Ovo je drastično: Ako se odbijete popisati, morat ćete platiti novčanu kaznu! Evo koliko kolike su

Extra

Za dva tjedna počinje popis stanovništva. Glavna ravnateljica Državnog zavoda za statistiku Lidija Brković za Glas Slavonije istaknula je da je ono po čemu će ovaj popis biti jedinstven, u odnosu na sve popise u zadnjih gotovo 170 godina, jest to da je riječ o prvom digitalnom popisu stanovništva, kućanstava i stanova koji će se provoditi u dvije faze i na dva načina. Ljudi će, ovoga puta, sami moći sami izabrati način popisivanja.

Prva faza samopopisivanja kroz sustav e-Građani trajat će od 13. do 26. rujna. Bit će dovoljna samo jedna osoba u kućanstvu koja se koristi sustavom e-Građani koja će moći popisati sve članove svoga kućanstva. Ako se više članova kućanstva koristi sustavom e-Građani, također će samo jedna osoba popisivati sve članove, prenosi Danas.hr

Obvezno spremiti kontrolnu šifru

Želi li netko kroz e-Građane popisati svoje starije roditelje, baku i djeda, ili neku blisku osobu koja nije informatički pismena tj. ne koristi se internetom, može to učiniti, ali s vjerodajnicom na njihovo ime, jer nisu članovi istog kućanstva. Osoba koja će samostalno popisati kućanstvo treba zapisati i spremiti kontrolnu šifru koju će dobiti na kraju samopopisivanja. Kontrolnu šifru možete zapisati, uslikati mobitelom ili isprintati te sačuvati do druge faze terenskog popisivanja. Tada će ju član kućanstva, u kratkom kontaktu, morati predati popisivaču.

Kontrolna šifra služi kao dokaz da se kućanstvo uspješno samopopisalo.

Kazne od 2000 do 5000 kuna

“Popis stanovništva temelji se na izjavi pojedinca, a popisivač nema pravo tražiti dokumente niti provjeravati odgovore koje osoba daje. Ono čemu svaki građanin podliježe jest Zakon o popisu stanovništva, kućanstava i stanova u RH 2021. godine, a kojim su predviđene novčane kazne od 2000 do 5000 kuna za prekršaj fizičke osobe ako odbije dati podatke o popisnim jedinicama. Međutim, građani mogu imati potpuno povjerenje u Državni zavod za statistiku, jer svi podaci koje Zavod prikuplja službena su tajna”, kaže Brković.

Na kraju poziva sve građane da od 13. do 26. rujna iskoriste mogućnost samopopisivanja kroz sustav e-Građani.

Objava Ovo je drastično: Ako se odbijete popisati, morat ćete platiti novčanu kaznu! Evo koliko kolike su pojavila se prvi puta na Portal Priznajem.