ŠOK ZA ANKETARE I MEDIJE: Pogledajte rejting Domovinskog pokreta u najnovijem istraživanju

Extra

Dnevnik Nove TV donosi redovito mjesečno istraživanje Crobarometar za kolovoz, koje najbolje odražava raspoloženje građana kada su u pitanju ocjene rada državnih institucija, rejtinzi stranaka i političara i problemi koji ih najviše muče.

Tko je u kolovozu profitirao, a tko izgubio na stranačkom rejtingu?

Andrej Plenković uistinu može biti zadovoljan. HDZ već mjesecima drži prvo mjesto pa tako i kolovoz završavaju s podrškom od 30 posto birača. Na drugom mjestu, drugi mjesec zaredom i dalje je platforma MOŽEMO. I ne samo to, nego im je rejting porastao, tako da su sada na 15,6 posto, piše Dnevnik.hr.

Izvor : Nova TV

No, zato bi se SDP trebao zabrinuti. Ne samo da su i dalje na trećem mjestu, nego se njihov pad nastavlja i sada su na 12,7 posto potpore birača.

Zanimljivo je i na desnici.

Izvor : Nova TV

Medijsko forsiranje krize, svađe i raspada urodilo je ograničnog ploda. Stranka bez predsjednika pala je za 2.5 što je značajno manje od onoga što su mnogi analitičari očekivali najavljujući raspada. Mnogi su otišli i korak dalje kada uopće nisu davali niti minimalne šanse da stranka ipak neće nestati sa političke scene što se čini se ipak pokazalo potpuno promašenim. Mediji su čini se ponovno dokazali koliko su zapravo pristrani u svojim analizama i procjenama.

Za očekivati je da će DP ipak vratiti svoj stari rejting izborom novog predsjednika što se očekuje za 1-2 mjeseca te ćemo tek tada moći reći koliko je zapravo odlazak Miroslava Škore i svađa koju su mnogi često neopravdano forisrali, zapravo naštetilo stranci.

Pet stranaka prelazi izborni prag. Kako stoje ostali?

Ostale stranke daleko su od izbornog praga. HSU je na 2,7 posto, Fokus na 1,5 posto, Radnička fronta na 1,3 posto, Živi zid na 1,2 posto, a Centar na 1,1 posto. Ostale stranke imaju zajedno 5,8 posto.

Izvor : Nova TV
Izvor : Nova TV

Zanimljivo, IDS ima 0,6, HNS 0,4, NS Reformisti 0,3, HSLS također 0,3 posto, a SDSS je na 0,1 posto podrške birača. Neodlučnih je 14,2 posto.

Izvor : Nova TV
Izvor : Nova TV
Izvor : Nova TV

S jedne strane cvjeta turizam i vladajući se hvale brojkama, a s druge strane muku muče s cijepljenjem – osjetili li se to na rejtingu Vlade?

U odnosu na prethodna dva mjeseca, pala je podrška radu Vlade i tako je na najnižoj razini u posljednjih godinu dana. Gotovo 60 posto građana ne odobrava to što rade. Oko 32 posto podupire Vladu, a ne zna njih 8 posto.

Izvor : Nova TV

Slično je i sa smjerom kojim ide Hrvatska. Pesimizam je postao konstanta. Tako 68 posto građana misli da zemlja ide u lošem smjeru, a tek 23 posto misli suprotno. Ne zna 9 posto.

Izvor : Nova TV

Što su za građane najveći problemi?

Većina građana, njih 20,6 posto, najviše se boji gospodarske neizvjesnosti. Na drugom mjestu je strah od nezaposlenosti i to je problem za njih 19,5 posto, a korupciju i kriminal na visokoj razini percipira 10,4 posto građana.

Izvor : Nova TV
Izvor : Nova TV
Izvor : Nova TV

NAPOMENA: Istraživanje je za Dnevnik Nove TV provela agencija IPSOS između 1. i 20. u mjesecu na uzorku od 987 punoljetnih građana iz cijele Hrvatske. Maksimalna pogreška uzorka iznosi +/- 3,3%, a za rejtinge stranaka +/-3,6%.

Objava ŠOK ZA ANKETARE I MEDIJE: Pogledajte rejting Domovinskog pokreta u najnovijem istraživanju pojavila se prvi puta na Portal Priznajem.