Otvorenje Spomen obilježja hrvatskim redarstvenicima u Varaždinu

Extra

U petak 17. rujna 2021., u Varaždinu svečano je otvoreno Spomen obilježje hrvatskim redarstvenicima koji su stradali u Domovinskom ratu.

U Varaždinu se održalo otvorenje Spomen obilježja u čast 33 poginula i četvoricu nestalih policajca tijekom Domovinskog rata,  koji je izgrađen na inicijativu Udruge Specijalne jedinice policije „Roda“. Svečani program započeo je misnim slavljem koje je predvodio biskup u miru mons. Josip Mrzljak zajedno s policijskim kapelanom Policijske uprave varaždinske vlč. Ivicom Horvatom, u katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije u Varaždinu. Potom je uslijedilo otvorenje Spomen obilježja simboličnim polaganjem ruža ispred zgrade Policijske uprave varaždinske u ulici Ivana Milčetića te svečana akademija.

„Te davne 1991. godine, policajci Policijske uprave Varaždin, koja je tada uključivala današnje policijske uprave varaždinsku i međimursku, dali su nemjerljiv doprinos u Domovinskom ratu, postavivši temelje ostvarenju tisućljetnog sna, stvaranja slobodne nam domovine Hrvatske, ali i temelje hrabrosti i profesionalnosti na kojima se grade nove generacije hrvatskih policajaca.

Već od samog početka agresije JNA i srpskih paravojnih postrojbi na Hrvatsku, najbolji hrvatski policajci iz varaždinskog, međimurskog i podravskog kraja, uključili su se u obranu na ratištima diljem Lijepe naše, od Vukovara preko Varaždina, Medačkog džepa do Prevlake,  sve do završnih vojno-redarstvenih operacija „Bljesak“ i „Oluja“.

U Domovinskom ratu poginula su 33 djelatnika Policijske uprave Varaždin, a četvorica se vode kao nestali. Ovo je Spomen obilježje pijetet njihovoj žrtvi, hrabrosti, čovjekoljublju i domoljublju!

Interaktivni spomenik izveden je u vidu spomen – ograde kojom se stvara posebna memorijalna os u kojoj 37 stupova moćno i dostojanstveno simbolizira poginule i nestale policajce tadašnje Policijske uprave Varaždin“, istaknuto je prilikom čitanja Spomenice, priopćili su iz Ravnateljstva policije RH.

Nakon polaganja ruža kod Spomen obilježja, uslijedila je svečana akademija u varaždinskoj Gradskoj sportskoj dvorani „Arena“.

„Kao Udruga, oduvijek smo se zalagali za to da u svom djelovanju postavljamo sve veće i zahtjevnije ciljeve te je tako 2019. godine nastala i ideja o izgradnji Spomen obilježja. Već na samom početku bili smo svjesni kompleksnosti projekta kao i vremena i novca kojeg će realizacija izgradnje iziskivati.

Znali smo da nam prije svega trebaju ljudi na koje se možemo osloniti. Udruga je u proces realizacije izgradnje odlučila krenuti zajedno s partnerom – Policijskom upravom varaždinskom. Želio bih naglasiti kako već dugi niz godina s našim parterom gradimo kvalitetne odnose. Stoga se zahvaljujem Policijskoj upravi što je bila uz nas te nam ustupila prostor za izgradnju i provela sve aktivnosti koje su bile relevantne za sam početak izgradnje.

S obzirom na to da udruga djeluje kao neprofitna organizacija, zahvaljujem i  svim donatorima, odnosno  jedinicama lokalne i regionalne uprave i samouprave, Ministarstvu hrvatskih branitelja te Ministarstvu unutarnjih poslova koji su nam donacijom financijskih sredstava omogućili realizaciju cijelog projekta. Zahvaljujem i  timu Nikola Fabijanić, Josip Fabijanac i Domagoj Kolonić koji su nam omogućili idejno rješenje za projekt  te obrtu „Senčar Metal“  koji su proveli samu izgradnju Spomen obilježja. Naravno, tu su još i naši marljivi volonteri na projektu koji su dali zaista veliki doprinos i bez kojih, sa sigurnošću mogu reći,  realizacija ne bi bila moguća“, izjavio je tom prilikom Dražen Vitez, predsjednik Udruge Specijalne jedinice policije „Roda“.

Okupljenima se obratio i načelnik Policijske uprave varaždinske Predrag Benčić.

„Posebno podsjećam na golemi doprinos naših policajaca u Varaždinskim danima rata u rujnu 1991. godine. Varaždinski policajci predvođeni  Specijalnom jedinicom policije „Roda“, oslobađanjem vojarni u gradu Varaždinu došli su u posjed veće količine naoružanja, streljiva i druge opreme. Osvojeni su i ostali vojni objekti, među kojima i vojno skladište Banjšćina, tako da je Policijska uprava opremljena novim oružjem i oruđem. Tako opremljeni i naoružani, policajci su preuzeli i prvu crtu borbi oko kasarne „Kalnički partizani“ u Optujskoj ulici u Varaždinu, što je u konačnici dovelo do predaje bez borbe. Ratnom pobjedom nad JNA u varaždinskom kraju, oružana moć Republike Hrvatske povećana je sedam puta.

Jednako je tako nemjerljiv doprinos Varaždinskih policajaca u obrani Vukovara. Kroz ukupno 7 grupa,  od 28. lipnja 1991. godine pa sve do pada Vukovara, u obrani na vukovarskom području sudjelovao je ukupno 1 121 djelatnik Policijske uprave Varaždin.

U posljednjoj grupi u obrani Vukovara, dana 11. rujna 1991. godine, upućeno je 185 policijskih službenika tadašnjih policijskih stanica Varaždin, Ivanec, Ludbreg, Novi Marof i Čakovec, gdje su nažalost ostali sve do pada Vukovara. Od tog je broja poginuo 21 policijski službenik,  dok se za četvoricom još traga i vode se nestalima. 119 policijskih službenika odvedeno je u srpske koncentracijske logore Stajićevo, Sremska Mitrovica, Novi Sad i Beograd gdje su preživjeli torturu i strašna mučenja, neki od njih u trajanju od  269 dana. Ranjeno je 66 policajaca.

Početkom studenog 1991. godine pokrenuta je akcija s ciljem proboja, deblokade i oslobađanja grada Vukovara. Među hrvatskim snagama za proboj i oslobađanje Vukovara, nalazila se i Specijalna jedinica policije Policijske uprave varaždinske „Roda“, koja je u pokušaju proboja preko sela Karadžićeva, dana 9. studenog 1991. godine, u borbi s puno jačim neprijateljem, pretrpjela velike gubitke u ljudstvu i ratnoj tehnici.  U toj herojskoj borbi,  četvorica djelatnika su smrtno stradala, a jedan je nestao te je naknadno proglašen umrlim. 28 djelatnika je teže ili lakše ranjeno, a jedan policajac je završio u zarobljeništvu odakle je pušten nakon sedam mjeseci provedenih u koncentracijskom logoru u Sremskoj Mitrovici. Unatoč ovim gubicima, „Rode“ su nastavile svoj slavni ratni put diljem Lijepe naše, sve do završnih operacija oslobađanja hrvatskog teritorija i stvaranja slobodne nam Domovine,“ poručio je načelnik Benčić.

Svečanost je obogaćena prikladnim glazbenim programom za koji su bili zaduženi Policijska klapa „Sveti Mihovil“ iz Splita, mezzosopran Blanka Tkalčić te klavir Vedran Janjanin. Događaju su nazočili i visoki državni te lokalni dužnosnici.

„Upravo njihovim trudom i zaslugom, u vječno sjećanje budućim generacijama ostavljamo uspomenu na 37 odvažnih policijskih službenika Policijske uprave Varaždin, čiji su koraci zauvijek zaustavljeni u raznim zakutcima Lijepe Naše.

Prigodno, spomenik – uistinu osobiti trajni znamen na veliku hrabrost i žrtvu ratnih heroja – otvaramo ne samo povodom Dana policije, već i uoči vaše najvažnije, k tome još i jubilarne tridesete ratne obljetnice  – Dana oslobođenja Grada Varaždina i Dana branitelja Varaždinske županije.

Policijska uprava Varaždin upečatljivo je i pozitivno pridonijela svim većim akcijama i operacijama Domovinskog rata, od njegovih početaka, pa do samoga kraja. Pripadnike tadašnje varaždinske policije nikako se ne može (ni ne smije) zaobići u prisjećanjima na obranu Vukovara, gdje su, kako nam je svima poznato, ostavili dubok trag.

U obrani našega Grada heroja najviše ih je i stradalo – vaših kolega iz tadašnjih policijskih stanica Varaždin, Ivanec, Ludbreg, Novi Marof i Čakovec – koji su Vukovar i Borovo Naselje branili dugih 70 dana, do samoga pada. Uz temeljnu policiju, žrtvu su podnijeli i njihovi suborci iz ostalih rodova varaždinske policije.

Svima njima, poginulim i nestalim varaždinskim redarstvenicima, ovim spomen obilježjem iskazujemo duboko poštovanje zbog iskazane hrabrosti i u ratu pružene sigurnosti, kao i trajnu zahvalnost na slobodi i miru koje su izvojevali za sve nas i našu djecu“, rekao je izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

„A nakon rata, upravo su varaždinski policajci, pripadnici “Roda” među prvima, vlastitim primjerom pokazivali na koji se način dostojanstveno u sjećanju zadržava spomen na žrtvu nastradalih suboraca, sumještana, prijatelja …  Udruga specijalne jedinice policije “Roda” spada u prve osnovane udruge tog tipa, a među prvima su uredili i spomen-sobu u znak sjećanja na poginule prijatelje suborce, kao i spomen obilježja na mjestima njihovih pogibija širom Lijepe naše.

Sada su inicirali i zajedno s Policijskom upravom varaždinskom sudjelovali u realizaciji ovog hvalevrijednog projekta izgradnje spomenika, čime su još jednom potvrdili da vama, cijenjeni domaćini, uspomena na junačka djela i hrabrost stradalih ratnih kolega ne blijedi.

Usudio bih se nadodati da se odabirom lokacije i, rekao bih, famoznom sjedinjenošću spomenika s prostorom oko sebe, postigao efekt spokoja i pijeteta koji će zasigurno plijeniti pažnju prolaznika i poticati ih na dublje informiranje. A to je upravo ono što i želimo postići – s primjerenim dostojanstvom očuvati u sjećanjima ratnu ulogu hrvatske policije te prenositi istinu o Domovinskom ratu“,  dodao je ministar Božinović.

Uz navedene, svečanosti su nazočili članovi obitelji poginulih i nestalih policajaca tadašnje Policijske uprave Varaždin, izaslanik potpredsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministra hrvatskih branitelja državni tajnik Darko Nekić, glavni ravnatelj policije Nikola Milina sa suradnicima, čelnicima ustrojstvenih jedinica Ravnateljstva policije, izaslanik ministra prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine – ravnatelj uprave za prostorno uređenje i dozvole od državnog značaja Milan Rezo, ratni ministar unutarnjih poslova Ivan Jarnjak, general Mladen Markač, saborski zastupnici, župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, zamjenik župana Međimurske županije Josip Grivec, gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj, gradonačelnici drugih gradova, načelnici općina, načelnik Policijske uprave međimurske Ivan Sokač, direktori policijskih uprava Maribor i Murska Sobota sa suradnicima predstavnici drugih udruga proisteklih iz Domovinskog rata, priopćili su iz Ravnateljstva policije.

 

Autor: Mario Macan

Projekt Razvoj informativne platforme „Hrvatski branitelj“ UP.02.1.1.10 sufinancira Europska unija sredstvima Europskog socijalnog fonda. Trajanje projekta je dvije godine, a ukupna vrijednost iznosi 1.302.730,93 HRK.

Sadržaj članka isključiva je odgovornost Udruge Priznajem.

Objava Otvorenje Spomen obilježja hrvatskim redarstvenicima u Varaždinu pojavila se prvi puta na Portal Priznajem.