RESTRIKCIJE ZAHVAĆAJU I OBIČNE GRAĐANE: Trebate u bolnicu na pregled? Morati ćete donijeti covid potvrdu

Extra

Do uvođenja obveznih covid-potvrda u zdravstvo i socijalnu skrb ostalo je tjedan dana. N1 neslužbeno doznaje kako će osim zdravstvenog osoblja i zaposlenika drugih djelatnosti u krugu bolnica, covid-potvrde morati donositi i svi pacijenti, osim hitnih slučajeva.

Struka je pripremila dva dokumenta. Jedan se odnosi na zaposlenike i već je poznat u javnosti, dok se drugi odnosi na pacijente, koji će na preglede moći doći samo ako su cijepljeni, preboljeli zarazu ili imaju negativan test.

Oštre poruke medicinarima

Ministar Beroš je, pokazujući koliko ozbiljno misli, danas zaprijetio zdravstvenim radnicima te ih upozorio da izostanak s posla, zbog nedostatka covid-potvrde – neće biti plaćen.

“Neće moći prisustovati poslu i napravit će problem sebi i sustavu. Sustavu, jer će ravnatelji morati naći zamjenu, a sebi jer neće biti na poslu i neće moći primiti naknadu za isti”, rekao je Beroš na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera.

I iz Vlade su stigle oštre poruke. Naime, testiranje zaposlenih u zdravstvenom sustavu, koji se nisu ili se ne žele testirati, neće trajati dovijeka. “Snositi taj trošak nije dugoročno rješenje jer svi moramo biti solidarni i odgovorni”, poručio je glasnogovornik Vlade, Marko Milić.

‘Ne znamo što s onima koji odbiju test i cijepljenje’

“Postupak oko covid-potvrde usmjeren je prema povećanju sigurnosti. Takva sigurnost nema cijenu. Možemo razgovarati o trošku, ali inzistirat ćemo na sigurnosti. Testiranje planiramo dvaput tjedno. Ne znamo što s onima koji odbiju test i cijepljenje. Da ne bismo nekoga diskriminirali, uveli smo mogućnost testiranja. Ono će prvo biti besplatno, no ne može dovijeka biti tako. Ako netko ne želi, morat će si to upisati u evidenciju radnog vremena i neće moći prisustvovati poslu i napravit će sustavu i sebi problem. O daljnjim postupanjima ne mogu govoriti, ali sve će biti u skladu sa zakonom”, poručio je danas ministar Beroš.

Objava RESTRIKCIJE ZAHVAĆAJU I OBIČNE GRAĐANE: Trebate u bolnicu na pregled? Morati ćete donijeti covid potvrdu pojavila se prvi puta na Portal Priznajem.