ŠOK! Moguće izbacivanje iz Evrope

Extra

Izgubljeni bodovi od Mitjilanda manja su muka za Crvenu zvezdu od neminovne kazne UEFA za skandalozno ponašanje navijača po završetku utakmice i ugrožavanje bezbednosti aktera

Neodgovorni pojedinci sa severne tribine gađali su sudije pri izlasku sa terena, a pogodili su i ozbiljno povredili kondicionog trenera u stručnom štabu Dejana Stankovića, Italijana Federika Panonćinija.

Nema još zvanične potvrde, ali postoje ozbiljne indicije da je pogođen i jedan od pomoćnih sudija iz Mađarske i da je sve to delegat iz Belgije uneo u zapisnik. Kazna je izvesna, a otežavajuća okolnost biće ukoliko je čvrstim predmetom bio ugrožen arbitar.

Sudije su potpisale zapisnik sa zabeleškama da je ka njima upućen veliki broj tvrdih predmeta sa tribina, a kad se to dešavalo u blizini je bio Panonćini i najgore je prošao. Pogođen je u glavu i odmah je došlo do krvarenja, potom je i izgubio svest.

Kondicioni trener Crvene zvezde na ulazu u tunel bio je u zagrljaju golmana Milana Borjana, dok je doktor Miodrag Mladenović pružao prvu pomoć. Kad je Italijan počeo da gubi svest brzo je stiglo vozilo i oni koji su se nalazili u blizini odneli su ga do medicinskog kombija.

Trener Stanković nije održao konferenciju za medije jer je krenuo u Urgentni centar kako bi pružio podršku prijatelju, a oko sat posle ponoći informacija je bila alarmantna. Lekari su konstatovali povredu baze lobanje i morao je da ostane zbrinut u bolnici.

Užasne scene biće materijal za novu kaznu UEFA, navijači Crvene zvezde naneli su veliku štetu klubu. I ovo je ko zna koji puta da pojedinci prave prekršaje mimo zdravog razuma.

Klub sa Marakane ima istorijat prestupa zbog ponašanja publike i nema dileme da će stadion biti zaključan za evropske utakmice. Ostaje da se vidi na koliko mečeva, uz strah da može da dođe i do izbacivanja iz takmičenja.

Ono što ukazuje da će suspenzija stadiona biti duža od jedne utakmice osim težine prekršaja je i činjenica da je Crvena zvezda pod uslovnom kaznom od aprila.

Tada je doneta odluka o zaključavanju stadiona na dva meča zbog vređanja Zlatana Ibrahimovića, uz aktiviranje druge polovine kazne u slučaju da se ponovi ispad navijača.

Crvena zvezda je aktuelnu evropsku sezonu počela uz zabranu da prodaje ulaznice za meč sa Kairatom, UEFA je dozvolila da na stadionu budu deca do 14 godina. Sada će biti otvoren novi disciplinski postupak i nema dilema da će proleće u Evropi biti pred praznim tribinama.

Na blažu dimenziju prethodne kazne uticalo je pismo Zlatana Ibrahimovića, a sada nema olakšavajućih okolnosti i čini se da bi u LJutice Bogdana mogli da budu srećni ukoliko se sve završi suspenzijom stadiona na dve utakmice.

Pukla je glava, a i bruka na najvećem srpskom stadionu. Huligansko ponašanje stara je tema, problem nije iskorenjen.

Crvenoj zvezdi ostaje i pitanje kako je moguće da se toliko tvrdih predmeta uneto na stadion, a kako je moglo da se čuje od dobro upućenih Panonćini je pogođen flašicom u kojoj je bilo žestoko piće.

Žurnal