Zavod za javno zdravstvo PGŽ: “Stanje je alarmantno, u jesen opet eksponencijalni rast oboljelih”

Extra

Anticipirali smo određeni rast, još sredinom ljeta kad smo uvođenjem ovih općih mjera uspjeli dosta zadovoljavajuće zauzdati taj val koji bi inače imao puno teže karakteristike, rekao je Vladimir Mićović, ravnatelj ZJZ Primorsko-goranske županije te za HRT govorio o porastu broja zaraženih, cijepljenju i covidu-19.

Ravnatelj ZJZ Primorsko-goranske županije Vladimir Mićović se složio s konstatacijom da je stanje alarmantno.

“Znali smo da će se to dogoditi, anticipirali smo određeni rast, hoće li to baš biti onaj neželjeni, eksponencijalni, koji slijedi u jesen pogotovo s takvim potentnim, zaraznim sojem delta virusa koji je apsolutno dominantan i koji čini svu ovu štetu. Vidimo već dvoznamenkaste brojeve u Primorsko-goranskoj županiji već nekoliko dana i to one visoke, preko 22 je danas novooboljelih”, rekao je Vladimir Mićović, ravnatelj ZJZ Primorsko-goranske županije.

“Sigurno je zvono upaljeno, ali mislim da smo to već anticipirali i sredinom ljeta kad smo uvođenjem ovih općih mjera uspjeli dosta zadovoljavajuće zauzdati taj val koji bi imao puno teže karakteristike bez obzira na sve ljetne forma okupljanja i problema na otvorenom prostoru”, dodao je.

Većina zaraženih je delta sojem, neki tvrde kako se on širi toliko brzo poput vodenih kozica.

“Moglo bi se to usporediti, premda novije studije za mrvicu usporile taj rast. Ipak, ja bih priklonio ovima koji govore o tom vrlo brzom, zaraznom širenju. Imamo naravno virusa koji se šire puno brže poput primjerice ospica, koje su baš taj primjer jednog fulminantnog širenja u prostoru aerosolom. Ni izdaleka se još ne radi o takvom načinu širenja, još uvijek su to kapljične infekcije, ali naravno brzina i potencija tog širenja je puno veća, čak oko negdje 60 posto, u odnosu na ovaj prethodni genski soj”, rekao je Mićović za HRT.

Objava Zavod za javno zdravstvo PGŽ: “Stanje je alarmantno, u jesen opet eksponencijalni rast oboljelih” pojavila se prvi puta na Portal Priznajem.