STOŽER ZAPRIJETIO: “TKO SE NE CIJEPI I NE TESTIRA OSTAJE BEZ PLAĆE, A TESTOVE NEĆEMO PLAĆATI U NEDOGLED”

Extra

Na početku današnje presice  stožera Vera Katalinić-Janković, ispred Ministarstva zdravstva, kazala je kako je u posljednja 24 sata preminulo 12 osoba, od kojih su tri bile cijepljenje, s komorbiditetima, a prosječna njihova dob je 85 godina.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak kazao je kako u zadnjih pet dana ne bilježimo porast zaraze. 14-dnevna incidencija je 386,9, najniža je u Istri, a najviša u Splitsko-dalmatinskoj. U EU smo na 24. mjestu, najnižu imaju Poljska i Mađarska, a najvišu Slovenija i Litva. Po smrtnosti smo na 20. mjestu.

Capak je dodao kako u zadnjih sedam dana od 518 hospitaliziranih, 384 nisu bile cijepljene. 72 osobe na respiratoru, 60 nije bilo cijepljeno. 85 je preminulo, 76 posto od njih nije primilo nijednu dozu cjepiva.

Osvrnuo se na situaciju u školama. Od 1291 oboljelih, 260 spada u školsku dob, što je oko 20 posto. Od 14.9. vodstvo je kod oboljelih preuzela skupina od 10 do 19 godina.

Među školskim osobljem je 46 oboljelih među nenastavnom, a 215 oboljelih u nastavnom osoblju.

Capak je kazao kako je u pripremi dokument kojim će ubuduće u samoizolaciji završiti samo učenici koji sjede u istoj klupi i na udaljenosti od dva metra, ili oni koji su putovali duže od 15 minuta u blizini oboljelog učenika.

Potom se javnosti obratio ministar zdravstva Vili Beroš i pozvao sve starije da se cijepe. Devet od 10 liječnika u sustavu je cijepljeno, no 9 od 11 bolesnika nisu bili cijepljeni. Taj odnos pokazuje nebrigu za vlastito zdravlje, ali i za zdravstvene djelatnike koji spašavaju naše živote.

– Ovo cjepivo je dizajnirano za ranije varijante i učinkovitost je preko 92 posto, no za deltu varijantu učinkovitost je oko 70 posto. Sreća je da delta soj uopće reagira na ovo cjepivo, da ne reagira, ugroza bi bila enormna – kazao je Beroš i naglasio kako se razvija se i novo koje će štiti od delta varijante.

– U pojedinim bolnicama, poglavito mislim na Split, opterećenje je veliko, 60 posto krevetnog kapaciteta i 30 posto respiratornog. Bilo je kratkotrajnog odgađanja određenih zahvata u KBC Split, i zahvaljujem se jer je to riješeno na vrijeme. Svi koji se ne cijepe i završe u bolnici, ugrožavaju ostalu zdravstvenu zaštitu.

– Svjesni smo zaostataka u vidu pružanja zdravstvene zaštite i radimo sve da upogonimo sustav – kazao je Beroš.

Da ne bi nekog diskriminirali, uveli smo mogućnost testiranja, ne može dovijeka biti besplatno. Imamo cjepivo, ako se netko ne želi cijepiti i testirati morat će se to upisati u evidenciju radnog vremena i neće moći prisustvovati radu. Napravit će sustavu problem, ali i sebi. Nadam se da takvih pojedinaca neće biti puno. O daljnjim postupanjima ne mogu govoriti, no sve će biti u skladu sa zakonima.

Capak je dodao kako bilježe pojačan interes za cijepljenjem te da su u zadnje vrijeme cijepili brojku koja se nije dogodila od prije ljeta.

Beroš je komentirao kako će serviseri, dostavljači i svi drugi u zdravstvenom sustavu trebati imati covid potvrde.

– Svi koji ulaze u bolnički krug moraju imati potvrdu – dodao je Capak.

– U prošlom tjednu je povećana cijepljenost u zdravstvenom sustavu 2,5 puta. Mislim da cijepljenost ide dobrim putem i mislim da će adekvatno odgovoriti za izazove koji su pred nama.

Na pitanje imaju li cijepljeni manje virusa u sebi ako se zaraze, Capak je kazao:

– Ne mogu vam odgovoriti, vjerojatno je količina virusa ista, ali to nije bitno ni važno.

Beroš je komentirao kako će serviseri, dostavljači i svi drugi u zdravstvenom sustavu trebati imati covid potvrde.

– Svi koji ulaze u bolnički krug moraju imati potvrdu – dodao je Capak.

– Covid potvrde nisu 100-postotni način osiguravanja sigurnosti, ali najbolje su što imamo – odgovorio je Beroš na komentar da i cijepljeni mogu prenijeti virus i dodao kako su svjesni poteškoća.

– Koji je to omjer i postotak, teško je za reći, no najslabija karika su oni koji se testiraju. Oni cijepljeni u malom postotku mogu prenijeti bolest, no kod testiranih nema garancije. Mogu oboljeti i mogu biti u inkubaciji, a ne imati virus na sluznici. Preporuka je da se svi cijepe, jer cijepljeni i preboljeli mogu najmanje prenijeti bolest.

 

Objava STOŽER ZAPRIJETIO: “TKO SE NE CIJEPI I NE TESTIRA OSTAJE BEZ PLAĆE, A TESTOVE NEĆEMO PLAĆATI U NEDOGLED” pojavila se prvi puta na Portal Priznajem.