PREDSJEDNICA KOSOVA OŠTRO REAGIRALA: Srbija je izazvala raspad Jugoslavije i počinila genocid i ratne zločine na Kosovu, u BiH i Hrvatskoj

Extra

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani poručila je da službeni Beograd “lažnim pričama i argumentima” nastoji iskriviti sliku o Kosovu i potkopati kosovsku državnost, a kao primjer je navela govor predsjednika Srbije Aleksandra Vučića na summitu Pokreta nesvrstanih u Beogradu.

Summit se održava u Beogradu, a Aleksandar Vučić je kao predstavnik države domaćina u uvodnom izlaganju rekao da Srbija “boreći se za svoj suverenitet i teritorijalni integritet, brani međunarodno pravo i principe Ujedinjenih nacija”, kao i da je Srbija “posvećena pronalaženju trajnog rješenja” za Kosovo.

Vjosa Osmani je, s druge strane, na svom Facebook profilu napisala da je Srbija izazvala raspad Jugoslavije i na čelu sa Slobodanom Miloševićem počinila genocid, zločine protiv čovječnosti i ratne zločine na Kosovu, u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj.

“Pod vodstvom Slobodana Miloševića Mesara, Srbija je izazvala nasilni raspad Jugoslavije, uzrokujući genocid, zločine protiv čovječnosti i ratne zločine na Kosovu, Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj, kao i flagrantno kršenje temeljnih principa Pokreta nesvrstanih (NAM). Kao kolonizirajuća zemlja, s destabilizacijskom politikom, poricanjem genocida počinjenog nad nevinim civilima i postupcima koji se svakodnevno suprotstavljaju naporima za mir i stabilnost u našoj regiji, Srbija dokazuje da je protiv vrijednosti na kojima je izgrađen NAM”, kazala je Osmani.

Naglasila je kako je neovisnost Kosova priznao značajan broj država članica NAM-a i da je Međunarodni sud pravde 2010. godine potvrdio da proglašenjem neovisnosti Kosovo ne krši međunarodno pravo.

“Stoga pozivam sve države koje ne priznaju Kosovo da se vode ovom interpretacijom Međunarodnog suda, a ne propagandom Srbije, koja ima korjene u Miloševićevom mentalitetu. Kako bi doprinijeli dobrim susjedskim odnosima dviju zemalja, Srbija mora odustati od napora da potkopava međunarodni položaj Kosova kroz lobiranje protiv kosovskog članstva u međunarodnim organizacijama i kampanjom protiv priznanja neovisnosti Kosova. Republika Kosovo cijeni potporu koju nam neke zemlje NAM-a pružaju na putu ka slobodi i neovisnosti. U tom kontekstu, nadam se da će zemlje koji sudjeluju na konferenciji NAM u Beogradu jasno odbaciti napore Srbije da zlorabi konferenciju o praćenju njenih destabilizacije političkih agendi protiv Republike Kosovo i protiv drugih zemalja u regiji”, zaključila je Osmani.

Kosovo je neovisnost proglasilo 2008. godine i do sada je dobilo priznanje od 117 zemalja.

Ideja o osnivanju Pokreta nesvrstanih pojavila se tijekom raspada kolonijalnog sustava i borbe za neovisnost naroda Afrike, Azije, Latinske Amerike i drugih regije sveta, u trenutku dok je Hladni rat bio na vrhuncu. Na čelu Pokreta bio je jugoslovenski komunistički diktator Josip Broz Tito./HMS/

Objava PREDSJEDNICA KOSOVA OŠTRO REAGIRALA: Srbija je izazvala raspad Jugoslavije i počinila genocid i ratne zločine na Kosovu, u BiH i Hrvatskoj pojavila se prvi puta na Portal Priznajem.