AFERA MASONI: JELENIĆ SE VRATIO NA POSAO, vrhovni sud poništio njegov otkaz

Extra

Nakon što je Vrhovni sud prihvatio žalbu zamjenika glavne državne odvjetnice Dražena Jelenića i ukinuo prvostupanjsko rješenje Državnoodvjetničkog vijeća (DOV) kojim je produljeno Jelenićevo privremeno udaljenje od obavljanja državnoodvjetničke dužnosti na rok od daljnja tri mjeseca, Jelenić se danas pojavio na poslu.

Najviši sud je, podsjetimo, ne navodeći Jelenićevo ime, prošloga tjedna priopćio kako smatra da sama činjenica da je glavna državna odvjetnica pokrenula stegovni postupak ne može biti razlog za odluku o produljenju privremenog udaljenja zamjeniku glavne državne odvjetnice.

”Stegovni postupak nije po automatizmu osnovan razlog koji uvjerljivo opravdava donesenu odluku o produljenju privremenog udaljenja. Zakon koji regulira takve situacije propisuje da zamjenik može biti privremeno udaljen od obavljanja dužnosti, ali to ujedno znači da to toga i ne mora doći. Po ocjeni Vrhovnoga suda, odluka DOV-a ne sadrži valjano obrazloženje pa je nije moguće ispitati. Ako doista za vrijeme trajanja stegovnog postupka nije moguće redovno obavljanje dužnosti zamjeniku glavne državne odvjetnice, onda to treba jasno obrazložiti”, pojasnio je sud.

Vrhovni sud je dodao da će DOV u ponovljenom postupku donijeti novu na zakonu utemeljenu odluku, koju će pravilno i potpuno obrazložiti i pritom otkloniti uočene nedostatke.

Najviši sud je podsjetio da je DOV, postupajući u povodu zahtjeva glavne državne odvjetnice RH Zlate Hrvoj Šipek, odlučilo 13. travnja 2021. privremeno udaljiti Jelenića od obavljanja državnoodvjetničke dužnosti na rok od tri mjeseca te da je DOV 28. travnja pokrenulo stegovni postupak protiv Jelenića.

Glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj Šipek zatražila je pokretanje stegovnog postupka protiv Jelenića zbog sumnje da je ponašanjem suprotnim načelima Etičkog kodeksa počinio stegovno djelo kojim se nanosi šteta ugledu državnog odvjetništva.

Zahtijevajući privremeno udaljenje dužnosnika od obavljanja dužnosti, Hrvoj Šipek je predložila izricanje stegovne kazne razrješenja od dužnosti.

Bivši glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić podnio je ostavku na tu dužnost 19. veljače 2020. godine, nakon što se otkrilo da je zatajio članstvo u masonskoj loži. Jelenić je tvrdio da njegovo članstvo u zakonitoj udruzi ni na koji način nije utjecalo na obnašanje njegove dužnosti.

Objava AFERA MASONI: JELENIĆ SE VRATIO NA POSAO, vrhovni sud poništio njegov otkaz pojavila se prvi puta na Portal Priznajem.