„Tigrovi“ i „Vukovi“ svečano obilježili godišnjice osnutka te primili nove pripadnike

Extra

Početkom studenog 2021., obilježene su godišnjice osnutka 9. gardijske brigade Vukovi i 1. gardijske brigade Tigrovi. Povodom obljetnica upriličen je svečani program u sklopu kojeg je odana počast poginulim pripadnicima brigada te su simbolično dodijeljene beretke novim pripadnicima brigada.

29. obljetnica 9. gardijske brigade Vukovi i 14. obljetnica ustrojavanja Motorizirane bojne Vukovi

U četvrtak 4. studenog 2021., u Gospiću su obilježene 29. godišnjica osnutka 9. gardijske brigade Vukovi i 14. obljetnica ustrojavanja Motorizirane bojne Vukovi Gardijske mehanizirane brigade.

Uoči obljetnice, ministar obrane Mario Banožić uputio je čestitku pripadnicima Vukova.

“Danas s ponosom obilježavamo dvadeset devetu obljetnicu 9. gardijske brigade Hrvatske vojske – Vukova. U nizu proslavljenih postrojbi koje su branile i oslobodile jedinu domovinu Hrvatsku, postoje one koje su još za vrijeme Domovinskog rata prešle u legendu, u povijest. S osobitom zahvalnošću molimo danas za pale Vukove, one koji su svojim životom, svojim djelovanjem i svojom žrtvom pokazali kako se bori za voljenu grudu. Oni su stopu po stopu oslobađali Hrvatsku – bez izgovora i bez pričuvnih planova. Oni su nas naučili kako postoji samo jedna i jedina Lijepa naša. Hvala im za slobodnu Domovinu. Oni su bili i ostali primjer nama, mlađim naraštajima, kako nema nesavladivih prepreka i kako je odlučnost i zajedništvo ona skrivena, presudna snaga,“ poručio je ministar Banožić, priopćili su iz MORH-a.

Povodom obljetnica upriličen je svečani program koji je započeo misnom ceremonijom u katedrali Blažene Djevice Marije u Gospiću. Središnja svečanost održala se u vojarni 9. gardijske brigade Vukovi kod spomen-obilježja poginulim, nestalim i umrlim pripadnicima brigade, gdje je ujedno i odana počast stradalnicima.

Na kraju svečanosti mladim pripadnicima današnjeg sastava Bojne Vukovi dodijeljene su crne beretke kao simbol uspješnog savladavanja specijalističke i integracije obuke HV-a. Beretke je dobilo 18 pripadnika, a uručili su ih predsjednik Republike Zoran Milanović, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, zamjenik načelnika GS OSRH general-pukovnik Siniša Jurković, zapovjednik HKoV-a general-pukovnik Boris Šerić, zapovjednik Motorizirane bojne Vukovi bojnik Antonio Tokić i dopredsjednik Udruge ratnih veterana 9. gbr Vukovi Milan Franić.

Svečanosti su, uz obitelji poginulih i nestalih pripadnika 9. gardijske brigade te ratne zapovjednike i pripadnike Vukova i one spomenute, nazočili izaslanik hrvatskog Sabora župan ličko-senjski Ernest Petry, ravnatelj Uprave za ljudske potencijale Ivan Jušić, savjetnik Predsjednika Republike za obranu i nacionalnu sigurnost Dragan Lozančić,  posebni savjetnik Predsjednika Republike za veterane Domovinskog rata Marijan Mareković, zamjenik zapovjednika Hrvatskog vojnog učilišta “Dr. Franjo Tuđman” brigadni general Blaž Beretin, zapovjednik Gardijske mehanizirane brigade brigadni general Dražen Ressler i izaslanica gradonačelnika Grada Gospića predsjednica Gradskog vijeća Ana-Marija Zdunić, izvijestili su iz MORH-a.

„Ne zovu se slučajno branitelji, oni su obranili Hrvatsku. Tada se radilo samo o obrani, a i to je bilo upitno jer oružja nije bilo. To je hrvatska istina i ovo što se danas događa, i što se događa ovih tjedana i mjeseci po cijeloj Hrvatskoj je podsjećanje i borba protiv zaborava – protiv toga se borimo. Mi se sjećamo, pamtimo i imamo razloga za ponos. Naš put i naša borba, koju ste vi predvodili, je bila pravedna, imala je svoja uspone i samo poneki pad s kojima smo se spremni suočiti. U tome je vaša snaga i snaga Hrvatske“, kazao je predsjednik Milanović.

Predsjednik Milanović se u svom govoru osvrnuo na današnju situaciju u kojoj se nalazi Hrvatska vojska.

„Stanje nije loše, ali mora biti bolje. Vojska mora imati bolje uvjete i kada to govorim, govorim o onome što hrvatska Vlada može dati i što treba osigurati. To su dobri tehničko-materijalni uvjeti i dobro i kvalitetno održavanje onoga što imamo. To nije malo. Ne treba se zanositi i ići preambiciozno, ali ono što imamo moramo čuvati i održavati kao dobri domaćini. Mi smo članica NATO-a i osobno sam tome posvetio početke svoje karijere i bio jedan od onih koji je Hrvatsku vodio u NATO, vjerovao da je to dobro za Hrvatsku. Slično mislim i danas, ali vremena se mijenjaju. Nije isto kao prije dvadeset godina. Dobro je da smo bili u Afganistanu i povukli se na vrijeme, jer to nije domovina, tamo se nešto naučilo. Dobro je da smo i na Kosovu, ali i to nije domovina. Dobro je, ali vrlo oprezno, pametno i promišljeno, da smo i kao solidarna NATO članica u Poljskoj, na ruskoj granici, ali znamo iz povijesti da Hrvatima u Rusiji nije mjesto. Mjesto im je u domovini“, poručio je Predsjednik i zaključio obraćanje riječima sa spomen-obilježja pripadnicima 9. gardijske brigade: „Slava Vukovima, jaki kao zemlja što ih je rodila, vječni kao zemlja što ih pokriva. Živjela Hrvatska!“.

Okupljenima se uime Vlade RH obratio ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

„Ova je brigada bila ustrojena u vrijeme najžešće velikosrpske agresije na Hrvatsku i od tada su Vukovi odradili najviše što su mogli, sudjelovali su u svim operacijama i bitkama i donijeli slobodu hrvatskom narodu, obranili svoju Liku,“ rekao je ministar Medved, napominjući da su Vukovi iznimno doprinijeli u obrani Gospića i ličke bojišnice, kao i u akcijama Maslenica, Medački džep, Ljeto 95 te vojno-redarstvenoj operaciji Oluja.

„S posebnom radošću pozdravljam mlade Vukove, koji i danas pronose slavu naše ratne generacije te časno i odgovorno slijede put hrabrih i odvažnih Vukova. Zbog vas i svih onih koji se odluče na časno služenje domovini, naša Vlada će i nadalje snažno nastaviti s potporom i modernizacijom Hrvatske vojske, istovremeno čuvajući od zaborava istinu o ulogama naših postrojbi i njihovih veličanstvenih  pobjeda u Domovinskom ratu,“ dodao je ministar Medved.

Obljetnice ustrojavanja 1. gardijske brigade Tigrovi i njene 1. mehanizirane bojne

U petak 5. studenog 2021., u vojarni 1. gardijske brigade Tigrovi – Croatia u Zagrebu, obilježene su 31. obljetnica ustrojavanja 1. gardijske brigade Tigrovi i 14. obljetnica 1. mehanizirane bojne Tigrovi Gardijske mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske, javljaju iz MORH-a.

„Od prvog do posljednjeg dana bili ste u prvim redovima borbe za hrvatsku slobodu, hrvatsku pobjedu. Bili ste rasadište hrvatskih domoljuba i odlučnih branitelja! Tamo gdje ste ratovali, a malo je hrvatskih krajeva u kojima niste ostavili traga, donosili ste nadu i učvršćivali vjeru u konačnu pobjedu! I nema riječi kojima bi mogli iskazati zahvalu svim nestalim i ranjenim Tigrovima, onima koji su prošli torture logora! Jednom Tigar – uvijek Tigar! I uvijek sve za Hrvatsku”, čestitao je ministar obrane Mario Banožić pripadnicima Tigrova povodom 31. godišnjice.

Povodom obljetnica odana je počast poginulim pripadnicima Tigrova kod njihovog spomen-obilježja te su svečano dodijeljene beretke 47 pripadnika nove generacije 1. mehanizirane bojne Tigrovi.

„Ovi mladi ljudi odradili su zahtjevnu obuku nakon koje su stekli sve uvjete kako bi se mogli zvati Tigrovima. No, njihov profesionalni razvoj tek počinje jer je naša postrojba u stalnoj spremnosti za obranu naše nacije, za pomoć našem narodu te za pomoć našim saveznicima i partnerima u međunarodnim operacijama,” komentirao je zapovjednik 1.mb Tigrovi pukovnik Krešimir Kršinić.

Dobitnicima su beretke uručili predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Zoran Milanović, potpredsjednik Vlade RH i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ministar obrane Mario Banožić, zamjenik načelnika Glavnog stožera OS RH general-pukovnik Siniša Jurković, zapovjednik Gardijske mehanizirane brigade brigadni general Dražen Ressler te predstavnici Udruge ratnih veterana 1. gardijske brigade „Tigrovi“.

“Motiv da postanem pripadnica Tigrova bili su ljubav prema domovini, ali i stjecanje novih vještina, sposobnosti i iskustava”, izjavila je nova pripadnica Tigrova vojnikinja Anamaria Vukašinović te poručila kako crna beretka za nju znači čast i ponos, piše Ministarstvo hrvatskih branitelja.

Vojnik Antonio Bjelović također je komentirao prisegu.

“To nam je dodatna motivacija i vjetar u leđa da budemo još bolji vojnici,” zaključio je vojnik Bjelović.

Uz pripadnike 1. gardijske brigade i bojne Tigrovi, obitelji stradalnih pripadnika postrojbe i članove udruge veterana 1. gardijske brigade te spomenute, svečanosti su nazočili, gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević, izaslanik Hrvatskog sabora Ante Deur, izaslanik Vlade zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-pukovnik Boris Šerić, zapovjednik Zapovjedništva za potporu general-pukovnik Mladen Fuzul, načelnik Stožera-zamjenik zapovjednika Zapovjedništva za potporu brigadni-general Ivan Raos, savjetnik Predsjednika za obranu i nacionalnu sigurnost Dragan Lozančić te posebni savjetnik Predsjednika Republike za veterane domovinskog rata Marijan Mareković.

 

Autor: Žana Jukić

Projekt Razvoj informativne platforme „Hrvatski branitelj“ UP.02.1.1.10 sufinancira Europska unija sredstvima Europskog socijalnog fonda. Trajanje projekta je dvije godine, a ukupna vrijednost iznosi 1.302.730,93 HRK.

Sadržaj članka isključiva je odgovornost Udruge Priznajem.

Objava „Tigrovi“ i „Vukovi“ svečano obilježili godišnjice osnutka te primili nove pripadnike pojavila se prvi puta na Portal Priznajem.