ZNATE LI ZAŠTO U KONZERVAMA TUNE NA POLICAMA NEMA ONE IZ JADRANA? Odgovor bi vas mogao začuditi

Extra

Danas na policama možete naći pregršt različitih vrsta konzervirane tune – u komadu, komadićima, s povrćem, u raznim vrstama ulja ili u salamuri… i isto toliko različitih brandova.

Iako reklame za konzerviranu tunu često indiciraju da je povezana s našom obalom (iako to nikada direktno ne kažu), to je daleko od istine.

U Jadranskom moru žive tune, no ako se količina tune u Jadranskom moru usporedi s količinom tune u bilo kojem oceanu, postane jasno zašto se tuna iz Jadrana nikada ne koristi za konzerviranje.

Kilogram prave tune iz Jadrana može doseći cijenu preko 300 kn po kilogramu i nema je smisla stavljati u konzerve. Upravo zato se većina tune uvozi iz stranih zemalja, od kojih nam je najbliža Španjolska.

Španjolska je zemlja podrijetla Ocean tune i Adriatic Queen tune, dok npr. Eva tuna ima navedenu zemlju podrijetla Tajland ili Filipine. Na pakiranjima Rio Mare tune stoji da je zemlja podrijetla Italija ili Ekvador.

Tuna ulovljena u Hrvatskoj, odnosno ona najskuplja tuna, zove se plavorepa tuna. Ona se najčešće izvozi u komadu u Japan, Kaliforniju i na druga tržišta koja su spremna platiti više od 300 kn za kilogram, često i više od toga.

Naše more ima ekskluzivitet kad je riječ o plavorepoj tuni koja je najcjenjenija vrsta tune jer je i najukusnija. No, kad love tune, naši ribari hvataju obično primjerke od oko 6-7-8 kilograma i onda ih još dvije do tri godine dohranjuju u uzgajalištima. Prodaju se tek kad dosegnu težinu od oko 50-60 kilograma. Stoga sama ekonomska logika nalaže da se nikome ne isplati tu tunu u konzervama, jer bi konzerva takve tune vjerojatno morala koštati stotinjak kuna. U konzerve idu prugasta, dugoperajna ili žutoperajna tuna, koje su osjetno jeftinije.

Inače, nedavna aukcija najskuplje tune u povijesti odvijala se na prvoj novogodišnjoj dražbi u novoj tokijskoj ribarnici koja je otvorena u listopadu. Vlasnik restorana, Kiyoshi Kimura platio rekordnih 3.1 milijun dolara za veliku plavu tunu tešku 278 kilograma, odnosno – preko 10.000 dolara po kilogramu!

Objava ZNATE LI ZAŠTO U KONZERVAMA TUNE NA POLICAMA NEMA ONE IZ JADRANA? Odgovor bi vas mogao začuditi pojavila se prvi puta na Portal Priznajem.