Saborski odbor povukao pa potvrdio imenovanje Šveba, HASANBEGOVIĆ: “Farsa, vodvilj i groteska”

Extra

Saborski Odbor za informiranje, informatizaciju i medije u ponedjeljak je prvo zbog povrede Poslovnika povukao prošlotjedni prijedlog imenovanja Roberta Šveba za glavnog ravnatelja HRT-a, da bi potom većinom glasova Šveba ponovno predložio za tu funkciju.

Za prijedlog odluke o imenovanju Šveba predloženog kao kandidata HDZ-a glasovalo je sedmero članova Odbora iz vladajuće koalicije, a za kandidata Darija Špelića predloženog u ime Zeleno-lijevog bloka glasala su dva člana iz redova oporbe.

Predsjednica Odbora Natalija Martinčević (Reformisti) na početku sjednice dodatno je objasnila prijedlog da se prošlotjedno imenovanje Roberta Šveba povlači iz procedure jer je ta sjednica bila ”sazvana u krivoj formi” i to kao nastavak prethodne na kojoj je, kako se kasnije utvrdilo, bez kvoruma Šveb bio izabran sa sedam glasova od kojih su dva bila kuvertirana.

Martinčević je pritom kazala kako je to bila ”proceduralna pogreška” te da, uz ispriku javnosti, za to apsolutno preuzima odgovornost.

Članovi Odbora podržali su taj prijedlog, no iz redova oporbe te su prošlotjedne sjednice ocijenili ”fantomskim i kloniranim” odnosno ”nasiljem nad Poslovnikom i parlamentarnom procedurom” kao što su kazali Nino Raspudić (Most) i Vilim Matula (Možemo)

U ponovljenom, pak, utvrđivanju prijedloga odluke za imenovanje glavnog ravnatelja HRT-a zastupnik HDZ-a Mario Kapulica je već po treći put na sjednicama Odbora naglasio da je Robert Šveb kandidat kojeg podupire ta stranka, a ujedno je i odbio navode oporbe da se radi o ”komitetskoj” odluci.

Kazao je i kako ne stoje teze da je Šveb ”špicenkandidat” vladajuće stranke i osobno ministrice kulture i medija Nine Obuljen Koržinek te je zaključio kako smatra da je riječ o dobrom kandidatu koji će ispuniti očekivanja gledatelja i saborskih zastupnika.

Članovi oporbe upozoravali su na potencijalni sukob interesa Roberta Šveba navodeći povezanost njegovih tvrtki s poslovanjem HRT-a, ali i na sporne detalje iz njegove kandidature navodeći kako nije decidirano izjavio da nije u sukobu interesa.

Nino Raspudić je utvrdio da Šveb time u svojoj kandidaturi nije predao ono što nalaže natječaj koji je raspisao Nadzorni odbor HRT-a.

Zlatko Hasanbegović ocijenio je da je ponovno HDZ-ovo predlaganje Šveba ”pretposljednji čin jedne farse” prije rasprave na plenarnoj sjednici Hrvatskog sabora.

Ocijenio je i cijelu izbornu proceduru ”farsom, vodviljom i groteskom” ponovivši tezu o Švebu kao ”špicenkandidatu” vladajućih dok su svi ostali kandidati za ravnatelja HRT-a bili samo ”statisti i naturščici kojima se treba diviti zbog volje za sudjelovanje”.

Vilim Matula predložio je imenovanje Darija Špelića kao kandidata kojeg podupire zeleno-lijevi blok, a još jednom je upozorio na potencijalni sukob interesa Roberta Šveba pozvavši novinare da još detaljnije istraže poslovanje njegovih tvrtki s HRT-om.

Zvane Brumnić (Klub socijaldemokrata) ocijenio je proceduru izbora cirkusom u režiji vladajućih, ali i svojevrsnim novim dokazom da HDZ želi ovladati medijima.

U raspravi su, između ostalih, sudjelovali i vanjski članovi Odbora – novinarka Đurđica Klancir i Saša Milošević iz Srpskog narodnog vijeća upozorivši na potencijalne koruptivne situacije, odnosno na mogućnost da se na sjednici Odbora o tome ponovno raspravlja u vrlo bliskoj budućnosti.

Glavnog ravnatelja HRT-a na mandat od pet godina imenuje Sabor na plenarnoj sjednici većinom glasova svih zastupnika. Ako Sabor ne imenuje glavnog ravnatelja HRT-a do četvrtka 21. listopada, odnosno u roku 45 dana od 6. rujna kada je je istekao rok za podnošenje prijava kandidata, javni natječaj koji je bio objavljen krajem srpnja će se poništiti.

Objava Saborski odbor povukao pa potvrdio imenovanje Šveba, HASANBEGOVIĆ: “Farsa, vodvilj i groteska” pojavila se prvi puta na Portal Priznajem.