Stiže novo cjepivo! Zove se Sanofi, a njime će nas cijepiti na drugačiji način – evo što morate znati

Extra

Hrvatska Vlada krenula je u nabavku novog, inovativnog cjepiva na proteinskoj bazi, objavljeno je na sjednici Nacionalnog stožera civilne zaštite. Riječ je o cjepivu francuske tvrtke Sanofi.

“Naručili smo oko 300.000 doza inovativnog cjepiva. Dosad smo imali vektorska i mRNA, ovo je proteinsko. Najavljuje se da će biti jako učinkovito, a dosta je jeftinije od mRNA”, rekao je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak te dodao da su druge zemlje isto naručile to cjepivo, od kojih je Njemačka rezervirala najveće količine.

Je li ono bolje, učinkovitije i po čemu se razlikuje od dosadašnjih cjepiva, za Novu TV pojasnio je jedan od naših najpoznatijih imunologa, Zlatko Trobonjača.

Najvjerojatnije će se davati jedna doza

“To je izravan protein koji ulazi u naše tijelo, te se odmah ponudi imunosnom sustavu. Ova cjepiva relativno su sličnija onim tradicionalnim cjepivima na koja smo navikli, dakle cjepivima protiv, primjerice, tetanusa i slično, kazao je Trobonjača i pretpostavio da će se davati jedna doza.

“Ako Sanofi predvidi na neki način mogućnost da se istovremeno proizvede jedna šira baterija protutijela, koja neće pokrivati samo nekakav izvorni oblik virusa, nego i neke druge sojeve, onda bi to moglo imati i veći značaj u suzbijanju postojećih sojeva”.

Jedna stvar zabrinjava

Ipak, virus stalno mutira, a to otvara niz pitanja:

“Ako bi se proizvelo cjepivo isključivo protiv delta soja, moglo bi se dogoditi da prije nego što krenete u primjenu tog cjepiva i distribuirate ga, a za to treba određeno vrijeme, govorimo o milijunima, stotinama, milijardama doza, može se jednostavno dogoditi da taj soj nestane i da se pojavi neki drugi soj koji uopće ne reagira na to cjepivo”, istaknuo je Trobonjača što brine.

 

Objava Stiže novo cjepivo! Zove se Sanofi, a njime će nas cijepiti na drugačiji način – evo što morate znati pojavila se prvi puta na Portal Priznajem.