TOMAŠEVIĆ traži od optuženih u aferama POVRAT NOVCA U PRORAČUN: Evo o kojem se iznosu radi

Extra

Od donedavno najbližih suradnika preminulog gradonačelnika Milana Bandića u zagrebačkoj gradskoj upravi, kao i od vlasnika tvrtki koje su se okoristile u nezakonitim poslovima s Gradom Zagrebom, nova zagrebačka vlast na čelu s Tomislavom Tomaševićem traži da u gradsku blagajnu vrate nešto više od 227 milijuna kuna opljačkanog novca, preciznije 227,262,768 milijuna kuna. Tomaševićeva gradska uprava traži povrat novca koji je izvučen u aferama javnosti poznatima kao Agram, nadstrešnice, Krašograd, suhi led i pročistač.

Iz ureda zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića Jutarnjem listu je potvrđeno da je nova gradska uprava u ime Grada Zagreba podnijela imovinsko-pravne zahtjeve u svim postupcima u kojima je, prema USKOK-ovim optužnicama Grad financijski oštećen. Pri podnošenju zahtjeva za povrat opljačkanog držali su se, tvrde, onih USKOK-ovih optužnica koje je sud dosad potvrdio i iznosa za koje USKOK u tim optužnicama tereti optužene suradnike pokojnog gradonačelnika Bandića, vlasnike tvrtki koje su se nezakonitim poslovima okoristile, ali i pojedine sudske vještake i odvjetnike koji su sudjelovali u sklapanju kriminalnih poslova.

“Naša je odgovornost da opljačkani gradski novac tražimo natrag u gradsku blagajnu jer to je novac naših građana”, potvrdili su nam iz ureda zagrebačkoga gradonačelnika.

Iako su sve optužnice na kojima aktualna gradska vlast temelji svoja imovinsko-pravna potraživanja potvrđene još za Bandićeva života, bivša gradska uprava propustila je podnijeti zahtjeve za povrat opljačkanog novca. Teško je, naime, bilo očekivati da će Bandić i njegovi najbliži suradnici iz zagrebačke gradske uprave protiv sebe samih podnositi zahtjeve za povrat opljačkanog novca.

Čekaju se presude

Mnogi od njih i danas su zaposlenici gradske uprave iako više nisu na funkcijama na kojima su bili u Bandićevo doba. Također valja pojasniti da će iznose koje Tomaševićeva gradska uprava potražuje u ovim imovinsko-pravnim zahtjevima biti moguće naplatiti samo kada i ako djela za koja ih USKOK tereti budu potvrđena pravomoćnim sudskim presudama.

Imovinsko-pravnim zahtjevom u aferi Agram Tomaševićeva zagrebačka gradska uprava traži povrat 20,314.453 kune, od čega 20,296.488 kuna od prvookrivljene bivše zamjenice pročelnice Gradskog ureda za imovinsko-pravne poslove Ines Bravić, desetookrivljene bivše načelnice Odjela za pravne poslove u istom uredu Koraljke Rožanković Uremović te direktora tvrtke Bramgrad projekt Branka Mihaljevića. Posebnim imovinsko-pravnim zahtjevom vezanim uz aferu Agram Tomaševićeva gradska uprava traži od bivšeg pročelnika Bandićeva ureda, Mire Lace, i glavnog tajnika zagrebačkog sportskog saveza Zdenka Antunovića da u gradsku blagajnu vrate 17.965 kuna, za koliko su je, prema optužnici USKOK-a, oštetili.

Na pitanje zbog čega među imovinsko-pravnim zahtjevima koje su podnijeli nema i onoga protiv vlasnika C.I.O.S.-a Petra Pripuza, koji je također optužen u aferi Agram, iz Tomaševićeva ureda odgovaraju da je sud potvrdio samo dio USKOK-ove optužnice u kojoj se Pripuza tereti za nematerijalnu štetu nanesenu Gradu, pa nisu imali osnove za podnošenje odštetnog zahtjeva protiv njega.

Izvlačenje milijuna

U aferi nadstrešnice, aktualna zagrebačka vlast od bivšeg pročelnika Gradskog ureda za prostorno uređenje, zaštitu okoliša i građenje Davora Jelavića, bivše pomoćnice za građenje i održavanje komunalne infrastrukture Vesne Lubin te direktora tvrtke Gamont Petra Gavrilovića i nadzornog inženjera Mladena Siketića u dva imovinsko-pravna zahtjeva traži povrat ukupno 11,245.328 kuna. USKOK navedene u potvrđenoj optužnici tereti da su za taj iznos oštetili Grad prilikom gradnje šezdesetak autobusnih i tramvajskih nadstrešnica za zagrebački javni gradski promet, i to preplaćivanjem poslova.

Najveći povrat novca Tomaševićeva zagrebačka gradska uprava traži od optuženih u aferi Krašograd – čak 151,951.740 kuna. Za toliko je, naime, Grad oštećen prema USKOK-ovoj optužnici u mutnim poslovima zamjene zemljišta između više privatnih tvrtki (Studio X, Mala ulaganja, Karantena, Grokom nekretnine), čiju je vrijednost vještak višestruko precijenio, i Grada Zagreba, čija je vrijednost višestruko podcijenjena. Povrat tog iznosa u gradsku blagajnu Tomaševićeva uprava traži od bivše Bandićeve pročelnice Gradskog ureda za imovinsko-pravne poslove Ninoslave Zeković, njezina zamjenika Borisa Kisjelice, ovlaštenog sudskog vještaka Mirka Kožulja, koji je procjenjivao nekretnine koje su zamijenjene, te dvojice odvjetnika u poslovima zamjene – Pere Lozice iz Beograda i Davora Galetovića iz Rijeke.

Od bivšeg pročelnika zagrebačkog Ureda za zdravstvo, sadašnjeg direktora Zavoda za javno zdravstvo “Andrija Štampar”, Zvonimira Šostara, njegove bivše suradnice u gradskom Uredu za zdravstvo Mirte Lončar i trećeokrivljenog u aferi suhi led, direktora tvrtke Ekotours Davora Ljubića zagrebačka gradska uprava traži povrat 38,949.421 kune. Prema optužnici USKOK-a koju je sud potvrdio 2018., Šostara i navedene se tereti da su za toliki iznos oštetili Grad Zagreb. Šostar je, prema USKOK-u, od 2006. do kolovoza 2013. Ljubićevoj tvrtki platio taj iznos na ime čišćenja klima-uređaja i sustava za ventilaciju na zagrebačkim sportskim objektima metodom suhog leda iako je dobro znao da Ljubićeva tvrtka taj posao nije obavljala i da su izdani računi fiktivni.

Iz afere pročistač Tomaševićeva uprava traži povrat od 4,801.826 kuna, i to od Hannesa Schweitzera, zaposlenika Zagrebačkih otpadnih voda i vlasnika privatne tvrtke Turopoljac, za preplaćivanje poslova na sustavu pročišćavanja zagrebačkih otpadnih voda.

Objava TOMAŠEVIĆ traži od optuženih u aferama POVRAT NOVCA U PRORAČUN: Evo o kojem se iznosu radi pojavila se prvi puta na Portal Priznajem.