Pojavila se nova varijanta korone: Najbrže mutira, zarazna je, a strahuje se i od crnog scenarija

Extra

Nova varijanta koronavirusa, C.1.2, otkrivena je u Južnoj Africi i brojnim drugim zemljama te se znanstvenici pribojavaju da bi mogla biti zaraznija i izbjeći postojeća cjepiva, tvrdi se u novoj studiji u predprintu južnoafričkog Nacionalnog instituta za zarazne bolesti i KwaZulu-Natal Research Innovation and Sequencing Platform. Studija još nije recenzirana, piše The Jerusalem Post.

Znanstvenici su prvi put detektirali C.1.2 u svibnju 2021. godine, otkrivši da potječe od varijante C.1, što je znanstvenike iznenadilo jer je C.1 posljednji put otkrivena u siječnju. Nova varijanta je “značajno mutirala” u usporedbi s C.1 te je najudaljenija mutacija od izvornog virusa otkrivenog u Wuhanu od bilo koje do sada otkrivene druge varijante koje izazivaju zabrinutost ili varijante od interesa.

Gdje je sve pronađena?

Nakon što je prvi put otkrivena u Južnoj Africi, varijanta C.1.2 je od tada pronađena u Engleskoj, Kini, Demokratskoj Republici Kongo, Mauricijusu, Novom Zelandu, Portugalu i Švicarskoj.

Znanstvenici vjeruju da broj dostupnih sekvenci varijante C.1.2 zapravo ne pokazuje koliko je zaista rasprostranjena i učestala u Južnoj Africi i diljem svijeta. Studija je otkrila stalan porast broja genoma varijante C.1.2 u Južnoj Africi na mjesečnoj bazi, koji je porastao sa 0,2% genoma sekvencioniranih u svibnju na 1,6% u lipnju, a zatim na 2% u srpnju, slično kao što se dogodilo u slučaju povećanja beta i delta varijante.

Brza stopa mutacija

Studija je također otkrila C.1.2 ima stopu mutacija od oko 41,8 mutacija godišnje, što je gotovo dvostruko brže od trenutne stope globalnih mutacija ostalih varijanti. Znanstvenici su izjavili da je ovo kratko razdoblje povećane evolucije viđeno i u slučaju alfe, bete i gama varijante, sugerirajući da je brže stope mutacija potaknuo jedan događaj, nakon čega je došlo do povećanja broja slučajeva.

Više od polovice sekvenci varijante C.1.2 ima 14 mutacija, ali su u nekim sekvencama primijećene dodatne mutacije. To sugerira da je evolucija unutar loze u tijeku, tvrdi se u studiji.

Oko 52% mutacija u području šiljka sekvenci C.1.2 prethodno je viđeno u drugim varijantama koje zabrinjavaju i od interesa. Mutacije N440K i Y449H, koje su povezane s bijegom od određenih antitijela, također su primijećene u sekvencama C.1.2. Znanstvenici su naglasili da kombinacija ovih mutacija, kao i promjene u drugim dijelovima virusa, vjerojatno pomažu virusu da izbjegne antitijela i imunološki odgovor čak i kod pacijenta koji su već bili zaraženi alfa ili beta varijantama.

Znanstvenici su dodali da je potreban daljnje istraživanje kako bi se razumio točan utjecaj ovih mutacija i kako bi se utvrdilo daju li varijanti konkurentsku prednost u odnosu na delta varijantu.

Objava Pojavila se nova varijanta korone: Najbrže mutira, zarazna je, a strahuje se i od crnog scenarija pojavila se prvi puta na Portal Priznajem.