Vučić o dolasku izbjeglica iz Afganistana u Srbiju: Koga oni ugrožavaju?

Extra

“Ona slika kada isρadaju iz aviona, to je poraz savremenog sveta,” rekao je predsjednik Srbije

“Nemam ništa protiv izbeglica, ako su izbeglice. Bez obzira odakle dolaze, “ rekao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, odgovarajući na pitanje novinara kakav je stav Srbije po pitanju izbjeglica iz Afganistana i priča da će većina njih doći na KiM.

– Hajde, ljudi, da se ponašamo kao ljudi. Srbija svakako neće biti nikakav parking za nekog ko dolazi sa strane, ali izbeglice… Kako možemo da branimo ulazak mladima, ženama, deci, bebama? Ne vidim kako to može biti problem za nas. Ti ljudi beže. Ona slika kada ispadaju iz aviona, to je poraz savremenog sveta – rekao je predsjednik Srbije.

Foto: Tanjug/AP

Ne zna se koliko je tačno izbjeglica uspjelo da napusti Afganistan zajedno sa stranim državljanima. Oko 20.000 afganistanskih izbjeglica dobiće utočište u Velikoj Britaniji u narednih pet godina nakon što je vlada objavila planove za pomoć.

Prihvat izbjeglica najavile su i Sjeverna Makedonija, Hrvatska i Albanija. S druge strane, Austrija traži da se organizuju centri za prihvat u komšijskim zemljama, prenosi Telegraf.