U Kragujevcu sagrađena kuća koja nema račune za struju i vodu

Extra

Ova kuća B energetskog razreda potpuno je nezavisna od komunalne infrastrukture jer ima svoju solarnu elektranu i arterski bunar.

Graditi brzo, efikasno i ekološki održivo imperativ su današnjeg tržišta. Na smanjenju CO2 se sve više i više insistira. Energetski efikasne kuće već se godinama grade svuda po svijetu.

Međutim, u Srbiji taj princip gradnje nešto manje zastupljen, pišu na sajtu Gradnja.rs. Dobrim dijelom, kuće se grade na “starinski način“. Gradi se sporo i energetski neefikasno.

Foto: Nikola Vrućinić

Kao galsko selo usred rimskog carstva, jedna građevinska kompanija iz Kragujevca mijenja široko rasprostranjeno uvjerenje da su energetski efikasni objekti skupi, da je njihova izgradnja kοmplikοvana i da dugo traje. Riječ je o jednom primjeru dobre prakse gdje je glavni nosilac novih ideja investitor… što je za naše uslove rijedak slučaj.

Kuća u Kragujevcu se sagradila za svega 54 dana.

Kuća je prizemna i pravilnih pravougaonih volumena. Za razliku od drugih kuća u susjedstvu, ima ravan krov sa 50 godina garancije koji se aktivno koristi. Po mnogo čemu ova kuća iskače u odnosu na svoje okruženje.

Foto: Nikola Vrućinić

Iako kompaktna i na prvi pogled zatvorena, kuća se ka dvorištu otvara pomoću velikih prozora. No, ono što je posebno i nesvakidašnje u vezi ove kuće nije njen izgled već njena funkcionalnost i energetska efikasnost, te velika samostalnost.

Mašina za uštedu energije

Kuća je totalno nezavisna od svih javnih komunalnih preduzeća. Posjeduje svoju solarnu elektranu, arterski bunar za napajanje vodom, postrojenje za preradu i omekšavanje vode iz bunara i bio jamu za filtriranje kompletne vode iz domaćinstva koja se kasnije koristi za zalivanje zelenog krova i površina oko objekta“, kaže Nikola Vrućinić iz firme koja je zidala kuću.

„Hoćemo da pokažemo da je ovaj koncept održiv i da se ovo i te kako isplati. Čak ćemo uraditi i proračun koliko se ti sistemi svi isplate i da imate kuću bez troškova i dažbina svaki mjesec“, navodi investitor iz Kragujevca.

Može se reći da je ova kuća mašina za uštedu energije.