Stabla i po kolima (FOTO)

Extra

Beograd — Olujni vetar je izazvao više nezgoda na različitim lokacijama u Beogradu. Polomljena stabla i grane.

Zbog snažnog istočnog i jugoistočnog vetra ekipe JКP “Zelenilo Beograd” su tokom dana intervenisale na 43 lokacije, uklanjajući polomljena stabla i grane, dok je prethodne noći takvih intervencija bilo na 11 lokacija u gradu, saopšteno je danas.

JКP “Zelenilo Beograd” navodi da je danas primljeno više od 70 prijava za prelomljene grane ili stabla usled košave, a da je najviše prijava bilo sa opština Palilula, Zvezdara i Voždovac, gde su i najjači udari vetra bili tokom jutarnjih časova.

“U ulici Nikole Doksata sanirano je stablo koje se izvalilo iz šume i naslonilo na elektrovodove. U Ariljskoj ulici se rascepilo stablo bagrema i oštetilo automobil. U Bulevaru oslobođenja sanirano je stablo koje se izvalilo i palo preko saobraćajnice. U ulici Кneza Višeslava izvalilo se stablo i palo preko dva automobila”, navodi se u saopštenju. Sugrađani mogu prijaviti slučajeve oborenih, prelomljenih ili oštećenih stabala koja mogu ugroziti bezbednost i naneti materijalnu štetu na brojeve 011/2630-506 i 011/2650-683.

U Ulici vojvode Dobrnjca 26A, drvo je palo na zgradu, na višim spratovima, krošnje su bukvalno ušle u stanove.

Kako prenose mediji, zelena površina sa koje je drvo palo pripada skupštini stanara ove zgrade i nešto slično se već dogodilo pre godinu dana.

Iz Zelenila kažu da su oni spremni da pomognu i uklone drvo, ali da je neophodno da pre toga stanari uklone parkirane automobile.

Oko 13 sati u Oplenačkoj ulici u Rakovici palo je drvo iz privatnog dvorišta na autobus koja saobraća na liniji 56. Iako je u autobusu bilo putnika, niko nije povređen.

O tome koliko je vetar jak, najbolje govori slika sa Zvezdare. Veliko stablo u Volginoj ulici puklo je na metar od zemlje.

“Da, u pitanju je vetroizvala kao što i sami možete da vidite iza mojih leđa, danas su najjači udari vetra, mi imamo pojačano dežurstvo od utorka ali danas su zaista najjači udari vetra. Imali smo do 12 časova preko 70 poziva naših sugrađana koji su nam prijavljivali vetroizvale stabala i pad grana”, rekla je Gordana Miljojković, koordinatorka za saradnju sa medijima JKP “Zelenilo Beograd”.

Iz Republičkog hirometeorološkog saveza Srbije kažu da je brzina vetra na pojedinim mestima u gradu dostizala brzinu od preko 60 kilometara na čas, što predstavlja vetar koji se smatra opasnim za okolinu.

Najviše poziva u poslednjih 12 sati bilo je sa opštine Zvezdara, Palilule i sa opštine Voždovac.

Međutim, jaki udari vetra nisu zaobišli ni druge delove grada. Naše ekipe jutros su bile u Bulevaru kralja Aleksandra 530, gde je na krov kuće pao deo kiselog drveta i na uglu Kraljice Marije i Karnegijeve ulice gde je pao deo krošnje na ulicu. Povređenih i veće materijalne štete nije bilo.

Izvor: B92