Vedriš: Siguran sam da bi današnja Republika Srbija i još idućih 30 godina trebala plaćati odštetu

Extra

U Studiju 4 gostovao je Mladen Vedriš, voditelja Kriznog stožera grada Zagreba u to vrijeme. Govorio je o događajima 1991. godine.

– To je bilo srce rata, presudno razdoblje. Predsjednik Franjo Tuđman imenovao je generala Tusa za zapovjednika Stožera te mu dao zadatak da se osvoje skladišta oružja. Ta je akcija počela 14. rujna. Htjeli su spriječiti razvoj Hrvatske vojske. Bili su svjesni da je Hrvatska u mjesec dana stekla na stotine topova, tenkova, oružja, našeg oružja koje je ranije kupovano. Tada su pokušali jednim atentatom, neviđenim od Drugog svjetskog rata, to spriječiti. Dosta se pisalo kasnije o tom aerodromu od kuda su avioni poletjeli, o tim pilotima…

Kada se obezglavi vodstvo jedne države, to je za njih bila realistična prosudba, dodaje Vedriš.

– Tu da je napad uspio, tu bi bilo kolateralnih žrtva. Nezamijenjiva je bila uloga predsjednika i najužeg vodstva.

Nakon 30 godina, nitko nije odgovarao za ovaj napad, svi su nalogodavci i izvršitelji u Srbiji te su nedostupni hrvatskim vlastima.

– Bilo je pasivnosti Hrvatske u tom pogledu. Nije bilo u trenucima i političke volje da se taj proces žešće tjera.Trebalo je biti neupitnog zahtjeva prema međunarodnoj zajednici da se te stvari pravosudno provedu do kraja, dodaje Vedriš.

Dodaje i sljedeće.

– Siguran sam da bi sva ta šteta koja je u novčanom smislu nanesena Hrvatskoj, siguran sam da bi današnja Republika Srbija i još idućih 30 godina trebala plaćati odštetu.

– Energija koja je tada postojala, idealizam, požrtvovnost, sve je to uspjelo svladati i rat i poratnu obnovu. Sada imamo potpuno drugu situaciju, dio smo globalnog svijeta, dio Europske unije. Zakonitosti su mirnodopske, ali tržišno-kapitalističke. Tada su se trošili resursi na razini države, pojedinaca i dijaspore. U prvom naletu nije značajan dio sredstava išao u Beograd pa je to bio zamašnjak. Danas ne možete živjeti od prošlosti, ovo je vrijeme stvaranja novih vrijednosti, prenosi HRT.

 

Objava Vedriš: Siguran sam da bi današnja Republika Srbija i još idućih 30 godina trebala plaćati odštetu pojavila se prvi puta na Portal Priznajem.