TOMAŠEVIĆ zbog poskupljenja smjenjuje direktora Plinare

Extra

Igor Pirija, direktor tvrtke Gradska plinara Zagreb-Opskrba, kako doznaje Jutarnji list, bit će smijenjen s te pozicije zbog pogrešne procjene oko kretanja cijene plina.

Iz Grada je neslužbeno potvrđena ova vijest, a u tvrtki u sastavu Zagrebačkog holdinga upravo traje unutarnja kontrola da bi se utvrdilo kako je došlo do “propusta” u osiguravanju dovoljnih kapaciteta prirodnog plina. Naime, Uprava je smatrala da će preko ljeta cijene – kako najčešće jest – pasti, no one su dramatično porasle.

Uprava GPZ-a-Opskrba, dakle, krivo se “kladila” pa su sada prisiljeni nakon poremećaja na tržištu kupovati plin na burzi po tri do četiri puta većoj cijeni. Zbog toga su najavili i poskupljenje tog energenta svim poduzetnicima od 1. studenoga, pa čak i onima s kojima imaju potpisane ugovore o zajamčenoj cijeni plina, što je prvi put u povijesti da se neće poštivati ugovorne obveze.

GPZ-Opskrba morala je ići na ovaj drastičan potez jer bi inače došli u tešku financijsku situaciju u kojoj bi upitni postali radna mjesta i plaće 130 zaposlenika, pa i opstanak tvrtke, a iz Grada sada procjenjuju da bi se gubitak mjerio na razini do 100 milijuna kuna.

GPZ-Opskrba u kategoriji poduzetništvo ima oko 8000 kupaca. Od toga, njih 4300 nema ugovorenu cijenu plina i njih ne trebaju niti obavještavati o promjeni cijene. Njima će se automatski povećati cijena, ovisno o tome kolika će biti na burzi 1. studenoga. Ono što iz Grada napominju jest da će oni, kao i svi drugi, imati pravo na raskid ugovora bez penala, no teško da će itko ići na to jer cijene plina na tržištu divljaju i nije realno da bi kod ostalih opskrbljivača dobili nižu cijenu.

No, 3400 poduzetnika ima potpisane ugovore s GPZ-Opskrbom pa će njih morati obavijestiti o povećanju cijena, iako su ugovorili nižu cijenu. U toj kategoriji od oko 3400 poduzetnika, postoje i veliki kupci s ugovorima koji imaju zaključane cijene i njima se ipak, kažu nam sugovornici, cijena neće dirati. Za otprilike dvadesetak velikih kupaca koji nemaju ugovore cijena plina će se povećati, a postoji i još jedna kategorija velikih kupaca koji su ugovorili cijenu veću od 60 eura po megavatsatu i njih se također neće dirati. S oko 70 velikih kupaca se trenutačno pregovara i očekuje se da bi se mogao postići dogovor oko cijene plina.

Iz Grada napominju kako je za kućanstva i javne ustanove, poput škola i vrtića, osigurana dovoljna količina plina i za njih se cijena neće mijenjati. I iz Vlade su, podsjetimo, poručili kako građani do 1. travnja mogu biti mirni jer se dotad cijena plina neće mijenjati, unatoč poremećajima na tržištu. Kada je riječ o poduzetništvu koje kupuje plin od GPZ-Opskrbe, njihovu cijenu ne regulira država, odnosno HERA, nego cijenu slobodno formira prodavatelj po ugovornim uvjetima koji ovise i o kretanju tečaja eura i dolara. No, zbog destabilizacije na plinskom tržištu i zato što na vrijeme nisu osigurali dovoljne količine plina po povoljnoj cijeni, GPZ-Opskrba donijela je odluku kojom uvodi privremenu korekciju plina svim kupcima iz kategorije poduzetništva u trajanju od pet mjeseci, od 1. studenoga 2021. do 31. ožujka 2022. godine.

Zahvaljujući toj mjeri, cijena plina određivat će im se za svaki mjesec, ovisno o kretanju cijena na najbližoj burzi – Srednjoeuropskom plinskom čvorištu. Cijena se u tom slučaju utvrđuje kao mjesečni prosjek indeksa CEGHIX plus fiksni dio u koji ulaze operativni troškovi i oni za transport plina. Fiksni dio cijene iznosi 7,55 eura.

Prema poslovnom izvješću za prošlu godinu, GPZ-Opskrba zabilježila je dobit od 1,7 milijuna kuna. Poduzetništvu su prodali 125 milijuna metara kubičnih plina i od toga uprihodili 284,7 milijuna kuna.

Prema istom izvješću, GPZ-Opskrba sklopila je ugovore s poduzetnicima za 2020./2021. po cijenama plina nižim nego što je to bilo 2019./2020. godine.

Zbog te odluke, kaže nam Igor Škrgatić, predsjednik HUP-ove Udruge malih i srednjih poduzetnika, nastradat će upravo ta kategorija poduzetnika jer, kao i uvijek kod problema s rastom cijena energenata, nemaju početnu pregovaračku poziciju kao veliki poduzetnici.

– Mi niti ne možemo prebaciti taj rast cijena na kupce jer su i kupci već izmučeni pandemijom te sada inflacijom. Rast cijena utjecat će na profitabilnost malih poduzetnika i morat će smanjivati maržu – kaže Škrgatić.

Ipak, porast cijena najviše će utjecati na velike kupce plina, proizvodne pogone, a manje na uslužne djelatnosti.

– Najviše će utjecati na one kojima je cijena energenata u ukupnim troškovima značajna, posebno u proizvodnim djelatnostima. Oni su ipak najviše pogođeni, kao i sve djelatnosti koje u strukturi troškova imaju neki udio transportnih troškova zbog povećanja cijena nafte – pojašnjava Škrgatić.

Moguće je, dodaje, da se u kombinaciji s utjecajem pandemije i porasta cijena ovaj šok odrazi i na zaposlenost.

– Utjecaj pandemije na gospodarstvo vidi se s odgođenim efektom jer su postojale horizontalne mjere koje su očuvale radna mjesta, ali ako se nastavi u ovom smjeru s inflacijom i rastom cijena energenata, sigurno će biti efekta i na radna mjesta. S druge strane, malo i srednje poduzetništvo je uvijek bilo žilavo i mijenja poslovne modele da preživimo – zaključuje Škrgatić.

Objava TOMAŠEVIĆ zbog poskupljenja smjenjuje direktora Plinare pojavila se prvi puta na Portal Priznajem.