Svi znaju za njega i zbog čuvenog filma, njemu je ukraden sportski auto iz “Beogradskog fantoma”

Extra

U 90. godini života preminuo je legendarni srpski teniser Ivko Plećević.

Bio je enciklopedija srpskog tenisa Plećević, jedan od najbitnijih ljudi u “belom sportu” na našim prostorima i jedan od najstarijih živih Dejvis kup igrača naše zemlje.

Pedesetih godina je igrao mečeve na najjačim turnirima, Vimbldon, Pariz, Rim, Hamburg… Jedino nije putovao u SAD jer nije bilo sredstava za prekookeanske mečeve.

Nakon Drugog svetskog rata bio je najbitniji za razvijanje tenisa u našoj zemlji, prvi put je za Dejvis kup reprezentaciju meč odigrao još 1952. kada su za Jugoslaviju pored njega igrali još Josip Palada i Vladimir Petrović. Iste godine u Beogradu je u okviru Evropske zone Dejvis kupa našoj reprezentaciji gostovala selekcija Velike Britanije, Ivko je tada odigrao egzibiciju sa njihovim prvim reketom Rodžerom Bekerom i zabeležio pobedu.

Za reprezentaciju je Ivko igrao šest godina, onda krajem šezdesetih i početkom sedamdesetih bio i savezni trener naše selekcije, kada su za selekciju Jugoslavije igrali Pilić, Jovanović, Franulović. Januara 1962. godine Ivko je odigrao Gustav kup, a zatim otišao u Nemačku ne sanjajući da će u njoj ostati naredne 44 godine.

Deset puta je bio državni šampion, a pošto je 43 godina živeo u Francuskoj, 2006. se vratio u Beograd i tu proveo penzionerske dane.

U žižu javnosti dospeo je jednom i kada nije bilo vezano za tenis, pošto mu je 1979. bio ukraden “porše targa 911”. Na osnovu tog događaja snimljen je igrani film pod nazivom “Beogradski fantom”.

Upravo, Ivko Plećević je bio vlasnik ukradenog poršea koji je noćima jurio ulicama Beograda, praćen nemoćnim policijskim automobilima i zadivljenim pogledima građana. Posle deset uzbudljivih noći, koje su se obavezno završavale vožnjom na Slaviji, „Fantom“ je ipak uhvaćen, i to noć uoči povratka Josipa Broza Tita sa Samita nesvrstanih na Kubi. Postavljen je gradski autobus na Slaviji, u koji je „Fantom“ udario, ali je i tada uspeo da pobegne u masi…

Ivko Plećević je odmah automobil prebacio u Nemačku, izlupan sa svih strana, ali u pristojnom stanju.

“Ono što je interesantno, nijedna sitnica iz kola mi nije falila. Sve je bilo tu, i skupocene naočare, meni veoma važne. Naravno, taj auto sam odmah prodao I kupio novi, takođe „porše“. Eto, snimljen je i film po ovom događaju, verodostojno je, ima puno dokumentarnih delova, mislim da je sve skladno upakovano u jednu celinu. Ima specifičan šarm kojim je odisao Beograd sedamdesetih godina”, rekao je jednom prilikom legendarni Ivko.

Izvor: Blic.rs