1 kilogram košta 10.000 eura

Extra

Ove godine, med “Centauri Honey” iz Turske oborio je Ginisov svjetski rekord kao najskuplji med na svijetu. Njegova cijena za kilogram iznosi 10.000 eura.

Ovaj med potiče iz pećine koja se nalazi na 2.450 metara iznad mora. Njegova boja je tamna, dok je ukus gorko sladak, a sam med je ispunjen ljekovitim sastojcima. Bogat je magnezijumom, cinkom, fenolima, flavonoidima i antioksidantima.

Centauri med slijedi posebna pravila kada je u pitanju briga o svojim pčelama kako bi se osigurala najbolja kvaliteta, koja se jako razlikuje od konvencionalnih metoda.

Pored ovoga, postoji još jedan dobar razlog zašto je med toliko skup. Za razliku od većine drugih komercijalnih pčelara koji sakupljaju med 2-3 puta godišnje, Centauri med sakuplja med samo jednom godišnje.

Time se želi osigurati dovoljno meda za prehranu pčela. Inače ga pčele proizvode od ljekovitog bilja izniklog oko pećine.

Kada se sakupi dovoljno meda, uzorci se šalju turskom Naučnom vijeću ili Institutu za hranu, radi verifikacije i detaljnih analiza kvaliteta.

“Pravi med ne može se prodavati na tržnicama i u trgovinama jer pčele nikada ne mogu prirodno proizvesti tone meda za ljudsku prehranu. Neki kažu da je to skup med, ja to nazivam svjetskim blagom.” – izjavio je AhmetEren Cakir, osnivač Centauri Honeya

https://www.youtube.com/watch?v=6NAIQtc_Gjc

Potvrđujući obaranje Ginisovog rekorda, kompanija je postavila video na svom Instagram nalogu. Nova tura meda će biti spremna za kupovinu do kraja oktobra ove godine, a narudžbine već pristižu.