PROCURILO! VUČIĆA RUŠE PREKO KOSMETA?! Albanci pokreću surovu akciju

Extra

Prištini i Aljbinu Kurtiju ne odgovara srpsko jedinstvo na Kosmetu, pa su zato za naredne lokalne izbore, koji se održavaju 17. oktobra, kandidovali nekoliko srpskih kandidata koji su lojalni tzv. državi Kosovo. Na ovaj način oni žele da oslabe uticaj najjače srpske stranke – Srpske liste, ali i da udalje Beograd od srpskih opština u južnoj pokrajni. U tome im pomaže i deo opozicije u Srbiji kojoj je interes da oslabe uticaj predsednika Aleksandra Vučića i da otežaju srpsku poziciju tokom pregovora u Briselu.

Desetak dana ranije Albanci su izašli s idejom da u srpskim opštinama kandiduju jedinstvenu albansku listu, a sada su u istim tim sredinama kandidovali i svoje kandidate iz srpskog korpusa.

O sinhronizovanim napadima na srpsko jedinstvo na Kosovu i Metohiji govorio je direktor Kancelarije za KIM Petar Petković, koji je kazao da su se u srpskim sredinama albanske partije udružile, a zatim se “javilo par pojedinaca srpskog imena i prezimena koji bi da otvoreno cepaju srpsko jedinstvo”.

– Kome to ide u prilog? Srbima sigurno ne. Nažalost, plašim se da na ovim izborima imamo određene Kurtijeve Srbe čiji je glavni interes napad na srpsku slogu. Kad prevlada glad za foteljama, naspram opšteg dobra i interesa, dobijete nekakve “nezavisne kandidate” koji su zapravo samo nezavisni od svog naroda i države Srbije, a zavisni od vlasti i političara u Prištini. To Srbima nikada nije dobro donelo – kazao je Petković, koji je potpuno ogolio Kurtijeve namere.

Petković, ipak, smatra da ove sinhronizovane akcije ne mogu poništiti rezultate države Srbije i Srpske liste.

On je dodao da naš narod nema nikog bližeg od svoje države Srbije i da bi bez Srpske liste Srbi na KiM bili iskorišćeni za sve političke profitere kojima su srce i novčanik u Prištini i koji odatle dobijaju otvorenu podršku.

Politikolog Jelena Vukoičić za Alo! kaže da je očigledno da je delu opozicije toliko stalo da na bilo koji način oslabi poziciju vladajuće većine u Srbiji, da im ne smeta da, u cilju ostvarenja tih interesa, sarađuju i s albanskim političkim snagama u Prištini. Ona kaže da se time direktno narušavaju nacionalni i državni interesi Srbije.

– Ovakva vrsta politike više nije samo problematična, već predstavlja antidržavno i antiustavno delovanje, što je skandalozno i nedopustivo u svakom mogućem smislu te reči. Evidentno je to politika bivšeg tzv. Saveza za Srbiju koji uopšte ne krije da je spreman za saradnju sa bilo kakvom i bilo čijom političkom opcijom, ako postoji i najmanja šansa da se na taj način oslabi pozicija Aleksandra Vučića – kazala je ona.

Izvor: Alo.rs