Aktivnosti Ministarstva hrvatskih branitelja kroz kolovoz

Extra

Ministarstvo hrvatskih branitelja tijekom kolovoza obilježilo je nekoliko ključnih događaja iz Domovinskog rata. Tako su predstavnici ministarstva i Vlade sudjelovali u Glini na obilježavanju pobjede u Domovinskom ratu i predaje 21. korpusa neprijateljske vojske, na brdu Čukur na tridesetoj godišnjici pogibije HRT-ovog snimatelja Gordana Lederera, te na obilježavanju Međunarodnog dana nestalih osoba i Dana sjećanja na nestale osobe u Domovinskom ratu u Glini.

Pobjeda u Domovinskom ratu i predaja neprijateljske vojske

U nedjelju 8. kolovoza, u Glini je obilježena je hrvatska pobjeda u Domovinskom ratu, dan kada je pukovnik Čedo Bulat, zapovjednik 21. kordunskog korpusa, okružen hrvatskim snagama potpisao predaju general pukovniku Petru Stipetiću. Tim činom okončana je vojno-redarstvena operacija Oluja, započeta 5. kolovoza 1995. g.

Prilikom obljetnice odana je počast hrvatskim braniteljima i civilnim stradalnicima ispred spomen-obilježja „Suza“.

„U ime Predsjednika Vlade Republike Hrvatske, prenosim poruku da nastavite i dalje biti korak ispred svih, da i danas pokažemo snagu zajedništva koju smo imali u najtežim trenutcima. Neka vas na putu napretka vodi onaj isti duh povezanosti i domoljublja koji vas je vodio u Domovinskom ratu. Zajedništvo koje smo tada izgradili naša je snaga i danas,“ izjavio je tom prigodom državni tajnik Špiro Janović, kao izaslanik predsjednika Vlade Andreja Plenkovića i ministra hrvatskih branitelja Tomislava Medveda.

Uz državnog tajnika Janovića, na svečanosti su sudjelovali ratni veterani, izaslanstvo udruga proisteklih iz Domovinskog rata Grada Gline, izaslanik predsjednika RH general Tihomir Kundid, u ime Hrvatskog sabora izaslanica Marijana Petir, u ime Sisačko-moslavačke županije župan Ivan Celjak, a u ime Grada Gline izaslanstvo predvođeno gradonačelnikom Ivanom Jankovićem, izvijestili su iz Ministarstva hrvatskih branitelja.

Trideseta godišnjica pogibije snimatelja Gordana Lederera

Dva dana nakon obilježavanja pobjede u Domovinskom ratu, 10. kolovoza 2021., obilježena je pogibija HRT-ovog snimatelja Gordana Lederera koji je život izgubio prilikom ratnog izvještavanja 1991. godine, kad je pogođen iz snajpera kojim je rukovodio Milan Zorić.

Godišnjica je obilježena kod spomenika Slomljeni pejzaž, na brdu Čukur iznad Hrvatske Kostajnice, gdje su, uz obitelj Lederera, vijence položili i zapalili svijeće potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, izaslanik predsjednika Hrvatske Ivan Kranjčević, saborska zastupnica Marijana Petir, državna tajnica Željka Josić, sisačko-moslavački župan Ivan Celjak, gradonačelnik Hrvatske Kostajnice Dalibor Bišćan, načelnik općine Lekenik Ivica Perović, ravnateljstvo HRT-a, predstavnici policije te braniteljske udruge iz Domovinskog rata.

„Gordan Lederer bio je domoljub koji je kamerom svjedočio istinu o tome što se događa u Pounju. Na današnji dan, prije 30 godina, ovdje nije bilo ovako mirno. Taj dan su srpske formacije, izvršavajući velikosrpsku politiku, imale za cilj ući u Hrvatsku Kostajnicu i počiniti zlo kakvo su prije toga počinile u Pounju.

Posebno je važno prenijeti na naše mlade istinu koja nije jednostavna i za koju je Gordan Lederer položio svoj život. Za tu istinu i danas Lederer našim medijskim djelatnicima može biti uzor u svjetlu nametanja istine, jer istina uvijek pobjeđuje, a dokaz tomu je da i 30 godina nakon njegova stradavanja obilježavamo njegovu pogibiju. Nije bio naoružan oružjem, bio je naoružan kamerom u cilju informiranja hrvatske javnosti, ali i cijeloga svijeta kakve patnje proživljava hrvatski narod uslijed velikosrpske ideje i velikosrpske agresije.

Još uvijek svjedočimo pokušajima da se ta ideologija i te ideje u nečijim suludim glavama pokušava oživjeti. I danas isti pokretač toga zla u velikosrpskoj agresiji ne može smoći snage i suočiti se sa svojom vlastitom prošlošću i svojom ulogom u tom krvavom pohodu na Republiku Hrvatsku tijekom ‘91. godine.

Nažalost, i danas imamo pokušaje iz druge, susjedne zemlje gdje se pokušava iskriviti povijest na način da se  optužuju ratni zapovjednici, hrvatski generali. I tu moramo podsjetiti Bosnu i Hercegovinu na tu istinu. Na ulogu Hrvatske vojske i RH u potpori i pomoći BiH u nekoliko navrata kada im je bilo  najteže. U pomoći u obrani, ali i u pomoći kroz humanitarnu potporu i zbrinjavanje izbjeglih i prognanih. To su očito mnogi zaboravili. Očito su mnogi zaboravili i što se događalo u BiH i u Posavini gdje je više od  tisuća Hrvata raseljeno na silu i protjerano iz svojih ognjišta. To je istina za koju je Lederer dao svoj život“, poručio je ministar Medved okupljenima, izvijestili su iz Ministarstva.

Međunarodni dan nestalih osoba i Dan sjećanja na nestale osobe u Domovinskom ratu

Na samom kraju mjeseca, u ponedjeljak 30. kolovoza, pod pokroviteljstvom Ministarstva hrvatskih branitelja, u Glini je obilježen Međunarodni dan nestalih osoba i Dan sjećanja na nestale osobe u Domovinskom ratu.

Obilježavanje je počelo odavanjem počasti kod spomen-obilježja „Suza“, a potom je uslijedila služena misa u crkvi Svetog Ivana Nepomuka za sve poginule i nestale hrvatske branitelje i civilne žrtve. Zatim je održan prigodan program, u organizaciji Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja, Zajednice udruga hrvatskih civilnih stradalnika Domovinskoga rata te Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskoga rata.

„Uz činjenicu da je područje Banovine opustošeno u velikosrpskoj agresiji, da su mnoge rane još otvorene, brojne sudbine i dalje neriješene, ovo je i snažna poruka solidarnosti i zajedništva u patnji sa stanovništvom ovoga kraja pogođenoga razornim potresom.

Ministarstvo hrvatskih branitelja uz čvrstu potporu Vlade i dalje će ustrajati na rješavanju pitanja nestalih osoba. To je naša obveza i izraz dubokoga poštovanja prema njihovoj žrtvi, prema patnjama njihovih obitelji, ali i prema hrvatskom društvu u cjelini jer samo društvo koje poštuje svoje žrtve i svoju prošlost može na dobrim temeljima graditi bolju budućnost. Vlada je uz vas i bit će uz vas.

Dakako da je suradnja Srbije ključna za rješavanje sudbine nestalih, i mi ćemo na tome ustrajno inzistirati na svim razinama i u svakoj prigodi. To će biti i dalje naš prioritet radi svih naših nestalih sve dok zadnjeg ne pronađemo, zbog vas obitelji koje imate pravo na istinu, zbog svih nas kao i zbog budućih naraštaja. I budite uvjereni da nećemo stati sve dok ne saznamo istinu o svakom našem nestalom i sve dok svaki od njih ne bude počivao u miru. To je obećanje vama obiteljima koje traže svoje najmilije, ali i poruka svima koji nešto znaju i poziv da olakšaju svoju savjest.

Stoga, neka ovaj Dan sjećanja na osobe nestale u Domovinskom ratu ne bude samo spomendan, nego i dan zova savjesti kako bi pitanje – gdje su naši najmiliji? – koje muči tolike hrvatske obitelji napokon dobilo svoj odgovor,” rekao je premijer Andrej Plenković.

Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved nazočnima je poručio kako je potraga za osobama nestalim u Domovinskom ratu prioritet Ministarstva te je istaknuo dotadašnja postignuća, posebice u područjima unaprjeđenja tehnologije i modernizacije opreme, te kvalitetnu suradnju s civilnim udrugama koje okupljaju obitelji nestalih hrvatskih branitelja i civila.

Uime organizatora okupljenima se obratila predsjednica Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja Ljiljana Alvir koja je uputila poruku srbijanskim vlastima.

“Recite konačno istinu, otvorite arhive, dajte podatke, nemojte taj teret ostaviti budućim generacijama, ako ne zbog civilizacijskog i humanitarnog razloga pa i kršćanskog morala, onda zbog vaših unuka,“ izjavila je predsjednica Saveza Alvir, poručujući hrvatskim institucijama da budu još čvršće u odnosu s Republikom Srbijom.

“Nema ustupaka niti popuštanja na putu u Europsku Uniju, dok se ne riješi  ovo pitanje,” zaključila je predsjednica Saveza Alvir.

Predsjednica Zajednice udruga hrvatskih civilnih stradalnika Domovinskog rata Julijana Rosandić tom prigodom se zahvalila Vladi i Ministarstvu na donošenju Zakona o civilnim stradalnicima iz Domovinskog rata „kojim su ispravljene dugogodišnje nepravde spram civilnih stradalnika”.

„Prigodnim govorima okupljenima su se obratili i sisačko-moslavački župan Ivan Celjak te gradonačelnik Gline Ivan Janković, kao i  predsjednik Hrvatskog crvenog križa Robert Markt. Svi su u svojim obraćanjima apelirali na one koji imaju informacije i bilo kakva saznanja o nestalim osobama ili prikrivenim grobnicama da ih podijele s nadležnim tijelima kako bi se rasvijetlila sudbina još 1858 osoba za kojima se traga, od kojih je nepoznata sudbina njih 1458, a traga se i za 400 posmrtnih ostataka ubijenih osoba“, javljaju iz Ministarstva hrvatskih branitelja.

Uz spomenute, na obilježavaju su nazočili ostali suradnici iz Ministarstva hrvatskih branitelja, ministri Gordan Grlić-Radman, Darko Horvat i Radovan Fuchs te ministrica Nataša Tramišak, izaslanik predsjednika Republike general-bojnik Tihomir Kundid, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora saborski zastupnik Marin Piletić, izaslanik ministra obrane general-pukovnik Drago Matanović, saborski zastupnici, predstavnici Crvenog križa, braniteljskih i stradalničkih udruga.

Autor: Mario Macan

Projekt Razvoj informativne platforme „Hrvatski branitelj“ UP.02.1.1.10 sufinancira Europska unija sredstvima Europskog socijalnog fonda. Trajanje projekta je dvije godine, a ukupna vrijednost iznosi 1.302.730,93 HRK.

Sadržaj članka isključiva je odgovornost Udruge Priznajem.

Objava Aktivnosti Ministarstva hrvatskih branitelja kroz kolovoz pojavila se prvi puta na Portal Priznajem.