Afganistan: vrhovni zapovjednik talibana zasad ostaje nevidljiv

Extra

Otkad su preuzeli vlast u Afganistanu 15. kolovoza, više talibanskih čelnika istupilo je u Kabulu u javnost. Ali jedan od njih i dalje je u potpunoj tajnosti: njihov vrhovni zapovjednik, Haibatulah Akundzada.

Čovjek specijaliziran za pravna i vjerska pitanja izašao je iz anonimnosti u svibnju 2016., kako bi preuzeo čelništvo tog islamističkog pokreta, koji je u to vrijeme bio pogođen unutarnjih previranjima.

Imenovan je nekoliko dana nakon smrti svog prethodnika, Mansoura, ubijenog u napadu dronom u Pakistanu. Odmah mu je glavni cilj bio ponovno ujedinjenje talibana.

Oni su se našli u žestokoj borbi za vlast nakon Mansourove smrti i otkrića da je godinama skrivana smrti utemeljitelja, mule Omara.

Malo se zna o svakodnevnoj ulozi Haibatulaha Akundzade, čija se komunikacija svodi na rijetke godišnje poruke prigodom islamskih blagdana. Neki smatraju da je njegova uloga više simbolična nego operativna.

Talibani su objavili samo jednu njegovu fotografiju. Ne pojavljuje se u javnosti i ne zna se gdje se nalazi.

Sin teologa, rođen u Kandaharu, kolijevci talibana na jugu Afganistana, taj je obrazovani muškarac i ranije imao veliki utjecaj na talibane – vodio je njihov pravosudni sustav.

Otkad su preuzeli vlast prije dva tjedna, 20 godina nakon što ih je s vlasti skinula koalicija pod vodstvom SAD-a, talibani šute o njegovim aktivnostima i nedavnim putovanjima.

“Vidjet ćete uskoro”, rekao je ovaj tjedan novinarima njihov glasnogovornik, Zabihulah Mudžahid.

Talibani imaju oduvijek naviku svog šefa držati u sjeni. Utemeljitelj mula Omar vodio je život pustinjaka i rijetko je odlazio u Kabul u vrijeme kad je pokret bio na vlasti, 90-tih godina.

Međutim, njegova riječ bila je zakon i nijedan od njegovih nasljednika nije doživio toliko poštovanje unutar pokreta.

 

(Hina)

Objava Afganistan: vrhovni zapovjednik talibana zasad ostaje nevidljiv pojavila se prvi puta na Portal Priznajem.