“GOSPODINE PREDSJEDNIČE, NE OSTAVLJAJTE ME OVDJE!”: Spašavao je Bidena 2008. iz snježne oluje u Afganistanu, sad mu poručuju: “Ti možeš van, ali ne i tvoja obitelj”

Extra

“Afganistanski prevoditelj sudjelovao je u spašavanju Joe Bidena 2008. godine. Jučer, Joe ga je ostavio u Afganistanu. “Gospodine predsjedniče… ne ostavljajte me ovde”, glasi Tweet Benny Johnsona, novinara američke kablovske mreže Newsmax.

Kad je Biden, tada kao senator, 2008. posjetio Afganistan, zajedno s još dvojicom američkih senatora, helikopter koji ga je prevozio morao je izvanredno sletjeti u planinama zbog snježne oluje.

Afganistanski prevoditelj tada je bio u ekspediciji američke 82. zračnodesantne divizije koja je došla spasiti Bidena, Johna Kerryja i Chucka Hagela i odvesti ih na sigurno. Proveo je više od 30 sati na ekstremnoj hladnoći, zajedno s američkim i afganistanskim vojnicima, prateći senatore do njihovog odredišta.

Ekspedicija je, kažu američki vojnici koji su sudjelovali u njoj, imala više od 100 razmjena vatre dok nije izvukla senatore, kao i aktualnog državnog tajnika Antonyja Blinkena, koji je tada bio Bidenov pomoćnik.

Prevoditelj koji je tada imao 36 godina, poznat samo po imenu Muhamed, jedan je od tisuća, ako ne i desetaka tisuća suradnika američkih i drugih zapadnjačkih snaga, veleposlanstava i udruga koji su ostali zaglavljeni u Afganistanu nakon što je evakuacija završena 31. kolovoza.

“Pozdrav, gospodine predsjedniče: Spasite mene i moju obitelj. Ne zaboravite me ovdje”, citirao ga je Wall Street Journal u utorak u ekskluzivnom izvještaju.

Američki vojnici mu rekli da on može ići, ali ne i njegova obitelj

Muhamed se prijavio za specijalnu imigrantsku vizu (SIV) koja se dodjeljuje u sklopu program za evakuaciju prevoditelja koji su pomagali SAD-u tijekom 20-godišnjeg sukoba, ali je zaglavio kada je privatni kooperant za kojeg je radio izgubio relevantne dokumente, piše WSJ.

“Njegovo nesebično služenje našim vojnicima je služenje za koje bih želio da više Amerikanaca pokaže”, napisao je potpukovnik Andrew Till u prilog njegovoj prijavi za vizu.

“Ako možete pomoći samo jednom Afganistancu, odaberite njega”, napisao je i Shawn O'Brien, vojni veteran koji je radio s Muhamedom 2008.

Nažalost, čini se da ništa od toga nije pomoglo kada je Muhamed sredinom prošlog mjeseca stigao do međunarodne zračne luke Hamid Karzai u Kabulu, kao i tisuće drugih očajnih Afganistanaca koji su htjeli pobjeći iz zemlje, strahujući od odmazde talibana.

Američki vojnici pred aerodromom rekli su mu da on može ući – ali ne i njegova supruga i djeca, iako je pravilo da američki suradnici koji zadovoljavaju uvjete mogu sa sobom povesti i obitelji.

“Ne mogu izaći iz svoje kuće”, rekao je Muhamed za WSJ u utorak, nakon što su posljednji američki vojni avioni napustili Kabul: “Jako sam uplašen.”

Novinarka WSJ-a Tarini Parti postavila je pitanje o Muhamedu i njegovoj tragičnoj situaciji glasnogovornici Bijele kuće Jen Psaki istog dana.

“Koji je vaš odgovor njemu i zašto su on i drugi afganistanski saveznici poput njega još u zemlji, ako predsjednik vjeruje, kao što je danas rekao, da je misija bila izvanredno uspješna?” pitala je novinarka glasnogovornicu.

Objava “GOSPODINE PREDSJEDNIČE, NE OSTAVLJAJTE ME OVDJE!”: Spašavao je Bidena 2008. iz snježne oluje u Afganistanu, sad mu poručuju: “Ti možeš van, ali ne i tvoja obitelj” pojavila se prvi puta na Portal Priznajem.