17. mjestu, Srbija je tek 44., a Crna Gora na 51. Bosna i Hercegovina zauzela je vrlo slabo 72. mjesto, zbog unutarnjih nacionalnih tenzija.

Indeks ocjenjuje zemlje na osnovu tri aspekta: društvene sigurnosti, tekućih domaćih i međunarodnih sukoba i razina militarizacije.

Objava PO OVOM ISTRAŽIVANJU SMO – U SVJETSKOM VRHU! Evo što se mjerilo… pojavila se prvi puta na Portal Priznajem.